Klachten & ZiektesGordelroos

Gordelroos

Klachten & ZiektesGordelroos

Gordelroos

Wat is gordelroos?Hoe herken ik gordelroos?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij gordelroos?
 • Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokkenvirus. 

  De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas. Of op de ene helft van uw gezicht.

  Als de blaasjes weg zijn, kunt u op die plek lang pijn houden. Dit is zenuwpijn. Dit komt heel weinig voor. Vooral bij ouderen kan de pijn soms heftig zijn en lang duren. 

  De medische naam voor gordelroos is herpes zoster. 

  Gordelroos wordt door het waterpokkenvirus veroorzaakt.

  Veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus, en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in uw ruggenmerg. U merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Hoe dat komt weten we niet.

  Kijk voor meer informatie over gordelroos op www.thuisarts.nl
   • U krijgt jeuk, tintelingen, een branderig gevoel of pijn in een deel van uw gezicht, romp of ledematen.
   • Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. In een week kunnen er nieuwe blaasjes bij komen.
   • Na 7 tot 10 dagen drogen de blaasjes in.
   • De pijn kan soms hevig zijn.
   • U kunt zich grieperig voelen en lichte koorts krijgen.
   • Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
   • Bij gordelroos in het gezicht kan uw oog ontstoken raken.
   • De kans op gordelroos is het grootst als u ouder bent dan 60 jaar.
   • Soms komt gordelroos bij kinderen voor.
   • Omdat gordelroos de afweer activeert is de kans klein dat u het nog eens krijgt.

    Herpes zoster bij kind
   Kijk voor meer informatie over gordelroos op www.thuisarts.nl
    • Raak de blaasjes zo min mogelijk aan.
    • U mag gewoon douchen of in bad.
    • U kunt de blaasje afdekken met wondgaas. Zo kunt u uw kleding beschermen. Of voorkomen dat uw kleren tegen uw huid aan schuren.
    Wat kunt u doen om anderen niet te besmetten?
    • Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten.
     Als u aan de blaasjes zit, kan er waterpokvirus op uw handen komen. Door anderen aan te raken, kunt u ze besmetten. Die kunnen dan waterpokken krijgen, als ze dat nog niet hebben gehad. 
     Bijvoorbeeld baby's en peuters. Ze kunnen geen gordelroos krijgen door besmetting. 
    • De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze droog zijn.
    • Weet u dat iemand (een volwassene) nooit waterpokken heeft gehad? Of weet u dat iemand een ernstig verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld omdat hij chemotherapie krijgt? Kom dan liever niet te dichtbij. Als u zo iemand besmet, dan hij erg ziek worden van het waterpokvirus. 
     Als een zwangere vrouw die nooit waterpokken heeft gehad het waterpokvirus krijgt, is er een hele kleine kans dat het virus schade veroorzaakt aan het ongeboren kind.
    Kijk voor meer informatie over gordelroos op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Antivirale middelen
       Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.

       Gordelroosvaccin
       Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen. Na vaccinatie maakt het lichaam afweerstoffen tegen het virus Wanneer u vervolgens wordt geïnfecteerd met het waterpokkenvirus, zullen de antistoffen dit virus onschadelijk maken. U zult nu veel minder of zelfs geen last hebben van gordelroos.U kunt het vaccin krijgen bij uw huisarts of de GGD. Lees meer over het gordelroosvaccin.

       Laatst bijgewerkt NHG: 07-06-2018

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: