sucralfaat bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

sucralfaat bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Sucralfaat is een maagwandbeschermer.

Artsen schrijven sucralfaat voor bij kinderen met:

 • refluxklachten;
 • maag- of darmzweer.

Maagzweer en darmzweer

Kinderen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Een maag- of darmzweer kan ontstaan als het slijmvlies dat de maagwand bekleedt onvoldoende beschermt tegen het maagzuur. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

 • een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan zich in de maagwand nestelen en op den duur het maagslijmvlies zodanig irriteren dat een zweertje ontstaat;
 • maagbeschadigende geneesmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn de ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en indometacine);
 • bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen bij kinderen die eerder een maag- of darmzweer hebben gehad opnieuw een zweer veroorzaken;
 • gedurende lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit gebeurt weleens bij jongeren die roken. 
 • na bijvoorbeeld een grote operatie of verwonding, kunnen maagzweren ontstaan door stress. Dit wordt ook wel stress-ulcera genoemd. Sucralfaat kan uit voorzorg worden gegeven om deze maag- of darmzweren door stress te voorkomen.  
Lees meer over maagzweer en darmzweer

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat sucralfaat wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 14 jaar met refluxklachten;
 • kinderen vanaf 14 jaar met een maag- of darmzweer;
 • het voorkomen van een maag- of darmzweer bij kinderen vanaf 14 jaar

Sucralfaat is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant sucralfaat bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar sucralfaat bij:

 • kinderen tussen 1 en 14 jaar met refluxklachten;
 • kinderen tussen 1 en 14 jaar met een maag- of darmzweer;
 • het voorkomen van een maag- of darmzweer bij kinderen tussen 1 en 14 jaar.

Deze aandoeningen en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt sucralfaat te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts sucralfaat ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Dit medicijn vormt in de maag en darm een beschermende laag op de beschadigingen van het maagslijmvlies. Deze laag beschermt het maagslijmvlies en het slijmvlies van de slokdarm tegen de inwerking van maagzuur of galzuur. Daardoor kan het maag- en darmslijmvlies genezen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De werking begint na ongeveer een half uur. Uw kind merkt binnen enkele dagen dat hij minder last heeft van maagpijn.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Suspensie in zakjes: knijp de inhoud van de zakjes direct in de mond van uw kind uit of knijp de inhoud uit op een lepel. Laat uw kind dit innemen.
 • Granulaat in zakjes: roer de inhoud van de zakjes om in een glas water en laat uw kind het innemen. Spoel het glas daarna om met een beetje water en laat uw kind de achtergebleven resten innemen.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet innemen.

Dit medicijn werkt het beste als uw kind het inneemt op een lege maag. Het heeft dan voldoende contact met de maag- en darmwand om een beschermend laagje te vormen. Eventueel mag het kind dit medicijn ook na de maaltijd innemen.

 • Bij slokdarmontsteking of refluxklachten: laat uw kind dit medicijn een half uur voor elke maaltijd en voor het gaat slapen innemen.
 • Bij een maag- of darmzweer: laat uw kind dit medicijn een half uur voor elke maaltijd en voor het gaat slapen innemen.
 • Om een maag- of darmzweer te voorkomen: laat uw kind dit medicijn een half uur voor het ontbijt en voor het gaat slapen innemen.

Hoe lang?

De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor uw kind dit medicijn gebruikt.

 • Slokdarmontsteking en refluxklachten: verdwijnen meestal binnen 6-12 weken.
 • Een maag- of darmzweer: kan in 4-6 weken genezen zijn. Soms schrijft de arts het medicijn daarna nog een aantal maanden voor om een terugkomst van de zweer te voorkomen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over sucralfaat bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Sucralfaat is voor kinderen te verkrijgen in:

 • zakjes met suspensie;
 • zakjes met granulaat.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij sucralfaat bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 03-01-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

sucralfaat bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord