Bijwerkingen
Medicijnen kunnen u helpen. Maar ze kunnen ook bijwerkingen geven. Hoe voorkomt u bijwerkingen? Of hoe maakt u bijwerkingen minder erg? Het helpt de medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Lees de informatie op het etiket en raadpleeg uw apotheker bij vragen. Heeft u toch last van bijwerkingen? Overleg dan met uw apotheker of arts.
Uw apotheker kijkt of u medicijnen veilig kunt gebruiken. En of de medicijnen geen extra bijwerkingen geven.
Bij ouderen, kinderen, of zwangere vrouwen is de kans op bijwerkingen soms groter. Ook hier kijkt de apotheker naar.
Sommige bijwerkingen kunt u zelf minder erg maken of voorkomen door het medicijn goed te gebruiken. Het goede gebruik staat op het etiket. Uw apotheker kan u helpen en advies geven.
De belangrijkste bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Met die informatie kunnen artsen en apothekers bekijken of u het medicijn veilig kunt gebruiken. Soms zullen ze met u overleggen.
In de bijsluiter staan alle bijwerkingen die gebruikers hebben gemeld. Er zijn bijwerkingen waarvan veel mensen last krijgen. Maar er zijn ook bijwerkingen die bijna niet voorkomen.
In veel bijsluiters staat bij elke bijwerking hoe vaak deze voorkomt. Staat dit niet in de bijsluiter van uw medicijn? Dan kunt u die informatie vinden op deze website in de rubriek 'Medicijnen'.
In sommige bijsluiters staat een omgekeerde zwarte driehoek met de tekst ‘Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring’. Dit betekent dat het medicijn nog beter in de gaten wordt gehouden.
Dit betekent niet dat het medicijn onveilig is. Vaak gaat het om een nieuw medicijn en is nog niet zoveel bekend over bijwerkingen. Of het gaat om een medicijn waarvan weinig bekend is als mensen het voor een langere tijd gebruiken.
Gebruikt u een medicijn met een omgekeerde zwarte driehoek in de bijsluiter? Dan is het belangrijk om al uw bijwerkingen te melden bij uw arts, apotheker of bijwerkingencentrum Lareb.
Soms kan uw maag niet tegen een medicijn. U kunt dan last krijgen van maagpijn, misselijkheid, buikpijn of diarree. Soms moet het lichaam even wennen aan het medicijn; daarna gaan de klachten meestal over. Bespreek het met uw arts of apotheker als de klachten lang duren of erger worden.
Maagklachten zijn vaak te voorkomen door een medicijn tijdens of vlak na het eten in te nemen. Maar sommige medicijnen moet u op een lege (nuchtere) maag innemen. Dit staat dan op het etiket. Vraag bij twijfel uw apotheker wat het beste tijdstip is.
Sommige medicijnen geven bijwerkingen als hoofdpijn of duizeligheid. Als uw lichaam went aan het medicijn, gaan deze bijwerkingen meestal voorbij. Als de klachten ernstig zijn of u er lang last van heeft, kunt u dit bespreken met uw arts of apotheker.
Van sommige medicijnen kunt u last krijgen van seksuele bijwerkingen. Voorbeelden zijn minder zin in seks of niet meer kunnen klaarkomen. Mannen kunnen soms minder makkelijk een erectie krijgen. Bij de informatie over uw medicijn op deze website ziet u of u veel kans heeft op deze bijwerkingen. Zo hebben antidepressiva of medicijnen voor het hart soms seksuele bijwerkingen. Vaak zijn de bijwerkingen erg in het begin en worden ze daarna minder. Helaas gaan bij sommige mensen de bijwerkingen niet over.
Bij seksuele klachten is niet altijd te zeggen of deze komen door de medicijnen. Van antidepressiva kunt u bijvoorbeeld minder zin krijgen in seks. Maar van een depressie ook.
Maakt u zich zorgen over seksuele bijwerkingen? Of heeft u last van seksuele bijwerkingen? U kunt daarover spreken met uw arts of apotheker. Zij kunnen bekijken of een seksuele klacht door een medicijn kan komen. Als dit zo is, kunnen zij een oplossing zoeken.
Soms zorgt een medicijn voor jeukende bultjes of uitslag. Dan kan het zijn dat u overgevoelig of allergisch bent voor het medicijn. Dit kan gebeuren bij bijna alle medicijnen. Het kan optreden bij het eerste gebruik maar ook als u het medicijn al lange tijd gebruikt.
Vertel het altijd aan uw arts en apotheker als u overgevoelig bent voor een medicijn. Uw apotheker bewaart deze informatie. Soms mag u dan ook andere medicijnen niet gebruiken. Als u een nieuw medicijn krijgt, controleert de apotheek of dit kan bij uw allergie of overgevoeligheid.
Soms hebbben medicijnen een verslavende werking. Voorbeelden zijn sterke pijnstillers, slaapmiddelen en rustgevende medicijnen. De kans op verslaving wordt groter als u het medicijn voor langere tijd gebruikt. Overleg met uw arts of apotheker als u merkt dat u nog maar moeilijk zonder het medicijn kan.
Gebruikt u meer medicijnen? Dan kunnen de medicijnen invloed hebben op elkaar. Hierdoor kunnen de medicijnen minder goed werken. Soms kunnen er dan meer bijwerkingen optreden.
Uw apotheker controleert altijd of uw medicijnen met elkaar samen kunnen. Hiervoor moet uw apotheker weten welke medicijnen u gebruikt. Vertel het dus aan uw apotheker als u medicijnen ophaalt bij een andere apotheek of bij de drogist. En gebruik nooit medicijnen van iemand anders.
Een medicijn moet goed werken en veilig zijn. De overheidsinstelling College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft een goedkeuring als het medicijn aan alle eisen voldoet. Bij de beoordeling houdt het CBG rekening met:
Ook als een medicijn al is goedgekeurd, houdt het CBG in de gaten of er misschien nieuwe bijwerkingen zijn. Als deze nieuwe bijwerkingen vaak voorkomen of ernstig zijn, kan het CBG het medicijn van de markt halen.
Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt alle meldingen over bijwerkingen van de medicijnen die in Nederland te krijgen zijn. Hierdoor houden ze de veiligheid van de medicijnen in de gaten. Artsen, apothekers en gebruikers van medicijnen kunnen bijwerkingen melden.
Denkt u dat u een bijwerking heeft van een medicijn? Bespreek dit dan met uw apotheker of uw arts en meld dit bij het Bijwerkingencentrum Lareb.
Andere ervaringen met medicijnen kunt u melden bij Meldpuntmedicijnen.nl. Bijvoorbeeld dat de verzekering uw medicijn niet vergoedt. Of dat u problemen heeft met de verpakking.
Bijwerkingencentrum Lareb bewaart alle meldingen anoniem. Zij onderzoeken deze meldingen ook. Soms is dan een aanpassing van de bijsluiter van een medicijn nodig.
Het is dus belangrijk dat u mogelijke bijwerkingen meldt bij Bijwerkingencentrum Lareb, uw apotheker of uw arts. Zo werken we samen aan een veiliger medicijngebruik in Nederland!
Laatst bijgewerkt op 19-02-2021