levocabastine in het oog bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

levocabastine in het oog bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Levocabastine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven levocabastine in het oog voor bij kinderen met:

 • allergieën, zoals:
  • hooikoorts;
  • ontstoken ogen door allergie.

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie kunnen de ogen te sterk reageren op prikkels uit de omgeving. Bij hooikoorts zijn de prikkels die dit veroorzaken gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Verschijnselen
Uw kind kan last hebben van rode ogen die jeuken, tranen, rood zijn en branderig aanvoelen. Meestal heeft uw kind ook last van de neus, zoals van niezen en een loopneus.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Bij hooikoorts kan uw kind last hebben van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Uw kind kan tegen deze klacht levocabastine gebruiken.

Lees meer over hooikoorts

Ontstoken ogen door allergie

Ontstoken ogen kunnen veroorzaakt worden door een allergie. Uw kind kan dan last hebben van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Is er bij uw kind sprake van een allergie dan kan uw kind hiertegen oogdruppels met levocabastine gebruiken.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie

Ervaring bij kinderen

Levocabastine in het oog is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant levocabastine in het oog bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Bij een allergische reactie komt er een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Levocabastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Binnen 10 minuten merkt uw kind verlichting van de klachten. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Oogdruppels

Toedienen bij een ouder kind: zie voor de instructie de informatie over levocabastine in het oog bij volwassenen. Zie ook het instructiefilmpje 'Oogdruppels bij een ander: volwassene of ouder kind'

Toedienen bij een jonger kind: deze methode is geschikt als uw kind de ogen moeilijk open kan houden en nog niet zelfstandig kan zitten.

Voorbereiding

 1. Moet uw kind meerdere soorten oogdruppels gebruiken? Wacht dan minstens 5 minuten tussen het indruppelen van verschillende oogdruppels. Begin met de oogdruppels waar uw kind het minste last van heeft. Gebruikt uw kind zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel? Gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf of ooggel.
 2. Raak de druppelaar van het flesje nooit aan! Niet met de handen, maar ook niet met oog, het ooglid of de wimpers. Bij aanraking bederft de oogdruppel sneller en kan de ooginfectie erger worden.
 3. Was uw handen met warm water en zeep. Droog ze af met een schone doek.
 4. Laat het kind op de rug liggen.
 5. Schud het flesje voor gebruik.
 6. Schroef de dop van het flesje en leg het dopje op de zijkant.
 7. Neem het flesje in de hand alsof u een pen vasthoudt.

Toedienen van de druppels

 1. Laat het kind de ogen sluiten.
 2. Steun met de hand op de slaap en houd het flesje boven de binnenste ooghoek.
 3. Knijp in het flesje en laat een druppel in de ooghoek vallen.
 4. Laat het kind de ogen openen en een paar keer met de ogen knipperen. Voorkom dat het kind in de ogen gaat wrijven.
 5. Laat het kind de ogen weer sluiten en probeer minimaal 1 minuut de traanbuis dicht te houden. Dit kan door zachtjes de vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen (net onder het bobbeltje in de ooghoek). De werkzame stof in deze oogdruppels kan anders te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt.
 6. Laat het kind daarna rustig de ogen openen. Voor het kind is de behandeling nu klaar.

Na het toedienen van de druppels

 1. Schroef de dop terug op het flesje.
 2. Was de handen nogmaals met warm water en zeep. Droog ze af met een schone doek.

Zie ook het instructiefilmpje 'Oogdruppels bij een ander: jong kind'.

Oogdruppelhulp
Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaaradvies en houdbaarheid
Bewaar de oogdruppel zoals op het etiket is aangegeven. De meeste oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?

Het beste kunt u de oogdruppels 's ochtends en 's avonds bij uw kind gebruiken. Moet uw kind het vaker gebruiken, verdeel dan de overige doseringen zo goed mogelijk over de dag.

Hoe lang?

Laat uw kind dit medicijn gebruiken zolang het klachten heeft. Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Mocht uw kind na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft uw kind waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met de arts.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over levocabastine in het oog bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Levocabastine in het oog is voor kinderen te verkrijgen in oogdruppels.

Levocabastine is voor kinderen ook verkrijgbaar als neusspray. Zie hiervoor de tekst levocabastine voor de neus bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij levocabastine in het oog bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 01-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

levocabastine in het oog bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!