valaciclovir bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

valaciclovir bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Valaciclovir is een virusremmer.

Artsen schrijven het voor bij kinderen met:

 • een koortslip;
 • herpes genitalis;
 • waterpokken;
 • andere virusinfecties.

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in zweertjes met een korstje. De veroorzaker van een koortslip of koortsuitslag is het herpes simplex virus. Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

Kinderen jonger dan 6 jaar
Ga met een kind jonger dan 6 jaar met een koortslip altijd naar de huisarts. Blaasjes in en om de mond kunnen wijzen op een eerste besmetting met het herpes simplex virus. Het kind kan hiervan ernstig ziek zijn: met koorts, opgezette lymfeklieren, met pijn en ontstekingen in en om de mond. Soms met kans op uitdroging als het kind niet wil drinken. De (huis)arts kan bepalen of het om een herpesinfectie gaat.

Besmettelijk
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.

Het virus is alleen besmettelijk als uw kind een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling, totdat de zweertjes verdwenen zijn. Het virus kan dan worden overgedragen door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar bijvoorbeeld ook door gezamenlijk gebruik van handdoeken.

Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. Uw kind kan de plekken verzachten met zinksulfaatgel of zinkoxidecrème. Artsen schrijven tabletten met valaciclovir alleen in sommige situaties voor aan kinderen.

Lees meer over koortslip

Herpes genitalis

Herpes genitalis is een infectie van de huid en slijmvliezen van de penis, vagina en anus. Het wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus lijkt veel op het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het koortslipvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken. Dit is het geval bij ongeveer een kwart van de herpes genitalis infecties.  

Herpes is een geslachtsziekte (SOA) en is erg besmettelijk. Besmetting treedt meestal op bij direct genitaal contact met iemand die het virus bij zich draagt of via orale seks. Ook via de vingers kan het virus worden overdragen. Daarom is het belangrijk om de plekken zo min mogelijk aan te raken.
Baby’s kunnen tijdens de bevalling een besmetting met herpes krijgen als de moeder hiermee is besmet. Een zwangere vrouw moet daarom aan de verloskundige doorgeven als zij herpes genitalis heeft of heeft gehad. In sommige gevallen kan dan besloten worden dat de vrouw met een keizersnede moet bevallen.

Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een zenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.

Verschijnselen
Herpes genitalis geeft lang niet bij iedereen klachten. Daarom weten veel mensen niet dat ze besmet zijn. Enkele dagen na de besmetting kan pijn en jeuk op de schaamlippen, rond de vagina, penis of anus ontstaan. Er verschijnen kleine blaasjes en zweertjes. Later ontstaan er korstjes. Na 2 tot 3 weken zijn de klachten over. Tijdens zo’n infectie is de persoon erg besmettelijk voor een seksuele partner. Maar ook als er geen klachten zijn, kan de persoon besmettelijk zijn. Bij volwassenen is een herpes infectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

Het virus blijft na een infectie in het lichaam achter en kan opnieuw klachten geven. Bij een herhaling zijn de klachten veel minder hevig en duren veel minder lang.

Behandeling
De verschijnselen van herpes genitalis gaan meestal vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Daarbij kan de arts zinkoxidesmeersel of lidocaïne-zalf voorschrijven tegen de pijn en de jeuk. In sommige situaties kan de arts valaciclovir tabletten voorschrijven.

Lees meer over herpes genitalis

Waterpokken bij kinderen

Waterpokken is een erg besmettelijke kinderziekte. Het is te herkennen aan blaasjes over het hele lichaam blaasjes met jeuk. Bijna alle kinderen krijgen een keer waterpokken. Meestal in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella-zoster virus). Dit virus wordt overgedragen door hoesten of praten via druppels in de lucht. Of door direct contact met vocht uit de blaasjes. Als u kind besmet is, kan het nog twee tot drie weken duren voordat er blaasjes zichtbaar zijn. Uw kind blijft besmettelijk totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. 

Verschijnselen
Bij waterpokken ontstaan er rode vlekjes over het lichaam, die daarna blaasjes worden. Ook heeft uw kind last van jeuk en soms ontstaat er koorts. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen ze korstjes. De korstjes verdwijnen vanzelf of worden soms littekens.

Behandeling
Voor gezonde kinderen is een behandeling tegen waterpokken niet nodig. Om de jeuk tegen te gaan kunt u de plekjes insmeren met een middel dat jeukstillend, verkoelend of indrogend werkt. Zoals carbomeerwatergel, zinkoxideschudsel, calamineschudsel en lidocaïne-levomenthol-gel.  

Als uw kind een verminderde weerstand heeft kan hij erg ziek worden van waterpokken. De arts kan valaciclovir voorschrijven om dit te voorkomen.

Lees meer over waterpokken bij kinderen

Infecties met virussen

Bij kinderen met een verminderde weerstand kan contact met virussen veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde kinderen. Een verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld op bij kinderen met HIV en aids, na transplantaties en bij behandeling van leukemie.

Om infecties met bepaalde virussen te voorkomen, kan de arts valaciclovir voorschrijven.

Lees meer over infecties met virussen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat valaciclovir wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 12 jaar met een koortslip;
 • kinderen vanaf 12 jaar met herpes genitalis;
 • kinderen vanaf 12 jaar met andere virusinfecties door herpesvirus (herpes simplex);
 • het voorkomen van andere virusinfecties bij kinderen vanaf 12 jaar.

Valaciclovir is bij deze aandoeningen en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant valaciclovir bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar valaciclovir bij:

 • kinderen vanaf 1 maand met een verminderde weerstand met waterpokken (varicella zoster infectie);
 • kinderen vanaf 1 maand met andere virusinfecties, zoals:
  • herpes simplex infectie (kinderen vanaf 3 maanden);
  • herpes simplex met een verminderde weerstand (kinderen vanaf 1 maand);
  • bij het voorkomen van virusinfecties (kinderen vanaf 1 maand).

Deze leeftijden en aandoeningen staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt valaciclovir te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts valaciclovir ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na een paar dagen merkt uw kind dat de klachten afnemen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
 • Drank: meet de juiste hoeveelheid af met de meegeleverde maatbeker.
  • Heeft u voor uw baby een doseerspuitje gekregen? Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.

Wanneer?

Uw kind kan dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het mengen met voedsel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam van uw kind. Dit is nodig voor een optimaal resultaat.

Hoe lang?

Een kuur duurt meestal 1 tot 10 dagen. De arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat uw kind de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Laat uw kind de kuur ook afmaken als de klachten eerder verdwenen zijn.

Als uw kind valaciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zal hij het medicijn meestal meerdere maanden tot jaren gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over valaciclovir bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Valaciclovir is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij valaciclovir bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 15-02-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

valaciclovir bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord