Cannabis flos Bedica granulaat

Cannabis flos Bedica granulaat

Werkzame stof: cannabis

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof cannabis.

Trefwoord
naar medicijnen

cannabis

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over cannabis

 • Cannabis vermindert spierkramp (spasticiteit) en misselijkheid, verlicht bepaalde soorten zenuwpijn, vermindert de druk in het oog en stimuleert de eetlust.
 • Bij multipele sclerose (MS), chronische zenuwpijn, misselijkheid en braken (zoals bij chemotherapie en hiv/aids) en verlies van eetlust (bijvoorbeeld in de laatste levensfase). Verder ook bij glaucoom en bij tics (syndroom van Gilles de la Tourette). En bij epilepsie, maar de werking is daarbij niet aangetoond.
 • Inhaleren via inhalator: werkt binnen enkele minuten. Thee werkt na een half tot anderhalf uur. Na 2 weken kunt u beoordelen of cannabis voldoende helpt tegen uw klachten.
 • U kunt last krijgen van een high-gevoel, duizeligheid en verwardheid. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren vanzelf. Als u een hart- of vaatziekte heeft, kunnen hartkloppingen en verhoogde bloeddruk een probleem vormen. Heeft u eerder een psychose gehad? Dan kunt u hier weer last van krijgen. Overleg voor gebruik eerst met uw arts.
 • Rijd de eerste 2 weken geen auto. Daarna alleen als u geen last meer heeft van bijwerkingen. Pas op met alcohol. Dit kan u extra suf maken en de rijvaardigheid sterk beïnvloeden.

Wat doet cannabis en waarbij gebruik ik het?

Cannabis is een kruidenmiddel, het bevat de toppen van de plant Cannabis sativa. Andere namen zijn marihuana of wiet. De apotheek levert speciale producten met een vaste samenstelling aan werkzame stoffen: de medicinale cannabis.

Artsen schrijven medicinale cannabis voor bij MS (multipele sclerose). Ze schrijven het soms voor bij ernstige spierkrampen door ruggenmergschade, misselijkheid en braken door behandeling van kanker, hiv, aids of hepatitis C, chronische pijn, vooral zenuwpijn, tics (syndroom van Gilles de la Tourette) en glaucoom (verhoogde oogboldruk).

Ze schrijven het ook voor in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase) om misselijkheid en pijn te bestrijden en de eetlust op te wekken. En bij epilepsie, maar de werking is daarbij niet aangetoond.

Uw arts zal cannabis pas voorschrijven als de gebruikelijke behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

Multiple Sclerose (MS)

Multipele Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hierbij ontstaat schade aan het isolatiemateriaal (myeline), dat rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zit. Wat de oorzaak van die schade precies is, is nog niet bekend. Wel is bekend dat het afweersysteem (immuunsysteem) een rol speelt.

De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn: oogklachten, verlammingsverschijnselen van armen en/of benen, spierkrampen, pijn, vermoeidheid en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam toe.

Behandeling
Het is nog niet mogelijk MS te genezen. Wel kan de neuroloog verschillende medicijnen proberen om de afweer te onderdrukken. Verder kan de arts cannabis voorschrijven bij ernstige klachten van pijn, spierkramp of spiertrekkingen.

Werking
Het is niet bekend hoe cannabis werkt bij MS. De werkzame bestanddelen van cannabis lijken effect te hebben op het verwerken van pijnsignalen in de hersenen. Ook is er invloed op het braakcentrum, op het geheugen en de aansturing van de skeletspieren (motoriek).

Effect
Hoe snel en hoe lang cannabis werkt is per persoon verschillend en hangt ook af van de manier waarop het wordt gebruikt. De inhalatie werkt snel, al binnen enkele minuten. De thee begint na een half tot anderhalf uur te werken; de werking houdt 4 tot 8 uur aan. Of het middel uw klachten voldoende bestrijdt is na 1 tot 2 weken te beoordelen.

Lees meer over multiple sclerose (ms)

Spierkrampen

Bij ernstige pijnlijke spierkramp of spasmen door ruggenmergschade kan cannabis worden geprobeerd als de gebruikelijke medicijnen niet voldoende werken. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij spasmen. Wel is bekend dat het invloed heeft op de aansturing van de skeletspieren (motoriek).

Lees meer over spierkrampen

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Ernstige misselijkheid en braken kan ontstaan tijdens de behandeling van kanker, hiv, aids en bij hepatitis C. Als de gebruikelijke anti-braakmedicijnen onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij misselijkheid. Wel is bekend dat het invloed heeft op het braakcentrum in de hersenen.

Lees meer over misselijkheid en braken

Zenuwpijn

 • Bij pijn

Zenuwpijn wordt veroorzaakt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw. Het is een hevige pijn, die vaak in één deel van het lichaam zit, bijvoorbeeld een deel van het gezicht of een deel van een arm of been. Als de gebruikelijke medicijnen tegen zenuwpijn onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij zenuwpijn. Wel is bekend dat het invloed heeft op de verwerking van pijnsignalen door de hersenen.

Lees meer over zenuwpijn

Tics

Tics zijn plotselinge bewegingen die niet zijn tegen te houden en steeds weer terugkomen. Tics komen voor bij het syndroom van Gilles de la Tourette en bij de ziekte van Huntington. Soms ook bij dwangstoornissen of dwangneuroses en bij ADHD. Als de gebruikelijke medicijnen tegen tics onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij tics. Wel is bekend dat het invloed heeft op de aansturing van de skeletspieren (motoriek) door de hersenen.

Lees meer over tics

Glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Een te hoge druk in het oog kan de gezichtszenuw beschadigen. Hierdoor valt een deel van het gezichtsveld weg, in het begin eerst de randen en later meer naar het midden. Als de gebruikelijke medicijnen tegen glaucoom onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij glaucoom.
 

Lees meer over glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Kanker

 • Tegen kanker

Kanker en de behandeling daarvan geeft veel klachten, zoals misselijkheid, geen eetlust, gewichtsverlies, zwak gevoel, pijn. Cannabis kan een aanvullende behandeling zijn die deze klachten kan verlichten.

Lees meer over kanker

Hiv

Hiv en aids en de behandeling daarvan geeft veel klachten, zoals misselijkheid, geen eetlust, gewichtsverlies, zwak gevoel, pijn. Cannabis kan een aanvullende behandeling zijn die deze klachten kan verlichten.
 

Lees meer over hiv

Palliatieve zorg

In de laatste levensfase kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, geen eetlust, gewichtsverlies, zwak gevoel en pijn. Cannabis kan een aanvullende behandeling zijn die deze klachten kan verlichten.

 

Lees meer over palliatieve zorg

Epilepsie

 • Bij epilepsie

Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken.
Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij epilepsie. Als de gebruikelijke medicijnen bij epilepsie onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. U kunt dan proberen of het helpt.

 

Lees meer over epilepsie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen na enkele uren vanzelf.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • 'High'-gevoel, dit is een vrolijke, opgewekte stemming die langzaam overgaat in een tevreden gevoel van kalmte en rust. Ook loomheid, honger, intensere beleving van kleuren en muziek, en verlies van gevoel voor tijd en plaats kunnen optreden. Deze bijwerking komt vooral voor na inhaleren van de damp of rook. Het komt bijna niet voor na het drinken van cannabis-thee.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Sombere stemming, vooral bij ouderen, en een gevoel van angst, paniek en verwarring. Dit treedt vooral op wanneer de dosering te hoog is of als u cannabis voor de eerste keer gebruikt. Zorg er daarom voor dat u op een rustige plek zit en er iemand bij u is als u cannabis voor de eerste keer gebruikt.
 • Cannabis kan bestaande psychische klachten verergeren, zoals schizofrenie (psychose). U kunt dan hallucinaties (waandenkbeelden) krijgen. Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van deze klachten voordat u het gaat gebruiken.
 • Rusteloosheid en slapeloosheid. Raadpleeg uw arts als u veel last hebt van deze bijwerkingen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, hoofdpijn, warme of koude handen en voeten, rode branderige ogen en een droge mond. Deze bijwerkingen gaan meestal na enkele uren weer voorbij.
 • Hartkloppingen, snelle hartslag, verhoging van de bloeddruk en pijn op de borst. In zeldzame gevallen kan hierdoor een hartinfarct ontstaan. De kans hierop is groter bij hoge dosering, bij inhalatie en als u al eerder een hartaanval heeft gehad. Waarschuw uw arts als u plotseling pijn op de borst krijgt. Als u last heeft van angina pectoris (hartkramp) kunnen de klachten verergeren. Waarschuw dan ook een arts. De bijwerkingen op het hart nemen binnen 1 uur weer af.
  Mensen met de aangeboren hartritmestoornissen verlengde QT-interval of het Brugada-syndroom kunnen meer last krijgen. Als u een van deze aandoeningen heeft, mag u dit medicijn NIET gebruiken.

Zelden, bij roken van sigaretten met cannabis

 • Irritatie van de luchtwegen, keelontsteking, longaandoeningen zoals COPD en verminderde weerstand tegen infecties. De rook van sigaretten met cannabis bevat schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en kankerverwekkende stoffen. Het roken van cannabis wordt daarom afgeraden. Door een speciale vernevelaar te gebruiken ademt u minder schadelijke stoffen in.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij langdurig en vaak gebruiken: kans op verslaving of geestelijke afhankelijkheid. Bij stoppen kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals misselijkheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Meestal begint u met een lage dosering. Afhankelijk van het effect kunt u de dosering geleidelijk aanpassen. Er zijn verschillende variëteiten te koop. Welke voor u het geschiktst is, kunt u het beste zelf testen.

Hoe?
Er zijn verschillende manieren: het drinken van thee en het inhaleren van verwarmde cannabis. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.

Inhalatie van cannabis geeft een wat grotere kans op psychische bijwerkingen dan het drinken van thee. Bij het drinken van thee met cannabis is het echter wat moeilijker om de juiste dosering te vinden. Het duurt namelijk een half tot anderhalf uur voordat het gaat werken. Bij inhalatie is het makkelijker om bij te sturen om de juiste dosering te vinden. Het werkt namelijk al binnen enkele minuten.

Het roken van cannabis in een sigaret of waterpijp wordt afgeraden, omdat hierbij verbrandingsstoffen ontstaan die bij regelmatig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral in combinatie met tabak. U kunt dan beter inhaleren met een vernevelaar.

 • Maken van thee: gebruik 1 gram cannabis en laat dit trekken gedurende 15 minuten in 1 liter zacht kokend water. Daarna de thee zeven en zo nodig op smaak brengen met honing, suiker of siroop. De thee die u nog dezelfde dag wilt drinken, kunt u in een thermoskan bewaren. De thee die u vanaf de volgende dag wilt drinken, kunt u in de koelkast bewaren in een glazen fles. Wanneer u een beetje koffiemelkpoeder toevoegt, is de thee enkele dagen houdbaar in de koelkast. U kunt de thee uit de koelkast gewoon weer opwarmen.
 • Inhalatie van verwarmde cannabis: hiervoor gebruikt u een vernevelaar of verdampingsapparaat. Adem de damp van de cannabis diep in als een lichte mist zichtbaar is. Zorg dat er geen rook ontstaat, u ziet dat aan dikke wolken.

Wanneer?

 • Drinken van thee: drink 's avonds één kop (0.2 liter) warme of koude thee. Het kan ongeveer 2 weken duren voordat de werking van de thee op zijn best is. Als na 1 tot 2 weken gebruik één kop thee per dag onvoldoende werkt, kunt u zowel 's ochtends als 's avonds één kop drinken.
 • Inhalatie van verwarmde cannabis: inhaleer 1 tot 2 keer per dag enkele trekjes uit een verdampingsapparaat. Houd tussen 2 inhalaties een pauze van enkele minuten.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn zolang u klachten heeft. Als u na 1 tot 2 weken gebruik geen verbetering van de klachten merkt, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat de dosering moet worden verhoogd of dat u een andere variëteit moet gaan gebruiken. Het kan ook zijn dat u geen baat heeft bij het gebruik van cannabis.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is niet erg als u een dosis mist. Maar als u het medicijn al enkele weken gebruikt in een hoge dosering, kunt u misschien ontwenningsverschijnselen krijgen.

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis alsnog. Wacht 8 uur voor u de volgende dosis gebruikt.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis alsnog. Wacht 4 uur voor u de volgende dosis neemt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

cannabis_verkeersdeelname4.jpg

Let op: ook de verschijnselen waarvoor u cannabis gebruikt kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Nieuwe wet: vanaf 1 juli 2017 kunnen deelnemers aan het verkeer met een speekseltest gecontroleerd worden op drugsgebruik. Daarbij maakt de politie geen uitzondering voor het medicinaal gebruik van cannabis. Als u cannabis gebruikt, kunt u een positief testresultaat verwachten. Dat betekent dat u risico loopt op een boete of ontzegging van de rijbevoegdheid.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol en cannabis versterken en verlengen elkaars werking aanzienlijk. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Rijd absoluut geen auto als u alcohol heeft gedronken terwijl u cannabis gebruikt.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik cannabis gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u 2 of meer van dergelijke medicijnen gebruikt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Werkzame bestanddelen van cannabis kunnen via het bloed het ongeboren kind bereiken. Sommige kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap cannabis heeft gebruikt, hebben groeiachterstand, problemen met slapen, zijn hyperactief of hebben concentratieproblemen. Overleg met uw arts of apotheker als u zwanger bent of wilt worden.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Werkzame bestanddelen van cannabis komen in de moedermelk terecht en kunnen dan bijwerkingen bij de baby geven. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met arts of apotheker.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u dit medicijn slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan in het algemeen geen ontwenningsverschijnselen op.

Na een gebruik van enkele maanden kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en misselijkheid. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen ongeveer 2 dagen. Als u de dosis langzaam verlaagt, heeft u geen of minder last van ontwenningsverschijnselen.

Onder welke namen is cannabis verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemtoppen van de plant Cannabis Sativa. Het wordt speciaal geteeld voor levering via de apotheek zodat een constante kwaliteit wordt geleverd. Het bevat verschillende werkzame stoffen, waaronder dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD).

Cannabis wordt geleverd in verschillende variëteiten, waarin verschillende gehaltes aan werkzame stoffen zitten, namelijk de 'Bedrobinol', de 'Bediol', de 'Bedica' , de 'Bedrocan' en de 'Bedrolite' variëteiten. Cannabis is via de apotheek verkrijgbaar op recept in porties van 5 gram. Cannabis Bediol, Cannabis Bedica en Cannabis Bedrolite zijn als granulaat verkrijgbaar, dat wil zeggen dat de bloemtoppen zijn vermalen. Het is hierdoor gemakkelijker te doseren.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 10-07-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Gerelateerde thema's

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!