Rusteloze benen

Rusteloze benen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Rusteloze benen

vergroot
terug naar boven

Wat is rusteloze benen?

Bij rusteloze benen voelt u een onbedwingbare onrust in de benen: u ‘moet’ bewegen om een vervelend tintelend gevoel in uw benen kwijt te raken.

De klachten zijn vervelend, maar de aandoening kan op zich geen kwaad. 

De oorzaak van rusteloze benen blijft meestal onduidelijk. Het komt vaker voor bij oudere mensen en vaker bij vrouwen dan mannen. Vaak zijn er ook andere familieleden met rusteloze benen. De aandoening kan bijvoorbeeld samenhangen met:

 • zwangerschap
 • medicijnen (sommige middelen tegen depressie of psychose)
 • een minder goede werking van de nieren

De klachten worden mogelijk erger door:

 • roken
 • alcohol
 • koffie
 • overgewicht
 • weinig bewegen
Kijk voor meer informatie over Rusteloze benen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik rusteloze benen?

 • U heeft vooral 's avonds en ’s nachts last van tintelingen, kriebel of een vervelend gevoel in de onderbenen.
 • Daarbij voelt u een onbedwingbare onrust in de benen: u ‘moet’ bewegen om het vervelende gevoel even kwijt te raken.
 • Het is lastig om rustig te liggen. In uw slaap maken uw benen soms vanzelf schokkende bewegingen.
 • Hierdoor slaapt u minder goed en kunt u overdag moe of slaperig zijn.
 • De klachten zijn vaak het hevigst vlak voor het inslapen.
 • Ook als u lang zit, kunt u last krijgen van uw rusteloze benen. Bijvoorbeeld in een bus, bioscoop of vliegtuig.
Kijk voor meer informatie over Rusteloze benen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De volgende adviezen kunnen mogelijk helpen om de klachten te verminderen (of voorkómen dat u last krijgt):

 • Stop met roken.
 • Drink geen koffie in de avond.
 • Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en liever niet dagelijks.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag.
 • Ga niet intensief sporten vlak voor het slapengaan.
Kijk voor meer informatie over Rusteloze benen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij rusteloze benen?

Dopamineagonisten
Hoe dopamineagonisten werken bij 'restless legs' is niet bekend. Het vermindert de klachten waardoor u beter kan slapen. Voorbeelden zijn pramipexol en ropinirol.

Clonazepam
Clonazepam werkt spierontspannend en rustgevend. Bij rusteloze benen vermindert clonazepam de tintelingen of krampen. Hierdoor kunt u beter slapen. Het wordt alleen voorgeschreven als de klachten ernstig zijn.

Levodopa met enzymremmer
Hoe levodopa werkt bij 'restless legs' is niet bekend. Het vermindert de klachten, waardoor u beter kan slapen.

Enzymremmers worden toegevoegd om te voorkomen dat levodopa al in de maag en het bloed wordt omgezet in dopamine, zo komt er meer levodopa terecht in de hersenen. Voorbeelden enzymremmers zijn benserazide en carbidopa.

Oxycodon met naloxon
Oxycodon met naloxon zorgt dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de rusteloze benen minder en reageert u er rustiger op. Dit medicijn wordt voorgeschreven als andere medicijnen tegen rusteloze benen onvoldoende helpen.

Gabapentine en pregabaline
Gabapentine en pregabaline zijn medicijnen tegen epilepsie en zenuwpijn. Ze beïnvloeden de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Ze maken de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel berichten kunnen sturen aan de spieren. Ze worden voorgeschreven als andere medicijnen tegen rusteloze benen onvoldoende helpen.

Laatst bijgewerkt KNMP: 06-09-2017
Laatst bijgewerkt NHG: 15-11-2018

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!