Klachten & ZiektesMigraine

Migraine

Klachten & ZiektesMigraine

Migraine

Wat is migraine?Hoe herken ik migraine?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij migraine?
 • Kijk voor meer informatie over migraine op www.thuisarts.nl
  • Bij migraine heeft u aanvallen van hoofdpijn:

   • De hoofdpijn begint plotseling.
   • De pijn zit meestal aan 1 kant van uw hoofd.
   • De pijn is stekend of bonzend.
   • Door inspanning wordt de pijn erger.

   U kunt daarbij ook deze klachten hebben: 

   • misselijk zijn en overgeven
   • diarree 
   • slecht tegen fel licht en hard geluid kunnen 

   U kruipt het liefst in bed.

   Sommige mensen krijgen eerst een aura, een halfuur tot een uur voor de hoofdpijn:

   • U krijgt een lichte vlek in uw beeld. De vlek wordt groter en heeft kleuren. Daarna trekt de vlek vanzelf weg naar buiten toe, uit beeld.
   • U kunt minder gevoel of tintelingen hebben in aan 1 kant van uw lippen, gezicht of in 1 hand. Ook kan de kracht minder zijn. 

   Soms voelt u dat er een aanval aankomt. Uren tot een dag van tevoren kunt u deze dingen merken:

   • U bent heel actief of juist sloom.
   • U bent opgewekt of juist somber.
   • U gaapt vaak.
   • U heeft zin in lekker eten. 

   Een aanval is meestal in 1 dag over. Soms duurt een aanval langer, tot 3 dagen. Sommige mensen hebben af en toe een aanval, bijvoorbeeld 2 keer per jaar. Anderen hebben er vaker last van, bijvoorbeeld 1 keer per maand. 

   Bij migraine komen soms ook aanvallen van duizeligheid. Dit heet evenwichts-migraine.

   Kijk voor meer informatie over migraine op www.thuisarts.nl
   • Bij het begin van een aanval:

    • Neem meteen rust.  Het helpt niet om 'flink' te zijn en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan erger worden. 
    • Neem ook meteen uw medicijn.

    Misschien merkt u dat de aanvallen bij u te maken hebben met bijvoorbeeld stress of te weinig slaap. Dan kunt u proberen hier iets aan te doen. En zo proberen of u minder aanvallen krijgt. 

    Vertel aan anderen dat u migraine heeft. Zeg het ook als u een aanval krijgt. Dan begrijpen mensen dat u meteen moet stoppen met werken en op bed wilt gaan liggen.

    Kijk voor meer informatie over migraine op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Behandeling van een migraineaanval
       Onderstaande middelen worden voorgeschreven om een migraineaanval te bestrijden.

       Pijnstillers

       • Paracetamol. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.
       • Paracetamol in combinatie met andere middelen. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.
       • Ontstekingsremmende pijnstillers. Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen en naproxen.

       Middelen tegen de misselijkheid
       Middelen tegen de misselijkheid gaan de misselijkheid bij een migraineaanval tegen en verbeteren hierdoor de opname van de pijnstiller in het lichaam. De pijnstiller werkt daardoor effectiever. Middelen tegen de misselijkheid worden vaak voorgeschreven in combinatie met een pijnstiller. Als er kans bestaat op braken, worden zetpillen voorgeschreven. Voorbeelden zijn domperidon en metoclopramide.

       Triptan-antimigrainemiddelen
       Triptan-antimigrainemiddelen vernauwen de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remmen ze de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgen ze ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt. Hierdoor nemen de klachten geleidelijk af en de aanval duurt minder lang.

       Deze middelen worden alleen voorgeschreven als pijnstillers onvoldoende helpen. De toedieningsvorm van triptan-antimigrainemiddelen is afhankelijk van de ernst van een migraineaanval en of er misselijkheid op treedt. Voorbeelden zijn almotriptan, eletriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan en zolmitriptan.

       Ergotamine met coffeïne
       Ergotamine vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Coffeïne verbetert de opname van ergotamine in het lichaam. Deze middelen worden soms voorgeschreven als pijnstillers niet voldoende helpen en als u bovendien niet meer dan één aanval per week heeft.

       Voorkomen van aanvallen
       Wanneer u meer dan twee migraineaanvallen per maand heeft, kan met onderstaande geneesmiddelen worden geprobeerd die aanvallen te voorkomen.

       Bètablokkers
       De precieze werking van bètablokkers bij migraine is niet bekend. Wel weten we dat bètablokkers de overdracht van prikkels remmen die voor een migraineaanval kunnen zorgen. Ook zorgen bètablokkers voor minder aanmaak van stoffen die ontstekingsverschijnselen en pijn geven. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

       Pizotifeen
       Pizotifeen remt de effecten van bepaalde lichaamseigen stoffen, die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine, af en vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd.

       Topiramaat
       Topiramaat blijkt bij somige mensen het aantal migraineaanvallen te verminderen.

       Valproïnezuur
       Hoe valproïnezuur precies werkt bij migraine is niet bekend. Het wordt pas voorgeschreven als andere middelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen veroorzaken.

       Amitriptyline
       Amitriptyline remt lichaamseigen stoffen af die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine. Het wordt pas voorgeschreven als bètablokkers en pizotifeen onvoldoende helpen.

       Flunarizine
       Flunarizine blijkt bij een beperkt aantal mensen het aantal migraineaanvallen te verminderen.

       Botuline A toxine
       Botuline A toxine remt stoffen af die pijn geven bij migraine. Het wordt pas voorgeschreven als andere middelen onvoldoende werken.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 25-11-2019

       Laatst bijgewerkt NHG: 19-09-2019

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: