rizatriptan bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

rizatriptan bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Rizatriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven rizatriptan voor bij kinderen met migraine.

Migraine

Verschijnselen
Bij migraine kan uw kind aanvallen hebben van bonzende hoofdpijn, meestal aan beide kanten van het hoofd. Bij kinderen is de hoofdpijn meestal minder hevig en anders van aard dan bij volwassenen. Bij kinderen staan juist de bijverschijnselen zoals misselijkheid, braken of duizeligheid vaker op de voorgrond. Bij heel jonge kinderen kan hoofdpijn soms geheel afwezig zijn. Diarree komt ook veel voor. Ook is uw kind vaak overgevoelig voor licht en geluid. Een deel van de  kinderen met migraine ziet ongeveer 30 minuten voor de aanval vreemde sterretjespatronen of zwarte vlekken. Dit worden de zogenaamde aura-verschijnselen genoemd.

Sommige kinderen voelen de aanval enkele uren tot dagen van te voren aankomen door stemmingsveranderingen, zoals prikkelbaarheid of een depressief gevoel, een verandering van eetlust, zoals trek in zoetigheid, of het vaker moeten geeuwen.

Bij kinderen duurt een migraineaanval vaak minder lang dan bij volwassenen. Bij jonge kinderen duurt een aanval soms 1 tot 4 uur. Na een korte slaap is de aanval meestal weer voorbij. Het is niet helemaal duidelijk hoe migraine bij kinderen ontstaat.

Oorzaak
De oorzaak van migraine is niet bekend, waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren. Wel weet men dat tijdens een migraineaanval de bloedvaten in de hersenen korte tijd zijn vernauwd en daarna sterk verwijd.

Behandeling
Kinderen met migraine blijken heel verschillend op migrainemiddelen te reageren. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Het is dus meestal een kwestie van proberen.

Artsen schrijven een medicijn als rizatriptan voor als pijnstillers gecombineerd met medicijnen die de misselijkheid bestrijden onvoldoende helpen.

Als uw kind meer dan 2 aanvallen per maand heeft, kan hij medicijnen proberen die de aanvallen voorkomen. Eerste-keuzemiddelen zijn dan bètablokkers, zoals propranolol.

Lees meer over migraine

Ervaring bij kinderen

Rizatriptan is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant rizatriptan niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar rizatriptan bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts rizatriptan ook voor bij kinderen vanaf 6 jaar. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Rizatriptan vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Rizatriptan werkt alleen tijdens een aanval. Uw kind kan het dus niet gebruiken om een aanval te voorkomen. Na gebruik nemen de klachten geleidelijk af en duurt de aanval minder lang. Het kan gedurende 24 uur werken.

Het effect van rizatriptan verschilt per persoon. Als rizatriptan niet goed werkt bij uw kind, kan een ander triptan-antimigrainemiddel wel effect hebben.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Gewone tablet: de gewone tablet begint na een half uur te werken. Na ongeveer anderhalf uur na inname is het effect maximaal.
 • Smelttablet: de smelttablet begint meestal iets later te werken, ongeveer 1 uur na inname. De werking is na ongeveer 2 uur maximaal.

Als de (smelt)tabletten worden ingenomen vlak na een flinke maaltijd, wordt de werking met ongeveer en uur vertraagd.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Gewone tabletten: laat uw kind de tablet innemen zonder kauwen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Smelttabletten: laat uw kind de tablet eerst smelten op de tong en dan pas wegslikken.

Wanneer?

Laat uw kind dit medicijn gebruiken zodra hij last krijgt van de eerste hoofpijnverschijnselen van migraine. Hij kan rizatriptan ook nog gebruiken als de aanval al enkele uren aan de gang is. Rizatriptan heeft geen effect op de aura-verschijnselen.

Het maakt niet uit of uw kind dit medicijn voor of na het eten inneemt. Als de (smelt)tabletten worden ingenomen vlak na een flinke maaltijd, wordt de werking wel met ongeveer een uur vertraagd.

Hoe lang?

Uw kind gebruikt dit medicijn alleen om de klachten tijdens een aanval van migraine te verminderen. Zodra de aanval voorbij is, heeft hij het niet meer nodig, totdat de volgende aanval opkomt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over rizatriptan bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Misselijkheid.
 • Duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid en spierzwakte. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.
 • Droge mond.
 • Hartaandoeningen, zoals meer kans op een hartinfarct. Waarschuw de arts, als uw kind plotseling pijn op de borst krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Rizatriptan is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • smelttabletten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij rizatriptan bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 01-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

rizatriptan bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord