Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Reumatoïde artritis

vergroot
terug naar boven

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij uw gewrichten gaan ontsteken. Meestal begint het bij de vingers en tenen.

Het kraakbeen en het bot in de gewrichten kunnen beschadigd raken. Ook de pezen en slijmbeurzen in de buurt van het gewricht kunnen ontstoken raken. Vroege herkenning en behandeling van de ziekte kan ernstige beschadiging van de gewrichten voorkomen.

Mensen met reumatoïde artritis hebben een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw afweersysteem is ontregeld en antistoffen maakt tegen uw eigen lichaam. In dit geval antistoffen tegen het weefsel in uw gewrichten. Dit veroorzaakt een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen.

Waardoor iemand reumatoïde artritis krijgt, is niet bekend. Erfelijkheid speelt nauwelijks een rol. Als het in uw familie voorkomt is de kans 3 tot 5% dat u het ook krijgt.

Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan. Dit heet jeugdreuma.

Kijk voor meer informatie over Reumatoïde artritis op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis heeft u deze verschijnselen

 • Meestal krijgt u eerst last van meerdere gewrichten van uw handen en voeten, polsen en enkels.
 • De klachten zitten zowel links als rechts in dezelfde gewrichten; (in het begin kan het nog eenzijdig zijn).
 • Ook grotere gewrichten zoals de knie of elleboog kunnen ontstoken zijn.
 • Ontstoken gewrichten zijn pijnlijk, stijf, dik (gezwollen) en warm; buigen en strekken kan daardoor moeilijker gaan.
 • Ook zonder bewegen of belasten doet het gewricht al pijn.
 • 's Ochtends en na een tijdje stilzitten of liggen, zijn de gewrichten stijf en pijnlijk gedurende een halfuur of langer. Door bewegen worden de gewrichten langzaam weer soepel.

Heeft u deze verschijnselen 3 weken of langer? Dan heeft u mogelijk reumatoïde artritis.

De ziekte kan mild verlopen. Maar meestal blijven de klachten terugkomen. Perioden met meer en minder klachten wisselen elkaar af.

In perioden waarin u meer last heeft van uw gewrichten, kunt u zich ook moe en ziek voelen, soms met koorts. U kunt ook bloedarmoede krijgen en afvallen.

Hoe de reuma zich ontwikkelt verschilt per persoon. Niet alle mensen krijgen een ernstige vorm van reumatoïde artritis. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe minder schade aan de gewrichten.

Zonder behandeling kunnen gewrichten op den duur misvormd raken. In de gewrichten van de handen kunnen bijvoorbeeld knobbels ontstaan door aangroei van bot.

Doordat de behandeling tegenwoordig snel wordt gestart komt het nauwelijks meer voordat iemand met reumatoïde artritis misvormde gewrichten krijgt of van een rolstoel afhankelijk wordt.

Kijk voor meer informatie over Reumatoïde artritis op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Als een gewricht warm aanvoelt, kan koelen prettig zijn. Leg er een natte omslag of wat ijs tegenaan (niet langer dan tien minuten per keer). Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Of gebruik een "ice-pack".
 • Wees niet bang om te bewegen. Bewegen kan geen kwaad, ook als een gewricht ontstoken is.
 • Wordt de pijn minder? Ga dan meer bewegen. Dagelijks bewegen en oefenen is belangrijk om uw gewrichten zo goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Een gewricht met geoefende spieren eromheen verdraagt meer, doet minder pijn en is minder stijf. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u begeleiden. Als het oefenen niet goed lukt, kunt u met warme kompressen de pijn en de stijfheid van de spieren verminderen. Daarna gaat het oefenen vaak beter.
Kijk voor meer informatie over Reumatoïde artritis op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Speciaal bij reumatoïde artritis

 • Hulpmiddelen

Kunt u door uw reuma een medicijnverpakking niet openkrijgen? Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld. Uw apotheker kan u adviseren welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u. De volgende hulpmiddelen zijn mogelijk verkrijgbaar bij uw apotheek: tablettendrukker, tablettenflacon en een hulpmiddel voor oogdruppelen.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij reumatoïde artritis?

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, meloxicam, nabumeton, naproxen, piroxicam en tiaprofeenzuur.

DMARD's (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs)
DMARD's zijn middelen die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij reuma de gewrichtsonteking op de lange termijn te verminderen. Hierdoor heeft u minder last van pijn en kunt u zich beter bewegen. Het duurt een aantal maanden voordat deze middelen effect hebben. Hoe de werking precies tot stand komt is nog niet bekend. Hieronder kunt u lezen hoe de verschillende DMARD's werken.

 • Methotrexaat remt in lage dosering, van 7,5 tot 30 mg per week, gewrichtsontstekingen bij reuma.
 • Sommige antimalariamiddelen remmen in hoge doseringen enigszins de gewrichtsontstekingen bij reuma. Vanwege de bijwerkingen bij deze hoge doses, worden deze middelen alleen voorgeschreven als andere middelen tegen reuma onvoldoende effect hebben. Voorbeelden zijn chloroquine en hydroxychloroquine.
 • Sulfasalazine wordt in de darm gesplitst in mesalazine en sulfapyridine. Sulfapyridine werkt ontstekingsremmend bij gewrichtsklachten.
 • Goudverbindingen. De werking van goud bij reuma is lang geleden al opgemerkt. De ontsteking vermindert en de reumatoïde artritis wordt afgeremd. Hoe goudpreparaten precies werken bij reuma is echter niet bekend. Voorbeeld is aurothiomalaat.
 • TNF-alfa-remmers. Deze middelen remmen een stof, TNF-alfa, die betrokken is bij ontstekingsreacties. Voorbeelden zijn infliximab en etanercept.
 • Abatacept remt de werking van bepaalde witte bloedcellen die een rol spelen bij de ontstekingen in gewrichten. Hierdoor vermindert de gewrichtsontsteking.
 • Middelen die interleukines remmen. Deze middelen remmen eiwitten, interleukines, die een rol spelen bij ontstekingen. Voorbeeld is anakinra.
 • Azathioprine onderdrukt ontstekingsreacties in het lichaam, door cellen te remmen die afweerstoffen aanmaken.
 • Leflunomide remt de afweercellen van het lichaam die een rol spelen bij de ontstekingen in gewrichten. Hierdoor vermindert de ontsteking.
 • Ciclosporine onderdrukt de afweer en remt ontstekingen. Hierdoor wordt de verergering van de ziekte afgeremd. Het vermindert de gewrichtsontsteking op de lange termijn.

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Dit kunnen tabletten zijn, maar ook injecties die de arts in een gewricht kan geven. Bij de tabletten is het meestal een behandeling van enkele dagen tot weken bij een tijdelijke verergering van reuma. Soms is het echter nodig langdurig corticosteroïden te gebruiken, als andere middelen tegen reuma onvoldoende effect hebben. Voorbeelden zijn dexamethason, prednison, prednisolon en triamcinolon (-acetonide).

Capsaïcine crème
Capsaïcine crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. Pijn bij reuma wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Een enkele keer zal de arts dit middel voorschrijven.

Laatst bijgewerkt KNMP: 16-11-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 02-11-2017

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij reumatoïde artritis

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!