zinksulfaat bij koortslip bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

zinksulfaat bij koortslip bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Zinksulfaat beschermt de huid en werkt licht indrogend. Het verlicht jeuk en pijn.

Kinderen kunnen zinksulfaat gebruiken bij een koortslip.

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. De veroorzaker van een koortslip of koortsuitslag is het herpes simplex-virus. Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

Kinderen jonger dan 6 jaar
Ga met een kind jonger dan 6 jaar met een koortslip altijd naar de huisarts. Blaasjes in en om de mond kunnen wijzen op een eerste besmetting met het herpes simplex virus. Het kind kan hiervan ernstig ziek zijn: met koorts, opgezette lymfeklieren, met pijn en ontstekingen in en om de mond. Soms met kans op uitdroging als het kind niet wil drinken. De (huis)arts kan bepalen of het om een herpesinfectie gaat.

Besmettelijk
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.

Het virus is alleen besmettelijk als uw kind een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling, totdat de zweertjes verdwenen zijn. Het virus kan dan worden overgedragen door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar bijvoorbeeld ook door gezamenlijk gebruik van handdoeken.

Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. Uw kind kan de plekken verzachten met zinksulfaatgel. 

Lees meer over koortslip

Ervaring bij kinderen

Zinksulfaat wordt al heel lang gebruikt. Zinksulfaat kan veilig worden geven aan kinderen met een koortslip. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten eerst naar de huisarts, omdat er bij hen ook wat anders aan de hand kan zijn.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Zinksulfaat verlicht jeuk en pijn. Het voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft aanwezig in de gezichtszenuwen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De werking begint direct. Uw kind kan een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?

  • Breng de gel of crème dik aan op de plekken of blaasjes op en rond de lippen. Smeer het NIET uit over de lippen, maar breng het alleen op de plekken aan. Zo voorkomt u dat het virus zich met de gel of crème verspreidt.
  • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat het virus zich verspreidt. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af, en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus uw kind niet kussen of baby's laten knuffelen. Uw kind kan het virus namelijk op anderen overdragen. Kleine kinderen kunnen erg ziek van het virus worden.
  • Laat uw kind de tube alleen voor zichzelf gebruiken, om besmetting van anderen te voorkomen.

Wanneer?

Breng de gel of crème meermalen per dag aan als de blaasjes opkomen of als ze al aanwezig zijn.

Hoe lang?

Uw kind mag de gel of crème zolang gebruiken als hij last heeft van de blaasjes. Neem contact op met de arts als dat na 2 weken nog het geval is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over zinksulfaat bij koortslip bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Zinksulfaat is voor kinderen te verkrijgen in een gel.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij zinksulfaat bij koortslip bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 20-10-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

zinksulfaat bij koortslip bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord