tacrolimus op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

tacrolimus op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Tacrolimus is een afweeronderdrukker. Het remt ontstekingen.

Artsen schrijven tacrolimus op de huid voor bij kinderen met constitutioneel eczeem.

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Verschijnselen 
Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid vormen of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk zal uw kind willen krabben, waardoor het de huid nog meer beschadigt.

Oorzaak
Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Bij kinderen is constitutioneel eczeem de meest voorkomende vorm van eczeem. Als uw kind constitutioneel eczeem heeft, dan heeft het waarschijnlijk ook aanleg voor een allergische aandoening, bijvoorbeeld hooikoorts of astma. Die allergische aandoening komt dan vaak bij meerdere familieleden voor.

Behandeling 
Bij constitutioneel eczeem is het belangrijk om een droge huid in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom de huid van uw kind minstens 1 keer per dag in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. De crème of zalf houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat de huid niet verder uitdroogt.

Behalve een verzachtende crème zal de arts uw kind meestal ook een crème of zalf met een bijnierschorshormoon voorschrijven. Als een bijnierschorshormoon niet mogelijk is of onvoldoende helpt, kan de arts ook een zalf met tacrolimus voorschrijven. Soms wordt de zalf met tacrolimus gebruikt om af te wisselen met de behandeling met bijnierschorshormonen.

Lees meer over constitutioneel eczeem bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Tacrolimus op de huid is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 2 jaar met constitutioneel eczeem. Registratie betekent dat de fabrikant tacrolimus op de huid bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen hierbij werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Tacrolimus remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Uw kind merkt dat de jeuk, zwelling en roodheid binnen 1 week afnemen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 1. Zorg dat de zalf niet in de ogen komt of op slijmvliezen (neus, mond). Komt het daar per ongeluk toch terecht, veeg de zalf dan weg en spoel met ruim water.
 2. Zorg dat de huid van uw kind droog is voor u de zalf aanbrengt.
 3. Breng de zalf dun bij uw kind aan, zodat de huid wel vet is, maar er geen laagje overblijft.
 4. Was de vinger waarmee u de zalf heeft aangebracht daarna met water en zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te verkrijgen in uw apotheek.
 5. Dek de huid van uw kind NIET af met verband of plasticfolie. Hierdoor kan te veel werkzame stof in het lichaam terechtkomen.
 6. Blijf de huid invetten met een vette basiscrème of –zalf, die de arts meestal ook heeft voorgeschreven. Dit voorkomt dat de huidaandoening eerder terugkomt. Smeer deze basiscrème of –zalf op zijn laatst 2 uur vóór of op zijn vroegst 2 uur ná de tacrolimus-zalf. Dan werkt de tacrolimus-zalf het beste.

Wanneer?

 • Breng de zalf aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid van uw kind komt, anders spoelt het medicijn er weer af.
 • Smeer de huid in wanneer de klacht verergert of weer opkomt. Meestal begint uw kind met 2 keer per dag gedurende maximaal 3 weken. Daarna smeert u het 1 keer per dag bij uw kind, totdat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Als de verschijnselen weg of bijna weg zijn, gaat uw kind over op 2 keer per week smeren. Uw kind gebruikt de zalf dan bijvoorbeeld op maandag en donderdag; u smeert op die dagen 1 keer per dag het medicijn bij uw kind.

Hoelang?

Merkt u na 2 weken nog geen verbetering bij uw kind? Raadpleeg dan de arts.

Gebruikt uw kind dit medicijn 2 keer per week om te voorkomen dat de klachten terugkomen? Dan zal de arts na een jaar controleren of het medicijn nog nodig is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over tacrolimus op de huid bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Tacrolimus voor op de huid is voor kinderen te verkrijgen in zalf.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij tacrolimus op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 26-02-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

tacrolimus op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!