ketoconazol voor op de hoofdhuid

ketoconazol voor op de hoofdhuid

Trefwoord
naar medicijnen

ketoconazol voor op de hoofdhuid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ketoconazol voor op de hoofdhuid

 • Ketoconazol doodt schimmel en gisten.
 • Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). De hoofdhuid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers.
 • Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo. Wast u uw haar vaker dan 2 keer per week? Gebruik de shampoo dan na iedere wasbeurt.
 • De jeuk en schilfers worden na een paar wasbeurten minder. Het kan 4 weken duren voor het helemaal over is.
 • Maak de hele kuur af. Bij seborroïsch eczeem duurt de kuur meestal 2 tot 4 weken. Zijn de klachten verdwenen? Dan is het soms nodig de shampoo elke week of elke 2 weken te blijven gebruiken.
 • U kunt last krijgen van een branderig gevoel of irritatie van de huid. Dit trekt snel weg.

Wat doet ketoconazol voor op de hoofdhuid en waarbij gebruik ik het?

Ketoconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven de shampoo voor bij seborroïsch eczeem en bij hoofdroos.

Seborroïsch eczeem

Verschijnselen
Bij deze aandoening heeft u last van gelige, schilferende plekken, vooral op de hoofdhuid (roos), rond de mond en neus en tussen de wenkbrauwen. Dit zijn plaatsen waar veel talg (huidvet) vrijkomt.

Oorzaak
Het huidvet van mensen met seborroïsch eczeem is anders dan van mensen zonder deze aandoening. Dit huidvet is een goede voedingsbodem voor de gistcellen, die bij iedereen op de huid voorkomen. Daardoor groeien de gistcellen harder dan normaal. Hun  uitscheidingsproducten irriteren de huid.  Dit is vervelend omdat de hoofdhuid hier erg van kan jeuken, maar verder is het een onschuldige aandoening. Hoofdroos kan een milde vorm van seborroïsch eczeem zijn.

Behandeling
Als de plekken vooral op de behaarde huid zitten, schrijft uw arts meestal een shampoo voor die werkzaam is tegen gisten, zoals ketoconazol. Deze shampoo moet u 2 keer per week aanbrengen. Meestal is een kuur van 2 tot 4 weken nodig. Daarna kan het nodig zijn om de shampoo eenmaal per week of 2 weken te gebruiken, om te voorkomen dat het terugkomt.

Effect
U merkt dat jeuk en schilfering na enkele wasbeurten afnemen.  Het kan 4 weken duren voor de verschijnselen zoals jeuk en schilfering helemaal verdwenen zijn.

Lees meer over seborroïsch eczeem

Hoofdroos

Hoofdroos is een onschuldig verschijnsel en goed te behandelen met een anti-roosshampoo, bijvoorbeeld met zinkpyrithione of seleensulfide. Roos kan echter ook een lichte vorm van seborroïsch eczeem zijn. U heeft dan ook meestal last van schilfers tussen de wenkbrauwen en rond de mond en neus.

Als dat het geval is, kan de arts u ketoconazol shampoo voorschrijven. Hierboven leest u hoe dit medicijn bij seborroïsch eczeem werkt.
 

Lees meer over hoofdroos

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, branderig gevoel, roodheid, droge huid. Meestal trekt dit snel weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Acne, smaakstoornissen, geïrriteerde en tranende ogen.
 • Veranderingen aan uw haar: vet, droog of broos haar, haaruitval en verkleuring van het haar.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ketoconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was eerst uw haar met een normale shampoo en spoel het goed uit.
 • Verdeel daarna 1 tot 2 theelepels ketoconazol shampoo over de natte hoofdhuid. Masseer dit voorzichtig in.
 • Laat dit 3 tot 5 minuten intrekken en spoel het daarna met warm water uit.
 • Wilt u een crèmespoeling gebruiken? Doe die pas in het haar als u de ketoconazol shampoo heeft uitgespoeld. Een crèmespoeling zorgt er namelijk voor dat de ketoconazol shampoo niet goed kan werken. U mag uw haar drogen met een föhn.

Wanneer?
Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo. Wast u uw haar vaker dan 2 keer per week? Gebruik de shampoo dan na iedere wasbeurt.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af.

Bij seborroïsch eczeem duurt de kuur meestal 2 tot 4 weken. Na het verdwijnen van de klachten is het soms nodig om deze shampoo elke week of elke 2 weken te blijven gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik ketoconazol voor op de hoofdhuid gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schilfers volledig zijn verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

Onder welke namen is ketoconazol voor op de hoofdhuid verkrijgbaar?

De werkzame stof ketoconazol voor op de hoofdhuid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ketoconazol is sinds 1981 internationaal op de markt.

Ketoconazol is voor gebruik op de hoofdhuid op recept verkrijgbaar in een shampoo als het merkloze Ketoconazol.

Deze tekst gaat alleen over de shampoo voor op de hoofdhuid.

Behalve in een shampoo is ketoconazol ook verkrijgbaar in een crème. Zie hiervoor de tekst Ketoconazol crème.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ketoconazol voor op de hoofdhuid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

2 June 2020

In het verleden heb ik deze shampoo regelmatig gebruikt voor mijn eczeem . Maar sinds een tijdje heb ik enorme last van extreme haarverlies terwijl ik nooi...

10 May 2020

Prima shampoo. Na vier weken gebruik van de hoofdschilfers verlost.

15 April 2020

Bij mijn dochter heb ik Ketozolin 2% gebruikt. In de bijsluiter staat 3- 5 minuten laten inwerken maar daarbij was er geen resultaat. Wij hebben 2 x per we...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!