Akolip

Akolip

Werkzame stof: zinksulfaat bij koortslip

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof zinksulfaat bij koortslip.

Trefwoord
naar medicijnen

zinksulfaat bij koortslip

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over zinksulfaat bij koortslip

  • Zinksulfaat beschermt en droogt de huid. Het verlicht jeuk en pijn.
  • Bij een koortslip. Dit is huiduitslag op of rond de lippen door een virus.
  • Een koortslip gaat vanzelf over binnen 10 dagen. Zinksulfaat in crème of gel verzacht de plekken en verlicht de pijn en de jeuk. De werking begint direct.
  • Breng de crème of gel dik aan op de plekken. Smeer het niet uit naar andere delen. Anders verspreidt het virus zich.
  • Was uw handen na het aanbrengen en raak de plekken niet aan. Voorkom dat anderen de plek kunnen aanraken. Dus niet kussen of baby's knuffelen.
  • U kunt zinksulfaat zo vaak en zo lang gebruiken als u wilt. Heeft u na 2 weken nog steeds huiduitslag of blaasjes op de huid? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet zinksulfaat bij koortslip en waarbij gebruik ik het?

Zinksulfaat beschermt de huid en werkt licht indrogend. Het verlicht jeuk en pijn.

Het wordt gebruikt bij een koortslip.

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. De veroorzaker van een koortslip of koortsuitslag is het herpes simplex virus.

Besmettelijkheid
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.

Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling totdat de zweertjes verdwenen zijn. Het virus kan dan worden overgedragen door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken.

Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen tien dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat crème of gel. Zinksulfaat verlicht jeuk en pijn. Het voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft aanwezig in de gezichtszenuwen.

De werking begint direct. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

Lees meer over koortslip

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zinksulfaat geeft vrijwel geen bijwerkingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Irritatie van de huid.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Breng de gel of crème dik aan op de plekken of blaasjes op en rond de lippen. Smeer het NIET uit over de lippen, maar breng het alleen op de plekken aan. Zo voorkomt u dat het virus zich met de gel of crème verspreidt.
  • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat het virus zich verspreidt. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af, en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus niet kussen of baby's knuffelen. U kunt het virus namelijk op anderen overdragen. Kleine kinderen kunnen erg ziek van het virus worden.
  • Gebruik de tube alleen voor uzelf, om besmetting van anderen te voorkomen.

Wanneer?
Breng de gel of crème meermalen per dag aan als de blaasjes opkomen of als ze al aanwezig zijn.

Hoe lang?
Gebruik de gel of crème zolang u last heeft van de blaasjes. Neem contact op met uw arts als dat na twee weken nog het geval is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng de gel of crème dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw wat aanbrengt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen

Mag ik zinksulfaat bij koortslip gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is zinksulfaat bij koortslip verkrijgbaar?

De werkzame stof zinksulfaat bij koortslip zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Zinksulfaat wordt al heel lang gebruikt. Het is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek in een gel en in vette crème, onder andere onder de merknamen Akolip, Herpevir en Zinolium Zinksulfaat en als het merkloze Zinksulfaat gel en Zinksulfaatvaselinecrème FNA.

Zinksulfaat wordt ook toegepast aambeien en jeuk aan de anus, zie de tekst Zinksulfaat op de huid. De tekst hierboven gaat alleen over de toepassing bij koortslip.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 14-02-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

zinksulfaat bij koortslip is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!