triamcinolonacetonide op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

triamcinolonacetonide op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Triamcinolonacetonide behoort tot de corticosteroïden of bijnierschorshormonen. Hormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.

Artsen schrijven triamcinolonacetonide voor op de huid voor bij kinderen met:

 • constitutioneel eczeem;
 • psoriasis;
 • lichtovergevoeligheid.

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid vormen of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk zal uw kind willen krabben, waardoor het de huid nog meer beschadigt. Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Bij kinderen is constitutioneel eczeem de meest voorkomende vorm van eczeem. Als uw kind constitutioneel eczeem heeft, dan heeft uw kind waarschijnlijk ook aanleg voor een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts of astma. Deze allergie komt in families vaak bij meer familieleden voor.

Bij constitutioneel eczeem is het belangrijk om een droge huid in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom de huid van uw kind minstens 1 keer per dag in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. De crème of zalf houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat de huid niet verder uitdroogt. Behalve een verzachtende crème zal de arts uw kind meestal ook een crème of zalf met bijnierschorshormoon voorschrijven, zoals triamcinolonacetonide.

Lees meer over constitutioneel eczeem bij kinderen

Psoriasis

Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Ook kan de huid ontstoken zijn en erg jeuken. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.

De arts kan dit medicijn voorschrijven bij kinderen met psoriasis. Ook kan uw kind dit medicijn gebruiken als onderhoudsbehandeling nadat de klachten met een sterk werkend bijnierschorshormoon zijn verminderd.

Heeft uw kind veel last van jeuk? Smeer dan ook met een verzachtende crème of zalf, zonder werkzaam bestanddeel. Die crème of zalf mag u zo vaak gebruiken als u wilt.

Lees meer over psoriasis

Lichtovergevoeligheid

Lichtovergevoeligheid heet ook wel zonneallergie. Zonlicht bevat UV-A licht en UV-B licht. Bij zonnebrand is UV-B de grootste boosdoener; bij zonneallergie is dat UV-A licht.

Verschijnselen
Als de huid overgevoelig is voor zonlicht, krijgt uw kind huiduitslag nadat uw kind in de zon is geweest. Uw kind krijgt dan jeuk, roodheid, galbulten en een schilferende huid. Meestal begint de huidirritatie als de zon krachtiger wordt. Dus in het voorjaar of het begin van de zomer. De klachten kunnen elk jaar erger worden.

Oorzaak
Vaak is onbekend waarom de huid overgevoelig op de zon reageert.

Behandeling
Uw arts kan dit medicijn voorschrijven als uw kind veel last heeft van de jeuk en roodheid.

.

Lees meer over lichtovergevoeligheid

Ervaring bij kinderen

Triamcinolonacetonide is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant triamcinolonacetonide niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar triamcinolonacetonide bij kinderen vanaf 1 maand. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts triamcinolonacetonide ook voor bij kinderen vanaf 1 maand. Dit wordt off-label gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • Constitutioneel eczeem: triamcinolonacetonide remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen. De jeuk neemt binnen een paar uur af. Roodheid en schilfering zijn binnen enkele dagen minder. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.
 • Psoriasis: triamcinolonacetonide vermindert de overmatige huidgroei en roodheid, remt de ontsteking en stilt de jeuk. De huid kan hierdoor tot rust komen en zal daardoor minder jeuken en er beter uitzien.
 • Lichtovergevoeligheid: triamcinolonacetonide remt de ontsteking en stilt de jeuk. De jeuk neemt binnen een paar uur af. Roodheid en schilfering zijn binnen enkele dagen minder.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Constitutioneel eczeem: uw kind merkt na het smeren dat de jeuk snel afneemt en dat de roodheid binnen enkele dagen minder wordt. Nadat u het medicijn bij het kind hebt opgesmeerd, blijft het tussen de 12 tot 24 uur werken. Als u het meerdere dagen achter elkaar opsmeert, ontstaat er een 'voorraadje' in de huid. Hierdoor blijft het enkele dagen werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert.
 • Psoriasis: als uw kind het verschillende dagen achter elkaar opsmeert ontstaat er een 'voorraadje' in de huid, waardoor het daarna nog enkele dagen blijft werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert. Nadat u het medicijn dun heeft opgesmeerd blijft het tussen de 12 uur tot een hele dag werken. U merkt dat de jeuk snel afneemt en dat de roodheid en schilfering binnen enkele dagen minder worden.
 • Lichtovergevoeligheid: uw kind merkt na het smeren dat de jeuk snel afneemt en dat de roodheid binnen enkele dagen minder wordt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

De arts heeft u waarschijnlijk verteld hoe vaak en wanneer u dit medicijn bij het kind moet aanbrengen of hoe vaak het kind dit zelf moet doen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later kunt nakijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

 • Was de handen voordat u het medicijn smeert.
 • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid crème, smeersel of zalf op de huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het medicijn onvoldoende werkt. Een smeersel mag er niet afdruipen. In het plaatje kunt u zien wat de juiste hoeveelheid crème of zalf is voor welk lichaamsdeel. In dit plaatje wordt de hoeveelheid weergegeven als Finger Tip Unit (FTU). Een FTU (vingertopstreepje) is gelijk aan een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes het kind nodig heeft, hangt af van het lichaamsdeel dat u moet insmeren.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn hebt aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is verkrijgbaar in de apotheek.
 • Soms adviseert de arts de ingesmeerde plekken af te dekken met plastic folie of verband. Dit versterkt het effect, maar vergroot ook de kans op bijwerkingen.
 • Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts op de oogleden, of rond of in de buurt van het oog. Als het per ongeluk in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn te verwijderen.

Wanneer?

Eczeem en psoriasis

 • Het beste kan u het medicijn voor de nacht bij het kind aanbrengen. Breng het medicijn aan op een moment dat er het eerstkomende half uur geen water op de huid komt. Anders spoelt het medicijn er weer af.
 • Smeer de huid in wanneer de klacht verergert of weer opkomt. Vaak begint het kind met 2 keer per dag smeren. Als de klachten verminderen ga het kind over op 1 keer per dag smeren. Soms adviseert de arts om dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken. Bijvoorbeeld per week 4 dagen dit medicijn smeren en daarna 3 dagen niet.
 • Gebruik tussendoor de vette crème of zalf, die de arts meestal ook voorschrijft. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven. Wacht na het smeren van de triamcinolonacetonide een kwartier tot een half uur voor u de vette crème of zalf aanbrengt. Door te wachten, heeft de huid tijd om de triamcinolonacetonide op te nemen.

Lichtovergevoeligheid
U brengt het middel twee keer per dag aan. Breng het medicijn aan op een moment dat er het eerstkomende half uur geen water op de huid komt. Anders spoelt het medicijn er weer af.

Hoe lang?

 • Eczeem en psoriasis: het hangt af van de ernst af hoe lang uw kind dit medicijn moet gebruiken. Soms geeft de arts bijvoorbeeld aan dit medicijn de eerste keer 2 tot 3 weken achter elkaar te gebruiken en daarna de behandeling telkens na enkele dagen te onderbreken. Als de klachten wegblijven, kan het kind na verloop van tijd helemaal met het medicijn stoppen. Uw kind moet het gebruik dan langzaam afbouwen. Want als uw kind plotseling stopt, kunnen de huidklachten weer terugkeren. Overleg hierover met de arts. Deze kan uw kind een afbouwschema geven. Blijf tijdens het afbouwen van dit medicijn de huid goed verzorgen met een vette zalf of crème. Ga hier ook mee door als uw kind helemaal met dit medicijn is gestopt.
 • Lichtovergevoeligheid: uw kind mag dit medicijn maximaal 7 dagen gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over triamcinolonacetonide op de huid bij volwassenen.

Een bijwerking waarvan bekend is dat deze bij kinderen voorkomt, is:

 • Een geringe vertraging van de lengtegroei, doordat de hoeveelheid groeihormoon vermindert. Een groeivertraging door dit medicijn treedt vooral op tijdens de eerste 3 maanden van het gebruik. Meestal halen kinderen deze groeiremming op latere leeftijd weer gewoon in. Sommige artsen controleren kinderen die dit medicijn langer dan 3 maanden gebruiken voor de zekerheid op lengte.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Triamcinolonacetonide voor op de huid is voor kinderen te verkrijgen in:

 • crème,
 • zalf en
 • smeersel.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij triamcinolonacetonide op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 10-07-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

triamcinolonacetonide op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!