Klachten & ZiektesAnusscheurtjes

Anusscheurtjes

Klachten & ZiektesAnusscheurtjes

Anusscheurtjes

Wat is Anusscheurtjes?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Anusscheurtjes?
 • De huid in uw anus kan gaan scheuren als de anus te ver wordt opgerekt.

  • Meestal komt het door harde, dikke poep.
  • Het kan ook komen door seks met een penis of seksspeeltje in uw anus (anale seks).
  • Soms komt het als u diarree heeft gehad.
  • Heel soms komen de scheurtjes door een darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

  Scheurtjes in de anus kunnen geen kwaad. Ze gaan vaak vanzelf weer weg.

  Kijk voor meer informatie over Anusscheurtjes op www.thuisarts.nl
  • Zorg ervoor dat uw poep zacht blijft. Zo krijgt u geen verstopping:

   • Drink 1,5 tot 2 liter per dag.
   • Beweeg een half uur per dag actief, of meer.
    Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren.
   • Eet gezond, met veel vezels.
    Eet bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, groente, fruit en noten.  
   • Ga direct naar de wc als u voelt dat u moet poepen.
    • Als u lang wacht wordt uw poep steeds harder. U moet dan steeds harder persen.
    • Als u uw poep ophoudt, spant u uw anus aan. De scheurtjes kunnen dan minder goed genezen. 
   Kijk voor meer informatie over Anusscheurtjes op www.thuisarts.nl
   • Bel uw huisarts als 1 of meer van deze dingen voor u kloppen:

    • U heeft bloed uit uw anus of pijn als u poept. En u weet niet zeker of dit komt door een scheurtje in uw anus.
    • U heeft een scheurtje in uw anus en uw klachten worden niet minder met de adviezen.

    De huisarts kan u dan onderzoeken. En misschien krijgt u een recept voor een crème. Soms is meer onderzoek nodig.

    Lees wanneer u nog meer moet bellen als er bloed uit uw anus komt.

    Kijk voor meer informatie over Anusscheurtjes op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Lidocaïne op de huid
       Lidocaïne verdooft de huid waardoor u de pijn en de jeuk niet meer voelt. Lidocaine kan in verschillende combinaties worden gebruikt, bijvoorbeeld met zinkoxide en bismut.

       Diltiazem op de huid
       Diltiazem verslapt de spanning op de spieren in de anus en vermindert daardoor de druk op de anusscheurtjes. Ook verwijdt het de bloedvaten in de anus en verbetert zodoende de bloedvoorziening op de plaats van de kloof. Hierdoor kan het beter genezen. Diltiazem kan in verschillende combinaties worden gebruikt, bijvoorbeeld in vaselinecrème.

       Isosorbidedinitraat op de huid
       Isosorbidedinitraat op de huid vermindert de druk op anusscheurtjes. Het zorgt er ook voor dat de bloedvaten in de anus wijder worden en de plaats van de anusscheurtjes beter wordt voorzien van bloed. Door deze verbeterde bloedvoorziening kan het anusscheurtje beter genezen. Isosorbidedinitraat kan in verschillende combinaties gebruikt worden, bijvoorbeeld in vaselinecreme.

       Botuline A toxine
       In zeer kleine hoeveelheden ingespoten in de sluitspier rond de anus, verlamt botuline A toxine deze sluitspier. Hierdoor zal de ontlasting makkelijker gaan. De scheurtjes krijgen dan de kans te genezen. De injecties worden door een gespecialiseerde arts toegediend.

       Psylliumvezels
       Psylliumvezels horen bij de volumevergrotende laxeermiddelen. Ze zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt gemaakt, waardoor het poepen makkelijker en minder pijnlijk wordt.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 05-12-2022

       Laatst bijgewerkt NHG: 07-10-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: