Klachten & ZiektesAambeien

Aambeien

Klachten & ZiektesAambeien

Aambeien

Wat zijn aambeien?Hoe herken ik aambeien?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij aambeien?
 • Aambeien zijn bobbeltjes aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat).

  Ze kunnen aan de binnenkant van uw anus zitten. En ze kunnen ook naar buiten komen. 

   

  Afbeelding aambeien

  Aambeien ontstaan door een hoge druk rond de anus. De druk kan ontstaan door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten.

  Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf.

  Kijk voor meer informatie over aambeien op www.thuisarts.nl
  • Aambeien kunnen de volgende verschijnselen geven:
   • verlies van wat bloed en/of slijm bij de ontlasting
   • pijn
   • een drukkend gevoel door het naar buiten zakken van een aambei
   • onverwacht verlies van een beetje ontlasting

   Bij sommige mensen geven de aambeien jeuk of een branderig gevoel rondom de anus.

   Kijk voor meer informatie over aambeien op www.thuisarts.nl
    • Zorg voor een regelmatige stoelgang en een zachte ontlasting. Dan hoeft u minder te persen en heeft u minder kans op klachten.
     • Drink 1,5 – 2 liter per dag.
     • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging; een halfuur per dag of meer.
     • Gebruik vezelrijke voeding. In bruin brood, zemelen, groente en vruchten zitten veel vezels. Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft.
     • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard. Hard persen is niet goed, de ontlasting moet rustig ‘passeren’.
    • Bij irritatie of jeuk rond de anus kunt u beter geen ruw wc-papier gebruiken, maar een nat doekje en daarna de anus goed droog deppen. Gebruik geen vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit. 
    • Soms kan de pijn verminderen als u uitstulpingen die naar buiten zakken voorzichtig naar binnen duwt.
    Kijk voor meer informatie over aambeien op www.thuisarts.nl
    • Behalve bovengenoemde maatregelen kunt u een vrij verkrijgbaar medicijn nemen om de klachten te verminderen.

     • Bij harde ontlasting. U kunt een medicijn tegen verstopping gebruiken, zoals psylliumvezels, sterculiagom of gezuiverde zemelen. Deze medicijnen zwellen op in de darm, wat voor meer en zachtere ontlasting zorgt. Het is daarbij wel erg belangrijk om veel te drinken: 1.5 tot 2 liter per dag. Anders kan het medicijn gaan klonteren in de darm en dit kan juist verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.
     • Om klachten van huidirritatie te verlichten. U kunt een vette vaselinecrème gebruiken of zinksulfaatvaselinecrème. Na elke ontlasting brengt u de crème, op en in de anus aan met een vingercondoom of met een speciaal buisje (canule). Deze crèmes vormen een verzachtend, beschermend laagje. Ze mogen worden gebruikt als de aambeien steeds bloeden.
     • Tegen jeuk en pijn. U kunt het beste een crème nemen met lidocaïne.

     Er zijn ook zetpillen voor aambeien. Zetpillen werken minder goed doordat de werkzame stoffen vaak te hoog in de darm terechtkomen en ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Laxeermiddelen
       Laxeermiddelen worden gebruikt bij een harde ontlasting. Deze mengen zich met de darminhoud en zwellen op. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting, zodat aambeien beter genezen en minder snel kunnen ontstaan. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar. Voorbeelden zijn psylliumzaad en sterculiagom. Zie voor meer laxeermiddelen bij de aandoening Verstopping.

       Verzachtende middelen
       Verzachtende middelen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien en zijn zonder recept verkrijgbaar. Voorbeelden zijn vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème. Zinksulfaat werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Ook zinkoxidezetpillen kunnen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien.

       Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen. Met een zetpil is een aambei goed naar binnen te duwen, maar zetpillen werken minder goed dan een crème doordat de werkzame stoffen vaak te hoog in de darm terechtkomen, terwijl ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen. Als u voornamelijk last heeft van jeuk en irritatie is een crème geschikter.

       Lokaal verdovende middelen
       Lokaal verdovende middelen ofwel lokale anaesthetica maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk. Voorbeelden zijn:

       • lidocaïne in zalf of zetpillen (zonder recept). Soms wordt hieraan zinkoxide en bismut toegevoegd. Soms wordt triamcinolon toegevoegd om de jeuk tegen te gaan (op recept).
       • cinchocaïne in zalf. Dit wordt gebruikt in combinatie met hydrocortison om de jeuk tegen te gaan en framycetine (op recept).

       Polidocanol en oleaatnatrium
       De combinatie polidocanol en oleaatnatrium werkt jeuk- en pijnstillend. Bovendien vormt de crème een verzachtend laagje op de huid rond de anus.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 10-05-2019

       Laatst bijgewerkt NHG: 01-02-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: