sulfasalazine

naar medicijnen

sulfasalazine

Belangrijk om te weten over sulfasalazine

 • Sulfasalazine werkt ontstekingsremmend. Het remt ontstekingen in onder meer de darmwand, gewrichten en huid.
 • Bij de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Verder bij gewrichtsontstekingen (zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew) en bij huidontstekingen (zoals lupus erythematodes).
 • U merkt het effect bij gewrichtsontsteking of huidontsteking meestal binnen enkele maanden. Bij darmontsteking werkt het sneller.
 • Maagsapresistente tabletten: zonder te kauwen heel doorslikken met een glas water.
 • Drank: goed omschudden voordat u de dosis afmeet met een maatlepel of maatbeker.
 • Zetpillen: ga vooraf naar het toilet en breng daarna de zetpil in de anus. De beste werking krijgt u door het in te brengen voor u gaat slapen. Dan kan het de hele nacht werken. Gebruik de andere zetpillen verdeeld over de dag, liefst nadat u ontlasting hebt gehad.
 • U kunt misselijk worden of maagklachten krijgen, ook als u zetpillen gebruikt. Slikt u tabletten? U heeft minder kans op deze bijwerking als u deze bij de maaltijd inneemt.
  Zetpillen: u kunt een prikkelend gevoel in de anus krijgen.

Wat doet sulfasalazine en waarbij gebruik ik het?

Sulfasalazine behoort tot de 5-ASA-medicijnen. In de darm wordt sulfasalazine gesplitst in mesalazine en sulfapyridine. Mesalazine werkt ontstekingsremmend op de darmwand. Sulfapyridine werkt vooral ontstekingsremmend bij gewrichtsklachten.

Artsen schrijven sulfasalazine voor bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa, zoals proctitis ulcerosa, bij gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew en bij huidaandoeningen, zoals lupus erythematodes:

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u last van frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij.

Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Bij colitis ulcerosa is meestal alleen het laatste stuk van de dikke darm aangedaan, het rectum. De ziekte heet dan proctitis ulcerosa. Na verloop van jaren kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

De oorzaak van de ontsteking is niet een infectie, maar een auto-immuunreactie. Dit betekent dat het natuurlijke afweermechanisme zich tegen de cellen in de eigen darmwand keert.

Behandeling
Aanvallen van colitis ulcerosa worden in eerste instantie behandeld met 5-ASA-medicijnen, zoals dit medicijn. Ook wordt dit medicijn gebruikt om nieuwe aanvallen te voorkomen.

Het hangt af van de precieze plaats van de ontsteking in de darmen welk merk en welke toedieningsvorm de arts voorschrijft. Per product komt de werkzame stof namelijk in een ander deel van de darmen vrij.

Bij proctitis ulcerosa schrijft de arts meestal zetpillen voor. Bij ontstekingen in hoger gelegen delen van de darm zijn tabletten of een drank nodig.

Effect
Dit medicijn remt de ontsteking en voorkomt nieuwe aanvallen van colitis ulcerosa.
Het effect van tabletten of drank kan minder zijn bij diarree. Bij diarree verplaatst het medicijn zich te snel door de darmen, waardoor de werkzame stof later in de darmen vrijkomt dan de bedoeling is.

Lees meer over colitis ulcerosa

Reumatoïde artritis

 • Voor de gewrichten

Verschijnselen
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontsteking in gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Oorzaak
De oorzaak van de ontsteking is niet een infectie, maar een auto-immuunreactie. Dit betekent dat het natuurlijke afweermechanisme zich tegen de cellen in de eigen gewrichten keert.

Behandeling
Als duidelijk is dat er sprake is van reumatoïde artritis, behandelt men zo snel mogelijk met medicijnen die de voortgang van de ziekte afremmen. Ook krijgt u pijnstillende medicijnen voorgeschreven.

Werking
Sulfasalazine behoort tot de zogenaamde DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen die ontstekingen afremmen. DMARD's hebben geen direct effect op de pijn en kunnen de ziekte ook niet genezen. Ze kunnen de ziekte wel rustiger maken, waardoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling na enige tijd afnemen.

Effect
Veel reumapatiënten hebben minder last van pijn, kunnen zich beter bewegen en voelen zich beter. Als sulfasalazine bij beginnende reumatoïde artritis wordt gebruikt, blijkt men het ziekteproces eerder tot staan te kunnen brengen. Het effect van dit medicijn treedt nooit meteen op, maar meestal pas na twee tot drie maanden.

Lees meer over reumatoïde artritis

Ziekte van Bechterew

Verschijnselen
De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) is een ontsteking van de gewrichten van bekken en wervelkolom. Het is een reumatische aandoening.

Bij de ziekte van Bechterew heeft u onder andere last van pijn en stijfheid in de onderrug. Met name ’s ochtends na het opstaan of als men enige tijd heeft gezeten. Door beweging trekt de pijn weer weg. Door vermoeidheid kan de pijn in de loop van de dag weer opzetten. De ziekte van Bechterew kan samen gaan met ontstekingen in de gewrichten van uw heupen, knieën, schouders, vingers of tenen.

Behandeling
De ziekte van Bechterew wordt zo snel mogelijk behandeld met medicijnen die de voortgang van deze ziekte afremmen en de pijn verminderen. Meestal krijgt u eerst een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals ibuprofen of diclofenac. Voor de ontstekingen in de gewrichten, kan uw arts sulfasalazine voorschrijven. Dit medicijn geeft een vermindering van pijn en stijfheid van de gewrichten.

Sulfasalazine behoort tot de zogenaamde DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen die ontstekingen afremmen. DMARD's hebben geen direct effect op de pijn en kunnen de ziekte ook niet genezen. Ze kunnen de ziekte wel rustiger maken, waardoor klachten als pijn en stijfheid na enige tijd afnemen.

Werking
Het effect treedt nooit meteen op, maar meestal pas na 2 tot 4 maanden.

Lees meer over ziekte van bechterew

Overige huidaandoeningen

Sulfasalazine wordt gebruikt bij bepaalde ontstekingen van huid waarbij ook sprake is van blaasjes of blaren (auto-immuun bulleuze dermatosen).

Lees meer over overige huidaandoeningen

Lupus Erythematodes (LE)

Verschijnselen
Lupus erythematodes, ook wel LE genoemd, is een chronische ontsteking van de huid. Behalve de huid kunnen ook gewrichten, nieren, longen en andere organen ontstoken zijn. Dan noemt men het wel systemische LE of SLE.

De ziekte komt in aanvallen, maar kent ook rustige periodes. Een aanval lijkt op een ernstige griepperiode met koorts, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Daarnaast komen er meestal huidafwijkingen voor, zoals rode vlekken in het gezicht en verschillende soorten huiduitslag.

Behandeling
Lupus erythematodes wordt meestal behandeld met de ontstekingsremmende bijnierschorshormonen, bijvoorbeeld met prednisolon. Om de huidontstekingen tegen te gaan, schrijven artsen ook soms sulfasalazine voor.

Werking
Dit medicijn remt de ontstekingsverschijnselen. Hierdoor nemen de klachten af. Sulfasalazine wordt alleen gebruikt als de bijnierschorshormonen alleen niet voldoende helpen.

Lees meer over lupus erythematodes (le)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en maagklachten. Door innemen tijdens of net na het eten heeft u hier minder last van.
 • Bij zetpillen: een prikkelend gevoel in de anus.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizeligheid. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, braken, een verminderde eetlust en buikklachten. Door de dosering langzaam op te bouwen kunt u dit meestal voorkomen. In zeldzame gevallen kan er ernstige diarree optreden, of kunnen bestaande diarreeklachten verergeren. Als deze klachten gepaard gaan met kramp, plotselinge buikpijn, bloederige diarree en soms koorts, hoofdpijn en huiduitslag kan sprake zijn van een ernstige overgevoeligheid. Neem dan direct contact op met uw arts. U mag sulfasalazine en soortgelijke medicijnen dan niet meer gebruiken.
 • Oorsuizen, hoesten, gewrichtspijn en smaakstoornissen. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Stemmingsveranderingen, zoals neerslachtigheid, irritatie en nervositeit kunnen ontstaan of verergeren. Neem bij deze bijwerkingen contact op met uw arts of apotheker.
 • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen. De arts zal uw leverfunctie en uw bloed voorafgaand aan de het gebruik en tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren.
 • Beschadiging van de nieren die blijvend kan zijn. Uw arts zal de werking van de nieren daarom voorafgaand aan het gebruik en tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren.
 • Ontsteking van de dikke darm. U heeft dan last van veelvuldige, waterdunne diarree met buikpijn, krampen en soms koorts. Neem dan direct contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid, te merken aan huiduitslag, jeuk, benauwdheid, een pijnlijke tong of koorts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor sulfasalazine. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt. Kreeg u ooit eerder een allergische reactie van mesalazine, olsalazine of sulfasalazine, of van een medicijn uit de groep salicylaten, zoals acetylsalicylzuur? Begin dan niet direct met dit medicijn maar raadpleeg eerst uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u vanwege overgevoeligheid een ander medicijn moet gebruiken. Meld de overgevoeligheid altijd in de apotheek!
 • Haaruitval. Als u stopt met dit medicijn gaan deze klachten weer over.
 • Epileptische aanvallen. Waarschuw in dat geval uw arts.
 • Zenuwproblemen. Heeft u last van een tintelend of doof gevoel in de ledematen? Stop dan met het gebruik en waarschuw meteen een arts. Meestal gaan deze verschijnselen weer weg, een enkele keer zijn ze blijvend.
 • Zuurstofgebrek. Dit merkt u in eerste instantie aan blauwe lippen en een blauwe verkleuring van de huid. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts.
 • Hartkloppingen, een heel enkele keer ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Neem bij hartklachten of benauwdheid contact op met uw arts heeft.
 • Dit medicijn kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op een met sun-block van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank.
  Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander medicijn.
 • Tijdelijke onvruchtbaarheid bij mannen door een tekort aan zaadcellen. Dit herstelt zich binnen twee tot drie maanden na stoppen met de behandeling.
 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen krijgt: dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.
 • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan dan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek.
 • Bij tabletten en drank: dit medicijn kan de urine en stoelgang een gele of oranje kleur geven. Dit is verder onschuldig.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maagsapresistente tabletten (msr): de tablet heel doorslikken zonder te kauwen met een half glas water. Door de tablet niet te kauwen of te breken blijft de beschermende laag intact. Deze beschermende laag mag pas in de darmen oplossen, zodat de werkzame stof daar vrijkomt en niet al in de maag.
 • Drank: de drank elke keer voor het innemen goed schudden.
 • Zetpillen: zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de zetpil inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet. Breng de zetpil in de anus. Het maakt daarbij niet zoveel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen. Als u de zetpil binnen tien minuten verliest, omdat u naar het toilet moet, kunt u een nieuwe inbrengen.

Wanneer?

 • Tabletten en drank: neem deze verdeeld over de dag in, maar wel tijdens een maaltijd of direct erna.
 • Zetpillen: breng deze verdeeld over de dag in. Probeer in elk geval een zetpil voor de nacht in te brengen. Hij kan dan lang in de darm blijven en op die manier langer doorwerken.

Hoe lang?

 • Darmontstekingen: als dit medicijn wordt gebruikt om aanvallen van de darmontsteking te voorkomen, duurt de behandeling meestal drie tot zes maanden.
 • Gewrichtsontstekingen: het effect treedt nooit meteen in, maar laat vaak enkele maanden op zich wachten. Als na zes maanden nog geen effect is opgetreden zal de arts overstappen op een ander medicijn. Als er gedurende een half jaar geen opleving van de klachten is geweest zal de arts overwegen het gebruik af te bouwen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Tabletten, drank of zetpillen

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla hem dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla hem dan over.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla hem dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw darmen verdragen.

Mag ik sulfasalazine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met een andere medicijn. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • Digoxine, een middel tegen hartritmestoornissen. Wanneer u al digoxine gebruikt en u start met sulfasalazine, dan kan de hoeveelheid digoxine in uw bloed minder worden. Als u weer stopt met het gebruik van sulfasalazine, dan stijgt de hoeveelheid digoxine in het bloed weer. Vermeld daarom altijd aan uw arts als u digoxine gebruikt en met het gebruik van sulfasalazine gaat beginnen of juist gaat stoppen. Uw arts zal dan de concentratie digoxine in uw bloed controleren.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Mannen van wie de partner binnenkort zwanger wil worden, kunnen dit medicijn beter niet gebruiken. Mannen die dit medicijn gebruiken, kunnen namelijk tijdelijk minder vruchtbaar zijn. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen of overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Bij een lage dosering geeft dat meestal geen problemen. Gaat u borstvoeding geven dan zal de arts extra controleren op bijwerkingen bij de baby, zoals diarree.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Heeft u dit medicijn gedurende langere tijd gebruikt dan kunt u meestal in één keer stoppen. De klachten kunnen dan wel terugkomen.

Onder welke namen is sulfasalazine verkrijgbaar?

De werkzame stof sulfasalazine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Sulfasalazine is sinds 1944 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in zetpillen, tabletten en drank. Het is op de markt onder de merknaam Salazopyrine en als het merkloze Sulfasalazine en Sulfasalazine suspensie FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 25-03-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

12 October 2017

Het duurt geruime tijd voordat het werkt, maar uiteindelijk werkt het uitstekend bij mij. Alleen in het begin wat bijwerkingen. Regelmatig wordt bloed gepr...

22 September 2017

Pijn in mijn buik en misselijk ik ben er nu mee gestopt.

10 January 2017

Opgebouwd met 1 tablet per week zit ik nu in week 4 en nog steeds geen verbetering in ra. Het duurt zo lang om resultaat te krijgen. Ik kan niet wachten. H...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.