Klachten & ZiektesAnusscheurtjes

Anusscheurtjes

Klachten & ZiektesAnusscheurtjes

Anusscheurtjes

Wat is anusscheurtjes?Hoe herken ik anusscheurtjes?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij anusscheurtjes?
 • Anusscheurtjes zijn scheurtjes van de huid in de anus. We noemen ze ook wel fissuren. Anusscheurtjes kunnen vervelende klachten geven, maar ze zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf.

  De scheurtjes ontstaan wanneer de anus te ver wordt open gerekt. Dat kan door dikke harde ontlasting en bij seksueel contact via de anus.

  Kijk voor meer informatie over anusscheurtjes op www.thuisarts.nl
   • Anusscheurtjes kunnen een snijdende pijn geven tijdens het poepen, vooral als de ontlasting dik en hard is.
   • Zo’n scheurtje kan flink bloeden. Er kan dan opeens een plasje bloed in de wc liggen. Soms merkt u dat er alleen bloed aan het toiletpapier zit.

   Kijk voor meer informatie over anusscheurtjes op www.thuisarts.nl
   • Zorg bij aambeien en scheurtjes voor een regelmatige stoelgang en een zachte ontlasting. Dan hoeft u minder te persen en heeft u minder kans op klachten. De volgende adviezen helpen hierbij:

    • Drink voldoende (1,5 - 2 liter per dag).
    • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (een halfuur per dag of meer).
    • Gebruik vezelrijke voeding. In bruin brood, zemelen, groente en vruchten zitten veel vezels. Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft.
    • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard en zorgt ervoor dat u uw anus aanspant. Dit is niet goed voor de genezing van het wondje. Neem de tijd, ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Hard persen is niet goed.
    Kijk voor meer informatie over anusscheurtjes op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Lidocaïne op de huid
       Lidocaïne verdooft de huid waardoor u de pijn en de jeuk niet meer voelt. Lidocaine kan in verschillende combinaties worden gebruikt, bijvoorbeeld met zinkoxide en bismut.

       Diltiazem op de huid
       Diltiazem verslapt de spanning op de spieren in de anus en vermindert daardoor de druk op de anusscheurtjes. Ook verwijdt het de bloedvaten in de anus en verbetert zodoende de bloedvoorziening op de plaats van de kloof. Hierdoor kan het beter genezen. Diltiazem kan in verschillende combinaties worden gebruikt, bijvoorbeeld in vaselinecrème.

       Isosorbidedinitraat op de huid
       Isosorbidedinitraat op de huid vermindert de druk op anusscheurtjes. Het zorgt er ook voor dat de bloedvaten in de anus wijder worden en de plaats van de anusscheurtjes beter wordt voorzien van bloed. Door deze verbeterde bloedvoorziening kan de anale fissuur beter genezen. Isosorbidedinitraat kan in verschillende combinaties gebruikt worden, bijvoorbeeld in vaselinecreme.

       Botuline A toxine
       In zeer kleine hoeveelheden ingespoten in de sluitspier rond de anus, verlamt botuline A toxine deze sluitspier. Hierdoor zal de ontlasting makkelijker gaan. De scheurtjes krijgen dan de kans te genezen. De injecties worden door een gespecialiseerde arts toegediend.

       Psylliumzaad
       Psylliumzaad hoort bij de volumevergrotende laxeermiddelen. Het zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt gemaakt, waardoor het poepen makkelijker en minder pijnlijk wordt.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 18-01-2018

       Laatst bijgewerkt NHG: 01-02-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: