psylliumzaad

psylliumzaad

Trefwoord
naar medicijnen

psylliumzaad

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over psylliumzaad

 • Psylliumvezels laten de ontlasting meer water opnemen. De ontlasting wordt zachter en zwelt wat op. Dit stimuleert de stoelgang.
 • Bij verstopping en bij aambeien of anusscheurtjes door harde ontlasting.
 • U merkt binnen 3 dagen dat de ontlasting op gang komt en dat de stoelgang minder pijnlijk is. Het kan enkele weken duren voordat aambeien of anusscheurtjes weg zijn.
 • Gebruik 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Als u te weinig drinkt, gaan de psylliumvezels in de darm klonteren. Dan kan een gevaarlijke darmafsluiting ontstaan.
 • Neem het middel NIET vlak voor het slapen gaan in. U heeft dan namelijk meer kans op darmafsluiting.
 • Meng de psylliumvezels met een groot glas water, vruchtensap of melk. Roer goed om en drink meteen op.
 • U kunt het ook mengen met vla of yoghurt. Maar drink dan een groot glas vocht erbij.
 • U kunt een vol gevoel in de buik krijgen. Dit hoort erbij en gaat vanzelf over.
 • Sommige psylliumproducten bevatten suiker. Vraag eventueel om een suikervrij product, bijvoorbeeld als u diabetes heeft.

Wat doet psylliumzaad en waarbij gebruik ik het?

Psylliumzaad heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij verstopping (obstipatie), aambeien en anusscheurtjes.

Verstopping

 • Bij verstopping

Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting harder is dan normaal. Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress en door een aantal geneesmiddelen.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Als er geen lichamelijke oorzaak is voor de verstopping, kunt u proberen of psylliumvezels de klachten verminderen.

Werking
Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Effect
Na één tot drie dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en (bijvoorbeeld bij aambeien) minder pijnlijk verloopt.

Lees meer over verstopping

Aambeien

 • Voor de anus

In de anus zitten zwellichamen (kussentjes) die ervoor zorgen dat gas en vocht niet naar buiten lekken. De zwellichamen zitten bevestigd met een elastisch weefsel. Als dit weefsel beschadigd raakt of minder elastisch wordt, kunnen de zwellichamen uitzakken. We spreken dan van aambeien.

Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel makkelijk, zodat zijn eerder aambeien krijgen.

Verschijnselen
U merkt een aambei op aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed wordt afgesloten en vocht van de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

Voorkomen
Aambeien kunnen ontstaan door verstopping. Psylliumvezels kunnen worden gebruikt om de verstopping te verminderen. Hierdoor heeft u minder kans op het ontstaan van aambeien.

Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dit prikkelt de darm om harder te gaan werken.

Het is belangrijk bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Effect
Na één tot drie dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en minder pijnlijk verloopt.

Lees meer over aambeien

Anusscheurtjes

Anusscheurtjes zijn scheurtjes in het slijmvlies van de anus. De scheurtjes worden in de meeste gevallen door (dikke) harde ontlasting veroorzaakt, maar zij kunnen ook ontstaan bij seksueel contact via de anus.

Anusscheurtjes kunnen klachten geven van pijn bij en na ontlasting, jeuk, branderig gevoel, en licht bloedverlies. Als daardoor de ontlasting wordt opgehouden, worden de klachten alleen maar erger. De ontlasting wordt harder waardoor de scheurtjes steeds open scheuren en meer pijn veroorzaken.

Voorkomen
Psylliumvezels kunnen worden gebruikt om de harde ontlasting te verminderen.
Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dit prikkelt de darm om harder te gaan werken.

Het is belangrijk bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Effect
Na één tot drie dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en minder pijnlijk verloopt

Lees meer over anusscheurtjes

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • U kunt last krijgen van een onaangenaam gevoel in de bovenbuik; dit gaat meestal vanzelf over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Allergische reacties zijn mogelijk ook na inademing van het poeder of na contact met de huid, ogen of neus. De verschijnselen kunnen zijn: huiduitslag, jeuk en ontsteking van oog of neusslijmvlies. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor psylliumzaad. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Lijdt u aan diabetes, let er dan op dat u een suikervrij product gebruikt. Sommige producten bevatten veel suiker; vraag uw apotheek welk product geschikt voor u is.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Breng de benodigde hoeveelheid in een flink glas (longdrinkglas) water, vruchtensap of melk; goed roeren en direct opdrinken. In melk zal het niet zo mooi oplossen.

U mag het ook met vla of yoghurt mengen.

Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.

Wanneer?
Niet innemen vlak voor het slapen gaan. Anders kan verstopping of afsluiting van de darm ontstaan.

Houd er rekening mee dat door dit middel de darminhoud toeneemt. Het innemen vlak na een grote maaltijd kan misschien darmklachten geven.

Hoe lang?
U kunt dit middel gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan in sommige gevallen ongewenst zijn. Indien u dit middel langdurig nodig heeft, overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u psylliumzaad 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u psylliumzaad 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u psylliumzaad 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
U kunt autorijden met dit geneesmiddel.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel.

alles eten?
U mag alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet kan juist een gunstig effect hebben.

Zorg dat u dagelijks veel drinkt, zodat dit middel goed in de darmen kan opzwellen. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping

Mag ik psylliumzaad gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is psylliumzaad verkrijgbaar?

De werkzame stof psylliumzaad zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Psylliumzaad bestaat uit plantaardige vezels (hele zaden of alleen de zaadhuid). Het wordt al zeer lang gebruikt. Producten met gezuiverde en fijngemaakte psylliumvezels zijn sinds 1972 in Nederland verkrijgbaar. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Metamucil en Volcolon en het merkloze Psylliumvezels. Het is te verkrijgen in poeder en korrels (granulaat).

Een andere naam voor psylliumzaad is Plantago Ovata. Psylliumzaad is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Agiolax. Deze combinatie is te verkrijgen in korrels (granulaat).

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-05-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

psylliumzaad is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

21 May 2019

Ivm darmontstekingen gebruik ik dit middel al jaren. Darmontstekingen zijn sindsdien achterwege gebleven. Helaas is het middel al lange tijd niet meer leve...

25 January 2019

Ik was zeer tevreden over dit middel het hielp mij enorm nu zijn de zakjes vervangen door sandoz in iedergeval een ander merk chemich van smaak en ik zit w...

25 January 2019

Kreeg nu metamucil van Sandoz, waarschijnlijk omdat ik bij VGZ verzekerd ben. Heb sindsdien na inname ontzettende maagkrampen.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord