Levodopa/Benserazide

Levodopa/Benserazide

Werkzame stof: levodopa met benserazide

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof levodopa met benserazide.

Trefwoord
naar medicijnen

levodopa met benserazide

vergroot
terug naar boven

Wat doet levodopa met benserazide en waarbij gebruik ik het?

Levodopa werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt. Benserazide remt de afbraak van levodopa, zodat dit medicijn sterker en langer werkt.

Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Parkinson en bij rusteloze benen ('restless legs').

Ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson kunnen de hersenen niet meer de juiste berichten versturen, bijvoorbeeld naar de spieren. Dit komt onder andere door een tekort aan dopamine in de hersenen.

Dopamine is een boodschapperstof in de hersenen ('neurotransmitter') waardoor zenuwen in de hersenen met elkaar kunnen communiceren.

Verschijnselen
Er ontstaan bewegingsproblemen, zoals spierstijfheid, moeite met slikken, beven, loop- en spraakstoornissen. De verschijnselen van de ziekte van Parkinson worden in de loop van de jaren steeds sterker.

Behandeling
De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Medicijnen kunnen wel een deel van de verschijnselen verminderen.

Het moment waarop u met de medicijnen start, hangt af van uw lichamelijke klachten en van uw persoonlijke omstandigheden. De arts past een stappenplan toe, waarin verschillende behandelingen elkaar opvolgen. Elk medicijn heeft namelijk maar gedurende een bepaalde periode voldoende effect. Als het effect afneemt, krijgt u een andere dosering of medicijn.
 

Werking
Een van de medicijnen in dit stappenplan is levodopa. Het lichaam zet dit om in dopamine. Zo wordt het tekort aangevuld. De enzymremmer benserazide die aan levodopa is toegevoegd, voorkomt dat levodopa al in de maag en het bloed omgezet wordt in dopamine in plaats van in de hersenen.

Wanneer u met levodopa start, begint u meestal met een vorm die snel uit de tablet of capsule vrijkomt. Als het effect van levodopa in snelle vrijgifte na een aantal jaar afneemt, stapt de arts over op een levodopa in een tablet of capsule met vertraagde afgifte. Hierbij komt levodopa geleidelijk vrij, waardoor het effect langer aanblijft.

Als het effect van levodopa afneemt, voegt de arts andere parkinson-medicijnen  toe.

Effect
Na enkele dagen tot weken merkt u dat u minder stijf bent en makkelijker kunt bewegen.

Lees meer over ziekte van parkinson

Rusteloze benen

Verschijnselen
Bij rusteloze benen (‘restless legs’) heeft u last van een kriebelend, jeukend, tintelend of pijnlijk gevoel in de benen, vooral in de kuiten. Soms heeft u dit gevoel ook in dijen, voeten, handen en/of armen. Hierbij heeft u meestal een onbedwingbare neiging dit lichaamsdeel te bewegen. Als u beweegt verdwijnt het gevoel.

De klachten treden meestal op in rust en dus vaak tijdens het slapen. Het bemoeilijkt het inslapen.

Oorzaak
De oorzaak van deze klachten is niet bekend. Oudere mensen hebben er meer kans op. In zeldzame gevallen kunnen de klachten veroorzaakt worden door bloedarmoede, zwangerschap, diabetes, medicijnen of een te langzaam werkende schildklier.

Behandeling
In sommige gevallen kunnen de klachten verminderen door een warme douche voor het slapengaan, spierontspannende oefeningen of een avondwandeling. Ook kunnen de klachten afnemen door de uren voor het slapengaan geen alcohol en coffeïne te gebruiken. Coffeïne zit vooral in koffie, thee, cola en chocolade.

Als de klachten ernstig blijven kan de arts een medicijn voorschrijven, zoals levodopa. Levodopa wordt vooral gebruikt bij klachten die af en toe voorkomen. Als u elke nacht rusteloze benen heeft, is een ander medicijn meer geschikt.

Effect
Dit medicijn gaat binnen 1 tot 3 uur na inname werken. Meestal is 1 dosering voordat u gaat slapen voldoende om ’s nachts rusteloze benen te voorkomen.

Lees meer over rusteloze benen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij gebruik rusteloze benen)

 • Steeds vroeger op de dag last krijgen van rusteloze benen. Het is niet duidelijk of dit door het medicijn komt of dat de aandoening zelf erger wordt. Overleg met uw arts over aanpassing van de dosering of overstappen op een ander medicijn.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Zorg dat u langzaam opstaat uit liggende of zittende houding. Voelt u zich toch duizelig, dan kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Deze klacht gaat meestal binnen enkele dagen tot weken over, als uw lichaam zich heeft ingesteld op dit medicijn. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, raadpleeg dan uw arts.
 • Droge mond. Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
 • Waanvoorstellingen (hallucinaties) en verwardheid. Vooral bij mensen die al psychische klachten hebben. Neem contact op met uw arts als u hier last van krijgt. Mogelijk moet de dosering worden aangepast.
 • Hartkloppingen en zelden onregelmatige hartslag. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Zelden kunt u last krijgen van pijn op de borst of een hartritmestoornis. Als u hier last van krijgt, waarschuw dan uw arts.
 • Maagdarmklachten zoals misselijkheid en zelden braken, verstopping, diarree, winderigheid en gebrek aan eetlust, vooral als u begint met dit medicijn. Deze klachten gaan meestal binnen enkele dagen tot weken over, als uw lichaam zich heeft ingesteld op het medicijn. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van maagdarmklachten, moet u uw arts raadplegen.

Soms, na enkele jaren gebruik bij de ziekte van Parkinson

 • Onwillekeurige en onrustige bewegingen (dyskinesie). Dit komt voor op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld vlak na inname van het medicijn. Als u het medicijn langer gebruikt kunnen de ongewilde bewegingen ook onverwacht optreden. Raadpleeg uw arts. Mogelijk past uw arts de behandeling aan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Na 5 tot 10 jaar gebruik kan het op onvoorspelbare momenten gaan werken of kan het effect plotseling uitblijven. Zodat u op die momenten weer meer last krijgt van de verschijnselen van de ziekte, zoals stijfheid, vermoeidheid en traagheid ('on-off' verschijnsel). Dit ontstaat waarschijnlijk door verergering van de ziekte. Raadpleeg uw arts. Mogelijk past uw arts de behandeling aan.
 • Hoofdpijn, wazig zien, draaierigheid en vermoeidheid.
 • Psychische bijwerkingen, zoals depressie, slapeloosheid, nachtmerries en dementie, kunnen ontstaan of verergeren. Neem contact op met uw arts als u al psychische klachten heeft, zoals depressie. Neem ook contact op als u last krijgt van bovenstaande klachten. Mogelijk moet de dosering worden aangepast.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Meer zin in vrijen en meer kans op verslaving, zoals overmatig kopen, gokken of medicijngebruik. Deze bijwerkingen gaan over na een verlaging van de dosis of als u met het medicijn stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
 • Slaperigheid overdag of plotselinge slaapaanvallen. Rijd geen auto als u hier last van heeft. Als u hier last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk moet de dosering aangepast.
 • Urine, zweet en speeksel kunnen een donkere kleur krijgen. Dit is een onschuldig verschijnsel.
 • Haaruitval. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er een zwelling van mond, tong, of gezicht, benauwdheid of overmatig zweten. Waarschuw dan meteen een arts. In beide gevallen mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen. Mogelijk controleert uw arts uw bloed om deze klachten te voorkomen.
 • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan dan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Zodra u klachten krijgt als vermoeidheid of duizeligheid, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

Ziekte van Parkinson

Neem dit medicijn bij voorkeur in op een lege maag, dus tot een half uur voor of vanaf een uur na een maaltijd. Bij een volle maag duurt het namelijk langer voordat het medicijn werkt en het werkt ook minder goed. Ook komt er door eiwitten in het eten minder levodopa in de hersenen. Terwijl het juist hier, in de hersenen, moet werken.

Lukt innemen op een lege maag niet? Bijvoorbeeld omdat u last krijgt van uw maag of darmen door dit medicijn. Of omdat u dit medicijn zo vaak moet slikken dat innemen bij het eten niet te voorkomen is. Neem dit medicijn dan in met voeding die geen of weinig eiwitten bevat, zoals appelmoes, rijst of een boterham met jam. Eet bij dit medicijn niets met veel eiwitten, zoals vlees of kaas.

Neem dit medicijn altijd in met water. Neem het nooit in met melkproducten, zoals melk of yoghurt. Hierin zitten eiwitten, en dat gaat niet samen met dit medicijn.

Vraag eventueel de diëtist om meer informatie over eten en drinken zonder (of met minder) eiwitten.

Dit medicijn werkt het best als u iedere dag op vaste tijden eet. En als u het medicijn iedere dag op vaste tijdstippen inneemt. Ook vergeet u dan minder snel een dosis. Uw apotheker kan u hierbij helpen. Bijvoorbeeld door samen met u en uw behandelend verpleegkundige of arts een schema op te stellen. Vraag hier gerust naar in uw apotheek. Het is belangrijk dat u dit schema volgt.

Rusteloze benen
Neem dit medicijn 's avonds voor het slapengaan in.

Hoe lang?

Ziekte van Parkinson
Het kan 3 maanden duren voor duidelijk is of het medicijn voldoende effect bij u heeft. Mocht het effect na 3 maanden nog uit zijn gebleven, dan zal de arts overwegen over te stappen op een ander medicijn.

In de loop van de jaren verergert de ziekte en werkt dit medicijn minder goed. U merkt dat aan bewegingsproblemen vlak voor de inname of tussen twee innames. Of doordat u plotseling verstijft. Soms werkt het medicijn even helemaal niet meer. Uw arts zal daarom regelmatig het effect van dit medicijn met u bespreken. Mocht het effect afnemen, dan zal de arts uw behandeling aanpassen.

Rusteloze benen
Als u dit medicijn gebruikt bij rusteloze benen is het effect meteen dezelfde nacht merkbaar. Als het medicijn bij u onvoldoende effect heeft of als de klachten zelfs erger worden, neem dan contact op met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn werkzamer bij u.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Ziekte van Parkinson
Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag of vaker gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Rusteloze benen
Neem het medicijn dan alsnog. Het duurt ongeveer 1 uur voor het optimaal werkt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals vermoeidheid, slaperigheid, slaapaanvallen, duizeligheid, draaierigheid, flauwvallen, verwardheid en hallucinaties. Plotselinge slaapaanvallen voelen de meeste mensen niet aankomen. U mag NIET autorijden als u daar wel eens last van heeft.

U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt, mag u weer autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook de ziekte van Parkinson kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt de bijwerkingen van dit medicijn en verhoogt de kans dat u plotseling in slaap valt. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Bovendien verhoogt alcohol de kans op maagklachten en versterkt het de kans op duizeligheid. Gebruik daarom liever geen alcohol als u dit medicijn slikt.

alles eten?
Neem dit medicijn altijd in met water. Neem het nooit in met melkproducten, zoals melk of yoghurt. Hierin zitten eiwitten, en dat gaat niet samen met dit medicijn. Zie ook 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

Mag ik levodopa met benserazide gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Medicijnen tegen wanen en hallucinaties (antipsychotica). Deze gaan de werking van levodopa tegen, waardoor u weer meer last kunt krijgen van de verschijnselen van de ziekte van Parkinson of van rusteloze benen. Bovendien verergeren ze ook door hun bijwerkingen de verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Overleg met uw arts als u merkt dat levodopa minder goed werkt. Andersom vermindert levodopa de werking van antipsychotica. Overleg met uw arts als u last heeft van wanen en hallucinaties. Mogelijk is dit het gevolg van levodopa en kan de dosering hiervan worden verlaagd. In aanhoudende gevallen van wanen en hallucinaties kan de arts kiezen voor een ander antipsychoticum dat deze wisselwerking niet heeft.
 • Bepaalde medicijnen tegen misselijkheid en braken: alizapride, droperidol en metoclopramide. Deze gaan de werking van levodopa tegen en verergeren de verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Andersom vermindert levodopa de werking van deze medicijnen tegen misselijkheid. Het medicijn domperidon mag eventueel wel kortdurend worden gebruikt bij braken.
 • IJzerproducten (ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat, ferrochloride) mag u niet op hetzelfde tijdstip innemen als levodopa. Deze medicijnen belemmeren namelijk de opname van levodopa in het lichaam. Neem het ijzerproduct 2 uur na levodopa in. Vraag uw apotheek eventueel om een doseerschema. Een ijzerbevattend middel met gereguleerde afgifte mag u helemaal niet samen met levodopa gebruiken. De gereguleerde afgifte is te herkennen aan 'MGA' of 'retard'. Overleg met uw arts of een ijzerpreparaat ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u behalve levodopa een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het kan er voor zorgen dat de borstvoeding vermindert of zelfs stopt. Het medicijn gaat over in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Ziekte van Parkinson
Bij plotseling stoppen bestaat een, zeer kleine, kans op andere ernstige lichamelijke verschijnselen (maligne neurolepticasyndroom), zoals onverklaarbare koorts, zeer stijve spieren, sufheid, hartkloppingen en ernstig zweten. Stop daarom alleen na overleg met uw arts en bouw de dosering gedurende een week geleidelijk af. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u dergelijke verschijnselen krijgt na stoppen of tijdens afbouwen.

Bovendien kunnen bij plotseling stoppen ernstige verschijnselen van de ziekte van Parkinson ontstaan, zoals bewegingsstoornissen, maar ook verwardheid, prikkelbaarheid en hallucinaties. Stop alleen na overleg met uw arts en bouw de dosering geleidelijk af.

Rusteloze benen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is levodopa met benserazide verkrijgbaar?

De werkzame stof levodopa met benserazide zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Levodopa is sinds 1969 internationaal op de markt. De combinatie met benserazide sinds 1972.

De combinatie van levodopa met benserazide is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Madopar en als het merkloze Levodopa/Benserazide in tabletten en capsules.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 27-08-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

levodopa met benserazide is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

6 April 2018

Gebruik deze al meer 20 jaar en reageer er nog steeds goed op. 8 per dag. ook een Apomorfine pomp 24 uur per dag met een lagere afgifte in de nacht.

22 November 2017

Ik kreeg altijd levodopa benserazide 100 mg/25 mgpch.Nu krijg ik madopar 125 mg levodopa benserazide van een ander merk nl Roche. Ze zeggen dat dezelfde ...

29 September 2017

helpt de nacht door te komen

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!