hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor bij kinderen

naar medicijnen

hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Deze oordruppel bestaat uit een combinatie van 3 medicijnen: hydrocortison, bacitracine en colistine.

Hydrocortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen verminderen ontstekingsverschijnselen.

Bacitracine en colistine zijn antibiotica. Ze bestrijden verschillende soorten bacteriën.

Artsen schrijven deze oordruppel voor bij kinderen met een loopoor door een middenoorontsteking en bij een gehoorgangontsteking.

Middenoorontsteking

Deze oordruppels worden gebruikt bij een middenoorontsteking met een loopoor.

Oorzaak en verschijnselen
Een middenoorontsteking is een ontsteking van de binnenkant van het oor. Dit is het gedeelte dat zich achter het trommelvlies in het oor bevindt. Het middenoor kan ontstoken raken door een infectie met een bacterie of een virus. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid.
Een middenoorontsteking komt vooral voor bij kleine kinderen.

Verschijnselen
Door de ontsteking komen pus en slijm vrij in het middenoor. Ook het slijmvlies in het middenoor is opgezwollen, zodat het gangetje tussen middenoor en neus en keel verstopt kan raken. Als dat gebeurt lopen het pus en het slijm niet goed weg naar de keel. Het hoopt zich op in het middenoor.Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts.

Er is sprake van een loopoor als er pus uit het oor stroomt. Dit ontstaat als het opgehoopte pus in het middenoor naar buiten stroomt via een kapot trommelvlies of via een trommelvliesbuisje.
Doordat de bacterie samen met dit pus in de gehoorgang komt, kan ook daar de huid geïnfecteerd raken.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Tegen de pijn en koorts adviseert de arts meestal paracetamol.

Duurt de oorontsteking langer dan enkele dagen of zijn de klachten heel heftig? Dan kan de arts soms een antibioticakuur voorschrijven om in te nemen, zoals amoxicilline. Dat is bijvoorbeeld het geval bij baby’s jonger dan een half jaar of als de klachten heel heftig zijn.

Als het kind trommelvliesbuisjes heeft, waardoor het pus naar buiten komt, kan de arts oordruppels met antibiotica voorschrijven.

Duurt de oorontsteking langer dan enkele dagen of zijn de klachten heel heftig? Dan kan de arts soms een antibioticakuur voorschrijven om in te nemen, zoals amoxicilline. Dat is bijvoorbeeld het geval bij baby’s jonger dan een half jaar of als de klachten heel heftig zijn.

Als het kind trommelvliesbuisjes heeft, waardoor het pus naar buiten komt, kan de arts oordruppels met antibiotica voorschrijven. Meestal zijn dit deze oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine en de ontstekingsremmer hydrocortison.

Lees meer over middenoorontsteking

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. De huid van de gehoorgang maakt oorsmeer aan om zich te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.

Verschijnselen
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Uw kind heeft dan last van  pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort uw kind minder goed.

Oorzaak
De ontsteking ontstaat meestal doordat de natuurlijke bescherming van de huid met oorsmeer verstoord is geraakt. Bijvoorbeeld door te peuteren in het oor met een wattenstaafje of lucifer of door irriterende stoffen als shampoo, zeep of haarspray. Ook kan het dragen van een gehoorapparaat of oortelefoon de gehoorgang irriteren. Soms is achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen, de oorzaak. Bij een smalle gehoorgang kan het kind eerder klachten krijgen.

Behandeling
Meestal zal de arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf. Voorkom beschadiging van de huid en maak de gehoorgang van uw kind niet schoon door erin te peuteren, zoals met een wattenstaafje.
Als de ontsteking niet vanzelf over gaat schrijft de arts meestal eerst zure oordruppels voor met hydrocortison of triamcinolon of met aluminiumacetotartraat.
Deze behandeling heeft minder bijwerkingen dan oordruppels met hydrocortison, bacitracine en colistine. De arts schrijft deze oordruppels soms voor als de eerste keus-middelen onvoldoende helpen.

Lees meer over gehoorgangontsteking

Ervaring bij kinderen

De oorduppels met hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor zijn niet geregistreerd bij kinderen met een loopoor door een middenoorontsteking. Dit betekent dat de fabrikant de oordruppels niet heeft onderzocht bij kinderen met deze aandoening. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar de oordruppels bij kinderen met een loopoor door een gehoorgangontsteking. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts de combinatie hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor ook voor bij kinderen met een loopoor door een middenoorontsteking. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Hydrocortison vermindert de ontsteking, zwelling en jeuk. De antibiotica bacitracine en colistine bestrijden veel soorten bacteriën.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Pijn en koorts verdwijnen binnen enkele dagen. Het loopoor kan langer aanhouden. Merkt u na 3 dagen gebruik nog geen verbetering, of verergeren de klachten juist? Overleg dan met de arts.
Heeft het kind na 2 weken gebruik nog altijd een loopoor? Neem dan ook contact op met uw arts.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Raak de druppelaar van het flesje nooit aan! Bij aanraking bederven de oordruppels sneller en kan de oorinfectie erger worden.

Heeft het kind een opgerold gaasje of oortampon in het oor?

 • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig met de oordruppels te druppelen.
 • De arts adviseert meestal het gaasje of de oortampon na 24 uur te verwijderen of te verwisselen.

Bij gebruik zonder gaasje of oortampon

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Schud het flesje een paar keer om.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Laat uw kind op de zij liggen, of het hoofd opzij houden.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren. Trek het oor bij kinderen jonger dan 6 jaar naar onderen en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen.
 • Laat uw kind het hoofd nog minstens 3 minuten opzij houden, zodat de druppels alle plekken de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna een watje in het oor doen. U voorkomt daarmee dat de vloeistof uit het oor loopt.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

Bewaren
Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven. Deze oordruppels zijn maximaal 10 dagen houdbaar. Duurt de behandeling langer dan heeft uw kind een nieuw flesje nodig.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Is het oor van uw kind schoon en droog bij het opstaan? Meestal moet het dan de dag erna stoppen met druppelen.
Niet langer dan 2 weken laten gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

De combinatie hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor is voor kinderen te verkrijgen in oordruppels.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 02-01-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

hydrocortison, bacitracine en colistine in het oor bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.