Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Ouderen en medicijngebruik

Ouderen en medicijngebruik

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Ouderen en medicijngebruik

Ouderen en medicijngebruik

Ouderen en medicijngebruik

Hulp van apotheek Problemen bij ouder wordenHulpmiddelen bij medicijngebruikOverzicht bewarenHulp van apotheker en arts

Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door medicijngebruik. Uw lichaam reageert anders op medicijnen dan vroeger. Ook gebruikt u misschien verschillende medicijnen, die elkaar beïnvloeden. De apotheker let goed op of uw medicijnen geschikt voor u zijn. En geeft u tips die het medicijngebruik gemakkelijker maken.

 • Hulp nodig bij uw medicijngebruik? De apotheker:

  • houdt goed in de gaten of de voorgeschreven medicatie de goede dosering voor u heeft en of een nieuw medicijn samengaat met uw andere medicijnen;
  • kan een overzicht maken van alle medicijnen die u gebruikt. Dit medicatieoverzicht is handig voor u en voor de zorgverleners die u bezoekt;
  • heeft een kosteloze bezorgservice voor mensen die niet zelf hun medicijnen kunnen ophalen bij de apotheek;
  • heeft handige hulpmiddelen voor u, zodat u het innemen van uw medicijnen niet vergeet.

  Wilt u weten wat uw apotheek nog meer voor u kan doen? Kijk in het thema ‘Wat kan uw apotheek voor u doen?’.

  • Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door medicijngebruik. Dit heeft verschillende oorzaken.

   Andere reactie op medicijnen

   Als u ouder wordt, verandert de manier waarop uw lichaam reageert op medicijnen. De hoeveelheid lichaamsvocht neemt bijvoorbeeld af, waardoor geneesmiddelen die goed oplossen in water sterker werken. De hersenen worden gevoeliger voor de werking van bepaalde medicijnen, waardoor u meer last kunt krijgen van bijwerkingen als duizeligheid. En door een verminderde werking van de nieren duurt het langer voordat een medicijn helemaal uit het lichaam is verdwenen. Gevolgen: ouderen kunnen eerder last krijgen van bijwerkingen zoals vallen, verwardheid en sufheid.

   Meer medicijnen

   Ouderen slikken meer medicijnen. Dit komt doordat ze vaker een of meer ziekten hebben, en voor 1 ziekte verschillende medicijnen kunnen krijgen. Soms wordt een medicijn voorgeschreven om de bijwerkingen van een ander medicijn te voorkomen. Maar tussen de medicijnen kunnen ook wisselwerkingen ontstaan: dan versterken of verzwakken ze elkaars werking.

   Veranderingen lichaam

   Ouder worden kan ook tot gevolg hebben dat het moeilijker wordt potjes open te maken en tabletten of capsules door te slikken. Bij veel ouderen wordt het zicht slechter en wordt het moeilijker om overzicht te houden. Dit kan ook weer zorgen voor problemen met medicijngebruik.

   • Er zijn verschillende producten die het gemakkelijker maken medicijnen in te nemen:

    De apotheker kan u ook persoonlijk advies te geven als u veel moeite heeft met de inname van een medicijn.

    • Voor ouderen kan het moeilijk zijn om overzicht te bewaren over hun medicijnen, zeker als zij verschillende naast elkaar gebruiken. Een doseerbox of doseeretui kan dan helpen. Deze vult u – of laat u vullen – met de medicijnen voor een week. Per dag zijn er 4 vakjes voor 4 innametijden. Zo weet u wanneer u het medicijn moet innemen, en kunt u zien wat u die dag al hebt ingenomen. De box of het etui is te koop bij de apotheek.

     • Uw arts en apotheker stemmen uw medicatie zoveel mogelijk af op u en uw situatie. Heeft u toch veel last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker. Het kan soms even duren voordat medicijnen zo goed mogelijk op elkaar en op de patiënt zijn afgestemd.

      Ook kunt u vragen of u in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. Dit is een gesprek met uw apotheker en huisarts over uw medicijnen. Zij bespreken met u uw medicijngebruik en hoe dat bevalt. En ze kijken gezamenlijk wat zij in uw medicijngebruik kunnen veranderen om eventuele klachten te verminderen.

      • Laatst bijgewerkt op 18-11-2015

       Disclaimer

       description

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: