Myk 1

Myk 1

Werkzame stof: sulconazol op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof sulconazol op de huid.

Trefwoord
naar medicijnen

sulconazol op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over sulconazol op de huid

 • Sulconazol doodt schimmels en gisten (zoals de Candida-gist).
 • Bij huidinfecties met schimmels of gisten (zoals voetschimmel en pityriasis versicolor).
 • Smeer ongeveer 2 cm breder dan de ontstoken plek. Zorg dat de crème niet in de ogen, mond of neus komt.
 • Binnen 1 tot 2 weken merkt u dat het werkt doordat roodheid jeuk en schilfering afnemen.
 • Is de huid genezen? Ga dan nog 1 week door met smeren.
 • Behandeling bij voetschimmel: meestal 4 weken. Bij pityriasis versicolor: meestal 2 weken. Andere huidinfecties: 3 tot 6 weken.
 • U kunt last krijgen van een branderig gevoel of irritatie van de huid. Dit trekt snel weg.

Wat doet sulconazol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Sulconazol is een antischimmelmiddel.

Het is te gebruiken bij schimmelinfecties de huid, zoals voetschimmel, en bij pityriasis versicolor.

Schimmelinfecties van de huid

 • Bij een infectie

Verschijnselen
U merkt een schimmel- of gistinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels, liezen of onder de borsten (‘smetten’).

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met bepaalde schimmels of gisten, zoals de Candida-gist. Deze schimmels en gisten zijn altijd wel aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer, bijvoorbeeld bij ouderen, mensen met hiv of diabetes.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmel- en gistinfecties steeds terugkomen.

Behandeling
Sulconazol doodt de schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering afnemen. Ook als de klachten over zijn, moet u nog enige tijd doorgaan met smeren. Meestal is voor een huidinfectie een kuur van 2 tot 4 weken voldoende. Tussen de tenen kan een kuur van 6 weken nodig zijn.

Schimmelinfecties voorkomen

Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor zijn de volgende maatregelen nodig.

 • Houd de huid schoon en droog. Dus na het wassen goed afdrogen. Gebruik eventueel talk in lichaamsplooien. Veel wassen met zeep is juist niet gunstig, omdat hierdoor de bescherming van de huid afneemt. Gebruik liever een pH-neutrale zeep of een middel zonder zeep.
 • Draag katoenen ondergoed. Draag wollen of katoenen  kleding en sokken en verwissel sokken dagelijks. Draag geen knellende of schurende kleding.
 • Draag ventilerende schoenen en verwissel deze dagelijks. Dus geen rubberen of plastic schoenen, maar liever sandalen, of linnen of leren schoenen. Gebruik een schimmeldodend poeder in de schoenen.
 • Voorkom infectie door in openbare gelegenheden (zwembaden, douches, sportzalen) altijd schoenen of slippers te dragen.
Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Hoe sulconazol werkt bij een schimmelinfectie kunt u hierboven lezen, bij Schimmel- en gistinfecties van de huid, bij ‘behandeling’.

Lees meer over voetschimmel

Pityriasis versicolor

Een speciale gistinfectie is pityriasis versicolor. Hierbij zijn er veel kleine verkleurde vlekjes die donker zijn op een lichte huid en licht op een donkere huid. De vlekjes kunnen schilferen en jeuken. Deze infectie is niet besmettelijk.

De verkleuring bij pityriasis versicolor komt doordat de vorming van huidkleurstof verstoord raakt.

Hoe sulconazol werkt bij pityriasis versicolor kunt u hierboven lezen, bij Schimmelinfecties van de huid, bij ‘behandeling’. Bij pityriasis versicolor is 2 weken behandelen meestal voldoende. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voordat u weer voldoende huidkleurstof aanmaakt. Als u veel vlekjes over het hele lichaam hebt, kunt u ook een shampoo met seleniumsulfide gebruiken. 

Lees meer over pityriasis versicolor

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, branderig gevoel of gevoel van hitte. Meestal trekt dit in enkele dagen vanzelf weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Roodheid, blaasjes op de huid en tintelingen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor sulconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts of apotheker als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Schimmelinfecties: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of lotion daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek. Wrijf het licht in.
 • Voetschimmel: voor elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken, bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen of douchen en/of 's avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren.

 • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 4 tot 6 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Pityriasis versicolor: meestal 2 weken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik sulconazol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn wordt nauwelijks via de huid in het lichaam opgenomen. De kans dat het in de moedermelk terechtkomt is dan ook zeer klein.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

Onder welke namen is sulconazol op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof sulconazol op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Sulconazol is sinds 1986 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Myk 1 in crème en lotion.
De crème is zonder recept verkrijgbaar en de lotion is alleen verkrijgbaar op recept.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 14-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

sulconazol op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!