Waterpokken bij kinderen

Waterpokken bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Waterpokken bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat zijn waterpokken bij kinderen?

Waterpokken is een kinderziekte met over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes.

Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken, meestal in de winter of in het begin van de lente.

 • Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt.
 • Waterpokken is heel besmettelijk: iemand met waterpokken kan het virus gemakkelijk aan uw kind doorgeven.
 • Het waterpokkenvirus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen.
 • Na besmetting duurt het maximaal 3 weken voordat de vlekjes ontstaan.
 • De ziekte is besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 dagen.
Kijk voor meer informatie over Waterpokken bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik waterpokken bij kinderen?

 • Uw kind wordt eerst verkouden.
 • Uw kind kan koorts hebben, hangerig en ziek zijn. Soms al voordat de waterpokken te zien zijn.
 • Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden.
 • De huiduitslag jeukt.
 • De blaasjes verdrogen tot korstjes.
 • De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen.
Kijk voor meer informatie over Waterpokken bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Houd de nagels van uw kind schoon en kort. En zorg dat uw kind zich niet krabt. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en kleine littekens ontstaan.  
 • Uw kind mag gewoon in bad of onder de douche.
 • Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.
 • Als uw kind zich goed voelt mag het naar school of naar het kinderdagverblijf.  Uw kind is al besmettelijk vanaf 2 dagen voordat het de blaasjes krijgt. Daardoor heeft het andere kinderen meestal al besmet. Het heeft dan geen zin om uw kind thuis te houden om besmetting van andere kinderen te voorkomen. Het kan zijn dat de school of het kinderdagverblijf daar andere afspraken over heeft.
 • Als u met uw kind moet vliegen, informeer dan bij uw luchtvaartmaatschappij wat daar de regels over waterpokken zijn.
Kijk voor meer informatie over Waterpokken bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij waterpokken bij kinderen?

Carbomeerwatergel
Carbomeerwatergel zorgt ervoor dat de blaasjes indrogen en het werkt verkoelend.

Zinkoxide
Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend. Hierdoor neemt de warmte in de huid en de neiging tot krabben af. Er zijn verschillende huidmiddelen met zinkoxide. Bij waterpokken wordt vaak zinkoxide schudsel gebruikt.

Calamineschudsel
Calamineschudsel bevat zinkoxide en zinkcarbonaat. Zinkcarbonaat werkt net als zinkoxide jeukstillend, beschermend en verkoelend.

Lokaal verdovende middelen
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk bij waterpokken. Voorbeelden zijn huidmiddelen met lidocaïne en pramocaïne.

Levomenthol
Levomenthol werkt verkoelend. Het wordt vaak gecombineerd met lidocaïne. Voorbeeld is lidocaïne-levomenthol-gel.

Valaciclovir
Valaciclovir remt de groei van het waterpokkenvirus. Het wordt alleen gebruikt bij kinderen met een verminderde weerstand.

Laatst bijgewerkt KNMP: 03-06-2016
Laatst bijgewerkt NHG: 06-09-2018

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!