Prijs en vergoeding medicijnen

Thema's

Prijs en vergoeding medicijnen

Haalt u een receptmedicijn op in de apotheek? Dan wordt dit meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar let op: de eerste 385 euro betaalt u zelf.

Trefwoord
naar thema's

Prijs en vergoeding medicijnen

vergroot
terug naar boven

Medicijnen basispakket worden vergoed

Uw zorgverzekeraar vergoedt de medicijnen die in het basispakket van de zorgverzekering zitten. Op de website Medicijnkosten.nl ziet u welke medicijnen dit zijn. De overheid bepaalt welke medicijnen er in het basispakket zitten.

Op Medicijnkosten.nl ziet u ook wat elk medicijn ongeveer kost. Wat een medicijn u precies kost, hangt af van: 

  • de afspraken tussen uw apotheek en uw zorgverzekeraar over vergoeding;
  • uw eigen risico – of u dit al opgebruikt heeft;
  • de eigen bijdrage die u eventueel moet betalen.

Eigen risico voor medicijnen in het basispakket

De zorgverzekeraar vergoedt dus de medicijnen uit het basispakket. Binnen deze vergoeding heeft u wel een verplicht eigen risico: de eerste 385 euro betaalt u zelf. U krijgt daarvoor een rekening van de zorgverzekeraar.

De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. Het kan zijn dat u bij uw zorgverzekeraar voor sommige medicijnen of zorg geen eigen risico hoeft te betalen. Dit kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen.

Eigen bijdrage: bijbetaling voor medicijn

Voor sommige medicijnen moet u bijbetalen. Dit heet de eigen bijdrage. U betaalt een eigen bijdrage als er ook een goedkoper medicijn is dat u zou kunnen nemen.

De eigen bijdrage is maximaal 250 euro per jaar. De rekening voor de eigen bijdrage krijgt u achteraf van uw zorgverzekeraar. Let op: de eigen bijdrage staat los van uw eigen risico van 385 euro per jaar.

Voor sommige medicijnen met een eigen bijdrage bestaat een terugbetalingsregeling. Hierbij betaalt de fabrikant (een gedeelte van) de eigen bijdrage terug. Uw apotheker kan vertellen of dit bij u het geval is.

Welk merk u vergoed krijgt

Van een medicijn zijn vaak meerdere merken beschikbaar. Welk merk krijgt u vergoed? Dit ligt aan de afspraken tussen uw zorgverzekeraar en uw apotheker.

Soms kiest de zorgverzekeraar welk merk u krijgt. Hij wijst dan 1 merk aan als voorkeursmiddel. Meestal is dit de goedkoopste variant. Het voorkeursmiddel wordt vergoed en andere merken niet. Dit heet voorkeursbeleid of preferentiebeleid.

Soms kiest de apotheker welk merk u krijgt. De apotheker spreekt dan met de zorgverzekeraar af dat hij voor elk medicijn een bepaald bedrag krijgt. En hij bepaalt vervolgens welk merk hij aan u levert.

Als u een ander merk meekrijgt dan u zou willen

Krijgt u een ander merk medicijn mee dan u gewend was? Of dan u zou willen? Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat dit merk als enige wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

De apotheker controleert altijd eerst of het medicijn veilig is voor u. Het moet bijvoorbeeld dezelfde samenstelling hebben als het medicijn dat op uw recept staat.

Medische Noodzaak?

Het kan zijn dat de arts het beter vindt dat u een bepaald merk krijgt. Hij zet dan ‘medische noodzaak’ (MN) op het recept. Dit betekent dat hij vindt dat u alleen dat merk mee mag krijgen van de apotheek. Maar let op: ook dan moet de apotheker nog bepalen of dit echt het enige veilige merk is voor u. Anders wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Kosten zorg apotheek

Medicijnen kosten geld. De zorg van de apotheek ook. Dit is meestal een bedrag van zo’n 7 euro. Hiervoor hebben de medewerkers gecontroleerd of het medicijn bij u past en of de dosering klopt. En of u het medicijn veilig kunt (blijven) gebruiken in combinatie met uw andere medicijnen.

Heeft u een medicijn niet eerder gebruikt? Of is dit meer dan 1 jaar geleden? Dan kost apotheekzorg iets meer: bij elkaar zo’n 14 euro. De apotheek verleent hiervoor extra zorg. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met uw arts, als dit nodig is. Daarnaast geeft de apothekersassistent u mondelinge en schriftelijke uitleg over uw medicijn.

Haalt u 's avonds, 's nachts of in het weekend medicijnen bij de apotheek? Dit kost meer dan overdag, omdat de 'dienstapotheek' hogere kosten heeft.
 

Check uw zorgverzekering

Welke medicijnen en zorg u vergoed krijgt, kan per zorgverzekering verschillen. Check dus heel goed wat de voorwaarden van uw verzekering zijn.

Het kan voorkomen dat uw apotheek geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar. Dan krijgt u uw medicijnen en zorg misschien niet volledig vergoed. Kijk dit na in uw polisvoorwaarden voordat u uw medicijnen ophaalt.

Soms kan het lonen om over te stappen. U kunt elk jaar tot 31 december uw zorgverzekering opzeggen. Tot 31 januari kunt u een nieuwe afsluiten.
 

Laatst bijgewerkt: 03-12-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!