Medicijnentriamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht

triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht

Medicijnentriamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht

triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht

Belangrijkste zakenWaarbij gebruik ik het?Mogelijke bijwerkingenHoe gebruik ik dit?Mag ik autorijden, alcohol drinken, alles eten?Gebruik met andere medicijnenGebruik bij zwangerschap of borstvoedingOnder welke namen verkrijgbaar?Heb ik een recept nodig?
  • Triamcinolonhexacetonide is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
  • Bij reumatoïde artritis (vooral bij jeugdreuma), gewrichtspijn en artrose (kraakbeen in uw gewricht wordt dunner).
  • Een injectie met dit medicijn werkt snel en blijft een paar maanden werken.
  • U kunt pijn op de prikplek krijgen. U kunt paracetamol nemen tegen de pijn.
  • Andere bijwerkingen kunnen zijn opvliegers, problemen rondom het ongesteld worden en schade aan de botten.
  • Dit medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Dit medicijn komt waarschijnlijk in de moedermelk en het is niet zeker of het veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
  • Triamcinolonhexacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

   Een plaatselijke injectie met triamcinolonhexacetonide wordt gespoten in en rond ontstoken gewrichten (intra-articulair). Aan de te injecteren vloeistof is vaak een snelwerkend verdovingsmiddel toegevoegd om de injectie minder pijnlijk te maken.

   Triamcinolonhexacetonide wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, vooral bij jeugdreuma, gewrichtspijn en artrose.

   • Verschijnselen
    Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

    Jeugdreuma is een speciale vorm van reuma die voorkomt bij kinderen of jongeren.

    Behandeling
    Reumatoïde artritis bij volwassenen en jeugdreuma worden meestal behandeld met ontstekingsremmende pijnstillers en  DMARD's, een speciale groep medicijnen die een sterke werking heeft bij reuma en de voortgang van de gewrichtsbeschadiging kan afremmen.

    Helpen deze DMARD's onvoldoende en geven één of enkele grote gewrichten ernstige klachten, dan kan de arts bij deze gewrichten een plaatselijke injectie geven met triamcinolonhexacetonide.

    Werking
    Triamcinolonhexacetonide remt ontstekingen en vermindert pijn.

    Een injectie bij een ontstoken gewricht kan de pijn snel verminderen. De injectie werkt minstens 4 maanden. 

    • Verschijnselen
     Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen aangetast, meestal in de heup of knie.

     Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Hierdoor kunt u moeite hebben met bewegen en problemen hebben met slapen. De klachten kunnen verdwijnen of af en toe terugkomen.

     Soms ontstaat artrose na letsel, zoals een fractuur, een bandletsel of een meniscusscheur. Dit wordt posttraumatische artrose genoemd. Posttraumatische artrose kan jaren na het letsel alsnog optreden.

     Behandeling
     De klachten kunnen verminderen door het pijnlijke gewricht te bewegen en de spieren te trainen. Maar voorkom wel overbelasting van het gewricht.

     De pijn bij artrose wordt meestal behandeld met pijnstillers om in te nemen. Helpen deze onvoldoende en geven één of enkele grote gewrichten ernstige klachten, dan kan de arts bij deze gewrichten een plaatselijke injectie geven met triamcinolonhexacetonide.

     Werking
     Triamcinolonhexacetonide remt ontstekingen en vermindert pijn.

     Een injectie bij een ontstoken gewricht kan de pijn snel verminderen. De injectie werkt minstens 4 maanden. 

     • Verschijnselen
      Aan en rond de gewrichten bevinden zich spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht. Voorbeelden hiervan zijn slijmbeursontsteking, tenniselleboog en RSI-klachten.

      De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

      Behandeling
      Vermijd bewegingen die pijn doen. Soms is het nodig het lichaamsdeel tijdens wat hoger te leggen. Bij een kneuzing of verzwikking het gewricht meteen koelen met ijs. U kunt het gewricht ook met een drukverband beschermen, zodat u niet opnieuw een onnatuurlijke beweging maakt.

      De pijn wordt meestal behandeld met pijnstillers om in te nemen. Helpen deze onvoldoende en geven één of enkele grote gewrichten ernstige klachten, dan kan de arts bij deze gewrichten een plaatselijke injectie geven met triamcinolonhexacetonide.

      Werking
      Triamcinolonhexacetonide remt ontstekingen en vermindert pijn.

      Een injectie bij een ontstoken gewricht kan de pijn snel verminderen. De injectie werkt minstens 4 maanden. 

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

      De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

      Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

      • Pijn, roodheid en zwelling, zweren of ernstige beschadiging van de huid op de plaats van de injectie.

       Aan de injectie wordt meestal een plaatselijk verdovend middel toegevoegd om de pijn te verminderen. De pijn kan nog enkele dagen aanhouden. U kunt tegen deze pijn bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.

      Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

      • Deukje in de huid op de plaats van de injectie.

       Het kan een aantal maanden duren voor dit zich heeft hersteld.

      • Donkere of lichtere verkleuring van de huid op de plaats van de injectie.

      • Beschadiging van het bot.


      Dit medicijn wordt als een injectie in of rond een gewricht gegeven. Toch kunnen er ook in de rest van het lichaam bijwerkingen ontstaan. Dit komt wel veel minder vaak voor dan bij gebruik van tabletten of bij injecties die wel in het hele lichaam moeten komen.

      Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

      • Opvliegers (aanvallen met een warmtegevoel en rood hoofd).

      • Heeft u diabetes (suikerziekte)? Meet in de volgende gevallen extra vaak uw bloedsuiker:

       • Als u last heeft van dorst, droge mond, veel plassen en moe zijn. Deze klachten komen door een te hoge bloedsuiker.
       • Bij een infectie.
      • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen.

       Overleg hierover met uw arts.

      • Uitblijven of tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest.

      • Ernstige allergie met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd of shock.

       Staak meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.


      Neem contact op met uw apotheker of arts als u te veel last heeft van deze of andere bijwerkingen waar u zich zorgen over maakt.


      Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • Dit medicijn wordt toegediend door een arts.

        Hoe vaak?
        De injecties worden herhaald als de klachten weer opspelen. Om blijvende beschadiging van het gewricht te voorkomen, mag de injectie niet te vaak in hetzelfde gewricht worden gegeven.

        •  

         autorijden, alcohol drinken en alles eten?
         Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

          

         • De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

          • Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen, naproxen en celecoxib. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Triamcinolonhexacetonide kan de kans op deze bijwerking verhogen. De pijnstiller paracetamol heeft deze bijwerking niet. Deze kunt u wel veilig gebruiken.
          • Bepaalde vaccins, zoals het BMR-vaccin, het gelekoortsvaccin en de capsules met buiktyfusvaccin. Triamcinolonhexacetonide vermindert de werking van deze vaccins. Het BMR-vaccin en het gelekoortsvaccin mag u niet gebruiken als u meer dan twee weken triamcinolonhexacetonide gebruikt. Het buiktyfusvaccin dat u via de mond kunt innemen, mag u ook niet gebruiken. Het is wel mogelijk het buiktyfusvaccin via een injectie te krijgen. Neem hierover contact op met uw arts.
          • Middelen onder andere gebruikt bij epilepsie die een van de volgende bestanddelen bevatten: carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne of primidon en het middel tegen tuberculose rifampicine. Deze middelen kunnen de hoeveelheid triamcinolonhexacetonide in het bloed verlagen. Bij stoppen verhogen ze juist de hoeveelheid triamcinolonhexacetonide . Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dus ook als u met een van deze middelen gaat stoppen.
          • Sommige middelen tegen hiv, namelijk lopinavir/ritonavir en ritonavir. De hoeveelheid triamcinolonhexacetonide in het bloed kan door deze middelen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

          Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

          • Zwangerschap
           Maak samen met uw arts een afweging tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar bij veel injecties of hoge doseringen kan het kind minder goed groeien. En is het risico op vroeggeboorte groter.

           Borstvoeding
           Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het komt waarschijnlijk in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

           Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij Moeders van Morgen.

           • De werkzame stof triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht zit in de volgende producten:
            • Ja, u heeft een recept nodig.

             Triamcinolonhexacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt onder de merknaam Trispan. Het is verkrijgbaar in injecties voor toediening in of rond gewrichten.

             Laatst bijgewerkt op 03-10-2023

             Disclaimer

             Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

             Vond u deze informatie nuttig?

             Vind een apotheek

             Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
             Vind een apotheek blob

             Vraag het de webapotheker

             Vraag het de webapotheker

             Vraag het de webapotheker

             Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

             Meldpunt medicijnen

             Werkt uw medicijn heel goed of juist niet? Wordt uw medicijn niet vergoed? Of heeft u last van een bijwerking? Meld uw ervaring

             Geen ervaringen gevonden

             Informatie wordt bijgewerkt: