Gordelroos

Gordelroos

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Gordelroos

vergroot
terug naar boven

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) is een huiduitslag die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus.

De huiduitslag zit aan één kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om één helft van uw borstkas. Of aan één gezichtshelft of op één arm of been.

Gordelroos wordt door het waterpokkenvirus veroorzaakt.

Veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus, en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in uw ruggenmerg. U merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Hoe dat komt weten we niet.

Kijk voor meer informatie over Gordelroos op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik gordelroos?

 • U krijgt jeuk, tintelingen, een branderig gevoel of pijn in een deel van uw gezicht, romp of ledematen.
 • Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. In een week kunnen er nieuwe blaasjes bij komen.
 • Na 7 tot 10 dagen drogen de blaasjes in.
 • De pijn kan soms hevig zijn.
 • U kunt zich grieperig voelen en lichte koorts krijgen.
 • Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
 • Bij gordelroos in het gezicht kan uw oog ontstoken raken.
 • De kans op gordelroos is het grootst als u ouder bent dan 60 jaar.
 • Soms komt gordelroos bij kinderen voor.
 • Omdat gordelroos de afweer activeert is de kans klein dat u het nog eens krijgt. Herpes zoster bij kind
Kijk voor meer informatie over Gordelroos op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Raak de blaasjes zo min mogelijk aan.
 • U mag gewoon douchen of in bad.
 • U kunt de blaasje afdekken met wondgaas. Zo kunt u uw kleding beschermen. Of voorkomen dat uw kleren tegen uw huid aan schuren.
Wat kunt u doen om anderen niet te besmetten?
 • Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. Als u aan de blaasjes zit, kan er waterpokvirus op uw handen komen. Door anderen aan te raken, kunt u ze besmetten. Die kunnen dan waterpokken krijgen, als ze dat nog niet hebben gehad.  Bijvoorbeeld baby's en peuters. Ze kunnen geen gordelroos krijgen door besmetting. 
 • De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze droog zijn.
 • Weet u dat iemand (een volwassene) nooit waterpokken heeft gehad? Of weet u dat iemand een ernstig verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld omdat hij chemotherapie krijgt? Kom dan liever niet te dichtbij. Als u zo iemand besmet, dan hij erg ziek worden van het waterpokvirus.  Als een zwangere vrouw die nooit waterpokken heeft gehad het waterpokvirus krijgt, is er een hele kleine kans dat het virus schade veroorzaakt aan het ongeboren kind.
Kijk voor meer informatie over Gordelroos op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Neem contact op met uw huisarts:

 • bij pijn in uw oog of bij een rood oog
 • als u opeens minder ziet of licht niet goed kunt verdragen
 • bij blaasjes of rode vlekjes op neus of in een ooghoek 
 • als u pijn of blaasjes aan uw oor heeft of opeens minder hoort
 • als u opeens een 'scheef gezicht' krijgt: een oog niet meer kunt sluiten of er een mondhoek afhangt (aangezichtsverlamming van Bell)

U krijgt dan medicijnen om te voorkomen dat u een oogontsteking of gehoorbeschadiging krijgt. 

Bij klachten aan oog, oor of van de spieren in uw gezicht zult u soms naar een oogarts of naar een keel-neus-oorarts worden verwezen.

Bel ook uw huisarts als u gordelroos heeft met veel pijn of veel blaasjes. En bel als u een verminderde weerstand (door ziekte of medicijnen) heeft. In die gevallen worden vaak ook virusremmers gegeven. 

  Kijk voor meer informatie over Gordelroos op www.thuisarts.nl

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Algemeen

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  Welke medicijnen worden gebruikt bij gordelroos?

  Antivirale middelen
  Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.

  Laatst bijgewerkt NHG: 07-06-2018

  Disclaimer

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  Thuisarts.nl

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

  Naar thuisarts.nl

  Vraag het de webapotheker

  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

  Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
  Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
  Scan uw medicijn

  Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

  Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

  Barcode Scanner Logo
  Gelukt
  We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
  Barcode Scanner Logo
  Helaas
  Het scannen van de barcode is niet gelukt.
  Barcode Scanner Logo
  Probeer het opnieuw
  Of zoek handmatig naar uw medicijn
  Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
  Barcode Scanner Logo

  Helaas.

  De barcode is niet bekend.

  Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

  Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

  Barcode Scanner Logo
  Probeer het opnieuw
  Of zoek handmatig naar uw medicijn
  Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord