scopolaminebutyl tabletten of zetpillen bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

scopolaminebutyl tabletten of zetpillen bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Scopolaminebutyl heft verkramping van de darmen op.

Artsen schrijven scopolaminebutyl voor bij kinderen met darmkrampen, zoals bij het prikkelbaredarmsyndroom. Deze tekst gaat alleen over de tabletten en zetpillen.

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom heeft uw kind langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kan uw kind last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
In het algemeen zullen artsen geen medicijnen voorschrijven bij deze aandoening, omdat medicijnen meestal niet goed helpen. Door voldoende lichaamsbeweging, vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen.

Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts mebeverine proberen. Dit is een medicijn dat de spieren van de dikke darm verslapt.

Pas als dat niet werkt kan de arts scopolaminebutyl in tabletten of zetpillen proberen. Als de darmkrampen verergeren tot darmkolieken, kan de arts ook een injectie met scopolaminebutyl toedienen. Scopolaminebutyl heft de verkramping op van de darmen op.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom

Ervaring bij kinderen

Scopolaminebutyl tabletten of zetpillen zijn officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 6 jaar. Registratie betekent dat de fabrikant scopolaminebutyl tabletten of zetpillen bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Scopolaminebutyl heft de verkramping op van de darmen op.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De tablet en zetpil werken rechtstreeks in de darmen en hoeven dus niet eerst in het bloed te worden opgenomen.

De werking begint na een paar uur. Het effect houdt 5-8 uur aan. Als de werking te lang op zich laat wachten, kan de arts ook een injectie met scopolaminebutyl toedienen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet heel innemen met een half glas water, zonder te kauwen.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Zetpillen: verwijder de folie of het plastic rond de zetpil en breng de zetpil in de anus in. Het maakt daarbij niet zo veel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen. Bij kleine kinderen: laat uw kind met opgetrokken knieën op bed liggen. Houd na het inbrengen de billetjes van uw kind even tegen elkaar. De natuurlijke reflex om de zetpil uit te poepen verdwijnt zodra de zetpil is gesmolten (na ongeveer 1 minuut). Zie ook het instructiefilmpje 'Toedienen van zetpil of klysma'.

Wanneer?

Laat uw kind dit medicijn gebruiken bij een ernstige krampaanval.

Hoe lang?

De arts bepaald hoe lang uw kind dit medicijn kan gebruiken. Het wordt meestal niet langer dan 2 of 3 dagen gebruikt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over scopolaminebutyl tabletten of zetpillen bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Droge mond, doordat uw kind minder speeksel aanmaakt. Als uw kind veel last heeft van een droge mond kan hij de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Heeft uw kind al last van een droge mond door de ziekte van Sjögren , overleg dat met de arts of een ander medicijn mogelijk is.
 • Snelle hartslag.
 • Duizeligheid, vooral bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Dit kan het gevolg zijn van een lagere bloeddruk. Als uw kind zich duizelig voelt, laat hem dan niet te snel opstaan uit bed of van een stoel. Uw kind kan het beste even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Blijft uw kind last houden, overleg dan met de arts.
 • Geheugen- en concentratiestoornissen, problemen met oriëntatie en verwardheid.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Scopolaminebutyl is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • zetpillen.

Scopolaminebutyl is ook te verkrijgen in een injectie. Zie hiervoor de tekst scopolaminebutyl injectie bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij scopolaminebutyl tabletten of zetpillen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 18-03-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

scopolaminebutyl tabletten of zetpillen bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!