Migraine

Migraine

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Migraine

vergroot
terug naar boven

Wat is migraine?

Veel mensen gebruiken regelmatig pijnstillers tegen hoofdpijn. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn die regelmatig terugkomt, zoals migraine of spanningshoofdpijn.

Maar let op: als u weken lang te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, dan kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen.

Als u vaak ernstige hoofdpijn heeft, dan slikt u waarschijnlijk ook vaak pijnstillers. Sommige mensen nemen zelfs een pijnstiller als ze nog geen hoofdpijn hebben om te voorkomen dat de hoofdpijn terugkomt. Het kan ook dat u, min of meer uit gewoonte, pijnstillers slikt en daar steeds meer van gaat gebruiken.

Wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt, kunt u op een gegeven moment merken dat u meer pijnstillers nodig heeft. U kunt dan hoofdpijn krijgen als u de pijnstillers even niet slikt. Deze hoofdpijn komt als het ware bovenop de 'eigen hoofdpijn' die u al had. U krijgt steeds vaker hoofdpijn en gaat steeds vaker pijnstillers slikken.

Kijk voor meer informatie over Migraine op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik migraine?

De hoofdpijn die ontstaat wanneer u te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, kan verschillend zijn. De hoofdpijn die u eerst had, en waarvoor u de pijnstillers gebruikt, kan verergeren:

 • Als u migraine heeft en te vaak pijnstillers gebruikt, kunt u meer migraine-aanvallen krijgen en de aanvallen kunnen erger worden.
 • Als u spanningshoofdpijn heeft, kunt u daar steeds vaker of meer last van krijgen als u te vaak pijnstillers gebruikt.

Naast hoofdpijn kunt u bij overgebruik van pijnstillers ook andere verschijnselen krijgen:

 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • snelle irritatie
 • concentratiestoornissen
 • rusteloosheid
 • angst
 • depressie
Kijk voor meer informatie over Migraine op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Gebruikt u vaak pijnstillers en krijgt u daardoor hoofdpijn? Dan is in een keer stoppen met alle pijnstillers het enige dat helpt. Bespreek dit met uw huisarts.

Doordat u stopt met middelen waar uw lichaam gewend aan is geraakt, kan de hoofdpijn de eerste dagen (soms tot twee weken) verergeren.

De hoofdpijn kan uw dagelijkse bezigheden behoorlijk verstoren. Dat maakt het extra moeilijk om te stoppen, maar probeer toch door te zetten.

Kijk voor meer informatie over Migraine op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij migraine?

Behandeling van een migraineaanval
Onderstaande middelen worden voorgeschreven om een migraineaanval te bestrijden.

Pijnstillers

 • Paracetamol. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.
 • Paracetamol in combinatie met andere middelen. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.
 • Ontstekingsremmende pijnstillers. Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen en naproxen.

Middelen tegen de misselijkheid
Middelen tegen de misselijkheid gaan de misselijkheid bij een migraineaanval tegen en verbeteren hierdoor de opname van de pijnstiller in het lichaam. De pijnstiller werkt daardoor effectiever. Middelen tegen de misselijkheid worden vaak voorgeschreven in combinatie met een pijnstiller. Als er kans bestaat op braken, worden zetpillen voorgeschreven. Voorbeelden zijn domperidon en metoclopramide.

Triptan-antimigrainemiddelen
Triptan-antimigrainemiddelen vernauwen de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remmen ze de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgen ze ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt. Hierdoor nemen de klachten geleidelijk af en de aanval duurt minder lang.

Deze middelen worden alleen voorgeschreven als pijnstillers onvoldoende helpen. De toedieningsvorm van triptan-antimigrainemiddelen is afhankelijk van de ernst van een migraineaanval en of er misselijkheid op treedt. Voorbeelden zijn almotriptan, eletriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan en zolmitriptan.

Ergotamine met coffeïne
Ergotamine vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Coffeïne verbetert de opname van ergotamine in het lichaam. Deze middelen worden soms voorgeschreven als pijnstillers niet voldoende helpen en als u bovendien niet meer dan één aanval per week heeft.

Voorkomen van aanvallen
Wanneer u meer dan twee migraineaanvallen per maand heeft, kan met onderstaande geneesmiddelen worden geprobeerd die aanvallen te voorkomen.

Bètablokkers
De precieze werking van bètablokkers bij migraine is niet bekend. Wel weten we dat bètablokkers de overdracht van prikkels remmen die voor een migraineaanval kunnen zorgen. Ook zorgen bètablokkers voor minder aanmaak van stoffen die ontstekingsverschijnselen en pijn geven. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

Pizotifeen
Pizotifeen remt de effecten van bepaalde lichaamseigen stoffen, die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine, af en vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd.

Topiramaat
Topiramaat blijkt bij somige mensen het aantal migraineaanvallen te verminderen.

Valproïnezuur
Hoe valproïnezuur precies werkt bij migraine is niet bekend. Het wordt pas voorgeschreven als andere middelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen veroorzaken.

Amitriptyline
Amitriptyline remt lichaamseigen stoffen af die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine. Het wordt pas voorgeschreven als bètablokkers en pizotifeen onvoldoende helpen.

Flunarizine
Flunarizine blijkt bij een beperkt aantal mensen het aantal migraineaanvallen te verminderen.

Botuline A toxine
Botuline A toxine remt stoffen af die pijn geven bij migraine. Het wordt pas voorgeschreven als andere middelen onvoldoende werken.

Laatst bijgewerkt KNMP: 25-11-2019
Laatst bijgewerkt NHG: 07-01-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij migraine

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!