sucralfaat

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over sucralfaat

 • Sucralfaat beschermt de maagwand. Het zorgt ervoor dat maagzuur beschadigde plekken in de maagwand niet kan bereiken.
 • Bij maagklachten, zoals pijn door opkomend maagzuur, maagzweren en darmzweren, of om deze te voorkomen.
 • Binnen enkele dagen heeft u minder last van uw maag.
 • Neem het medicijn in op een lege maag. Dan werkt het het best. Als u het 2 keer per dag gebruikt: een half uur voor het ontbijt en vlak voor u gaat slapen. Als u het 4 keer per dag gebruikt: een half uur voor elke maaltijd en vlak voor u gaat slapen.
 • Suspensie in zakjes: het zakje leegknijpen in uw mond of op een lepel doen.
 • Granulaat (korrels) in zakjes: de inhoud in een glas water doen, omroeren en opdrinken.
 • U kunt verstopt raken door dit medicijn. Eet vezelrijke voeding en drink veel om dit te voorkomen. Andere bijwerkingen: misselijkheid, een droge mond en een vol gevoel.
 • Er zijn wisselwerkingen met andere middelen. Vraag uw apotheker of u sucralfaat veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen.

Wat doet sucralfaat en waarbij gebruik ik het?

Sucralfaat is een maagwandbeschermer.

Artsen schrijven sucralfaat voor bij bepaalde soorten maagklachten (refluxklachten) en bij maag- en darmzweren.

Maagklachten

Verschijnselen
Sucralfaat wordt gebruikt bij refluxklachten. Hierbij sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor maagzuur in de slokdarm komt. Vooral als u ligt of voorover buigt. De slokdarm kan dan geïrriteerd raken. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.

Behandeling
Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Ook medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

Mochten deze adviezen onvoldoende helpen, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt, of dat de aanmaak van maagzuur remt. Een arts kan sucralfaat voorschrijven als een maagzuurremmer onvoldoende effect heeft of als behandeling met een maagzuurremmer niet mogelijk is.

Werking
Dit medicijn vormt in de maag en darm een beschermende laag op de beschadigingen van het maagslijmvlies. Deze laag beschermt het maagslijmvlies en de slokdarm tegen de inwerking van maagzuur of galzuur. Daardoor kan het maagslijmvlies genezen. De werking begint na ongeveer een half uur. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

Lees meer over maagklachten

Maagzweer en darmzweer

Verschijnselen
Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaak
Een maag- of darmzweer kan ontstaan als het slijmvlies dat de maagwand bekleedt onvoldoende beschermt tegen het maagzuur. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

 • Gedurende lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit kan het geval zijn als u rookt.
 • Een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan zich in de maagwand nestelen en op den duur het maagslijmvlies zodanig irriteren dat een zweertje ontstaat.
 • Maagbeschadigende geneesmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn de pijnstiller acetylsalicylzuur en ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en indometacine).
 • Bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen bij mensen die eerder een maag- of darmzweer hebben gehad opnieuw een zweer veroorzaken.

Behandeling
Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Sommige medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

Mochten deze adviezen onvoldoende helpen, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt of dat de aanmaak van het maagzuur remt. Wanneer dat onvoldoende effect heeft, of wanneer u overgevoelig voor een maagzuurremmer bent, kan uw arts een maagwandbeschermer zoals sucralfaat voorschrijven.

Werking
Dit medicijn vormt in de maag en darm een beschermende laag op de beschadigingen van het maagslijmvlies. Deze laag beschermt het maagslijmvlies en de slokdarm tegen de inwerking van maagzuur of galzuur. Daardoor kan het maagslijmvlies genezen. De werking begint na ongeveer een half uur. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

Lees meer over maagzweer en darmzweer

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals verstopping, misselijkheid, een droge mond en een vol gevoel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheid ontstaan, met onder andere benauwdheid, zwelling van de mond, keel of strottenhoofd of shock. Neem meteen contact op met een arts bij deze verschijnselen. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor sucralfaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Suspensie in zakjes: knijp de inhoud van de zakjes direct in de mond uit of knijp de inhoud uit op een lepel.
 • Granulaat in zakjes: roer de inhoud van de zakjes om in een glas water en neem dit in.

Wanneer?
Dit medicijn werkt het beste als u het inneemt op een lege maag. Het heeft dan voldoende contact met de maag- of darmwand om een beschermend laagje te vormen. Eventueel mag u dit medicijn ook na de maaltijd innemen.

 • Bij slokdarmontsteking en refluxklachten: neem dit medicijn een half uur voor elke maaltijd en voor u gaat slapen.
 • Bij een maag- of darmzweer: neem dit medicijn een half uur voor elke maaltijd en voor u gaat slapen.
 • Om een maag- of darmzweer te voorkomen: neem dit medicijn een half uur voor het ontbijt en voor u gaat slapen.

Hoe lang?
De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt.

 • Slokdarmontsteking en refluxklachten verdwijnen meestal binnen 6-12 weken.
 • Een maag- of darmzweer kan in 4-6 weken genezen zijn. Soms schrijft de arts het medicijn daarna nog een aantal maanden voor om een terugkomst van de zweer te voorkomen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel mag u het dan ook na de maaltijd innemen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid komt heel soms voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

Mag ik sucralfaat gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antibiotica van het chinolon-type: ciprofloxacine, levofloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Bij gelijktijdig gebruik met sucralfaat worden deze medicijnen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is. Moet u de combinatie toch gebruiken? Neem het antibioticum dan minstens vier uur vóór sucralfaat.
 • Schildklierhormonen, zoals levothyroxine en liothyronine. Bij gelijktijdig gebruik met sucralfaat worden deze medicijnen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Neem deze medicijnen minstens twee uur vóór sucralfaat.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Ook uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kan deze één van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Wilt u de maagwandbeschermer langer dan twee weken gebruiken tijdens de zwangerschap? Overleg dan eerst met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is sucralfaat verkrijgbaar?

De werkzame stof sucralfaat zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Sucralfaat is sinds 1970 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Sucralfaat. Het is te verkrijgen in zakjes met suspensie en zakjes met granulaat.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 06-02-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

sucralfaat is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

10 December 2018

Gebruik het al jaren met tussenpozen. Liever dit dan maagzuurremmers. Vlak voor het slapengaan neem ik het in en dan nog ff 20 minuten rechtop blijven want...

4 November 2018

Heeft supergoed geholpen bij het omhoog komend maagzuur wat brandde in mijn slokdarm. Al na 2 dagen was de grootste pijn weg

2 April 2018

heb 2 dagen gebruikt: kreeg vooral 'savonds, snachts veel meer ipv minder klachten: misselijk, pijn op borst, onrustg

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!