hydrochloorthiazide bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

hydrochloorthiazide bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Hydrochloorthiazide behoort tot de thiazide-plasmiddelen. Het voert overtollig vocht af en verlaagt de bloeddruk.

Artsen schrijven hydrochloorthiazide voor bij kinderen met:

 • een hoge bloeddruk;
 • oedeem;
 • diabetes insipidus;
 • nierstenen;
 • overige longziektes, zoals bronchopulmonale dysplasie (BPD).

Hoge bloeddruk

Klachten door een hoge bloeddruk kunnen bij kinderen erg verschillen. Soms voelen kinderen er zelfs helemaal niets van.

Klachten die kunnen voorkomen bij baby's met een verhoogde bloeddruk zijn bijvoorbeeld prikkelbaarheid, spugen en onvoldoende aankomen in gewicht. Oudere kinderen met een verhoogde bloeddruk kunnen klagen over hoofdpijn en in ernstige gevallen over wazig zien.

Lees meer over hoge bloeddruk

Oedeem

Het lichaam kan vocht vasthouden bij een verminderde pompkracht van het hart (hartfalen), een verminderde nierwerking, levercirrose (een chronische leverziekte) of bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bijnierschorshormonen of vrouwelijke geslachtshormonen. Het vocht kan zich ophopen op plaatsen waar het normaal niet aanwezig is. Dit heet oedeem. Dit merkt het kind het eerst aan dikke enkels en voeten. Ook kan er vocht rond de longen blijven staan. Het kind merkt dan dat hij benauwd is en sneller moe wordt.

Lees meer over oedeem

Diabetes insipidus

Bij deze ziekte kan het lichaam geen water vasthouden. Hierdoor scheiden de nieren veel meer water uit dan normaal.

Verschijnselen
Bij diabetes insipidus heeft uw kind heel veel dorst en moet hij veel drinken en zeer veel plassen. De verschijnselen lijken wel op suikerziekte (diabetes mellitus), vandaar de naam. Maar de oorzaak is heel verschillend. Door het vele plassen kan uw kind uitgedroogd raken.

Oorzaak
Diabetes insipidus ontstaat door een tekort aan een bepaald hormoon, het antidiuretisch hormoon (ADH), ook wel vasopressine genoemd. Dit hormoon wordt aangemaakt door een klier in de hersenen (hypofyse). Het regelt de hoeveelheid water die de nieren uitscheiden. Een tekort kan aangeboren zijn of worden veroorzaakt door een beschadiging van de hypofyse, bijvoorbeeld door een tumor, een operatie, infectie of ongeluk. Ook kunnen de nieren onvoldoende gevoelig zijn voor ADH.

Lees meer over diabetes insipidus

Nierstenen

Oorzaak en verschijnselen
Als de urine te veel mineralen, zoals calcium (kalk), bevat, kunnen kristallen worden gevormd. De kristallen kunnen aangroeien tot 'stenen' en dan de binnenkant van de blaas en urinewegen irriteren. Deze stenen kunnen de urineweg blokkeren. Dat kan zorgen voor een flinke pijnaanval.

 

 

Lees meer over nierstenen

Overige longaandoeningen

Hydrochloorthiazide kan worden gegeven bij bronchopulmonale dysplasie (BPD). Dit is een aandoening die voorkomt bij baby's die te vroeg zijn geboren. Als een baby te vroeg wordt geboren, zijn de longen nog niet helemaal af. Soms krijgen deze baby's na de geboorte hulp bij het ademen. Hierdoor kunnen de longen beschadigen. Baby's met BPD hebben het benauwd, ademen snel en soms piepend, en ze houden vocht vast.

Lees meer over overige longaandoeningen

Ervaring bij kinderen

Hydrochloorthiazide is officieel geregistreerd bij kinderen met een hoge bloeddruk, oedeem of diabetes insipidus. Registratie betekent dat de fabrikant hydrochloorthiazide bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar hydrochloorthiazide bij baby's met bronchopulmonaire dysplasie en nierstenen. Ook in deze gevallen blijkt hydrochloorthiazide te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts hydrochloorthiazide ook voor bij kinderen met deze ziektes. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • Hoge bloeddruk: door dit medicijn scheiden de nieren meer zout uit. Het zout trekt het vocht mee. Hierdoor wordt het overtollige vocht afgevoerd via de plas. Uw kind kan dit merken doordat hij misschien iets vaker moet plassen. Er blijft minder vocht achter in de bloedvaten. Hierdoor daalt de bloeddruk en is er minder kans op een beroerte. Mensen die met een plastablet hun bloeddruk hebben verlaagd, blijken minder vaak te overlijden aan een beroerte of aan een hartziekte.
 • Oedeem: door dit medicijn scheiden de nieren meer zout uit. Het zout trekt het vocht mee. Hierdoor wordt het overtollig vocht afgevoerd via de plas. Uw kind merkt dit doordat hij vaker moet plassen. Hierdoor slinkt het oedeem en dikke enkels en voeten verdwijnen. Ook de benauwdheid neemt af. Ook door een zoutarm dieet te volgen, kan uw kind de hoeveelheid vocht in het bloed laten dalen. De huisarts of diëtist kan uw kind hierover adviseren.
 • Diabetes insipidus: bij diabetes insipidus werkt hydrochloorthiazide niet als plastablet, maar juist als een medicijn dat de nieren ertoe aanzet om vocht vast te houden. Het effect merkt uw kind doordat hij minder vaak plast.
 • Nierstenen: dit medicijn vermindert de hoeveelheid calcium in de plas. Hierdoor zullen nierstenen met calcium minder snel ontstaan.
 • Bronchopulmonale dysplasie: hydrochloorthiazide zorgt ervoor dat de longen niet te veel vocht vasthouden, waardoor de baby makkelijker kan ademen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Hoge bloeddruk: na 3 tot 6 weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt. Zelf merkt uw kind niet veel van de bloeddrukverlagende werking van dit medicijn. Uw kind weet pas of het werkt bij een meting van de bloeddruk. Toch is het belangrijk hydrochloorthiazide elke dag in te nemen. Alleen dan kan hydrochloorthiazide de hart- en bloedvaten optimaal beschermen.
 • Oedeem: het vochtafdrijvende effect begint na 1 tot 2 uur en kan 10 tot 12 uur aanhouden. Na 3 tot 6 weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt. U merkt dan dat uw kind minder last heeft van dikke enkels, benauwdheid en moeheid.
 • Diabetes insipidus: het kan enkele dagen tot weken duren voor het volledige effect van dit medicijn is bereikt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
 • Drank: meet de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en het bekertje omspoelen.
  • Heeft u voor uw baby een doseerspuitje gekregen? Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.

Wanneer?

Uw kind kan het medicijn het best 's ochtends bij het ontbijt innemen. Uw kind heeft dan het minst last van het feit dat hij misschien vaker moet plassen.
Als uw kind het medicijn 2 keer per dag moet gebruiken: 's ochtends bij het ontbijt en niet later dan 16:00 uur in de middag, anders heeft uw kind kans dat hij 's nachts uit bed moet om te plassen.

Hoe lang?

 • Hoge bloeddruk. Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als dit medicijn goed bij uw kind werkt, moet hij het waarschijnlijk zijn leven lang gebruiken.
 • Oedeem. Hoe lang uw kind dit medicijn moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van het oedeem. Als uw kind een verminderde hartwerking heeft (hartfalen) moet hij het waarschijnlijk langdurig gebruiken.
 • Diabetes insipidus. Als dit medicijn goed bij uw kind werkt, moet hij het waarschijnlijk zijn leven lang gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over hydrochloorthiazide bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Hartritmestoornissen. Uw kind merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als hij even wegraakt. Vooral kinderen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Laat uw kind dit medicijn NIET gebruiken als het deze aangeboren hartritmestoornis heeft. Overleg met de arts. Mogelijk kan uw kind overstappen op een ander medicijn.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Hydrochloorthiazeide is voor kinderen te verkrijgen in tabletten. Het wordt ook in bepaalde (ziekenhuis)apotheken bereid als drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij hydrochloorthiazide bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 13-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

hydrochloorthiazide bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!