cetirizine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

cetirizine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Cetirizine is een anti-allergiemedicijn.

Kinderen kunnen cetirizine gebruiken bij verschillende vormen van allergie, zoals:

 • hooikoorts;
 • langdurig ontstoken neusslijmvlies;
 • ontstoken ogen door allergie;
 • netelroos;
 • jeuk;
 • voedselovergevoeligheid.

Allergie

Bij een allergie reageert het lichaam van uw kind te sterk op prikkels uit de omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. De allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten, insectensteken of bepaalde bestanddelen in voedsel. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan.

Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen. Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan. De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Uw kind kan hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan de neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Lees meer over hooikoorts

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. Uw kind heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies

Ontstoken ogen door allergie

Bij ontstoken ogen door allergie heeft uw kind last van jeuk en een branderig gevoel aan de ogen. Uw kind kan ook cetirizine gebruiken bij last van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie

Netelroos

Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

Lees meer over netelroos

Jeuk

Jeuk kan zeer irritant zijn en uw kind uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat het kind tot bloedens toe krabt.

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt, ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk een plaatselijke verkoelende of verdovende zalf gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt, helpt het de huid van uw kind goed in te vetten met een vette crème of zalf.

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam, kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals cetirizine.

Lees meer over jeuk

Voedselallergie bij kinderen

Bij overgevoeligheid voor voedsel verdraagt uw kind bepaalde bestanddelen in voedsel niet die andere kinderen wel verdragen.  Een voedselovergevoeligheid uit zich meestal als maagdarmklachten, irritatie in de mond, huiduitslag of ernstige benauwdheid.  De klachten verdwijnen als uw kind het voedingsmiddel niet meer gebruikt. Als uw kind het weer gebruikt, komen de klachten terug.

Lees meer over voedselallergie bij kinderen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat cetirizine wordt gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar met verschillende vormen van allergie.

Cetirizine is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant cetirizine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar cetirizine bij:

 • kinderen jonger dan 2 jaar met verschillende vormen van allergie;
 • kinderen met voedselovergevoeligheid.

Deze aandoeningen en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt cetirizine te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts cetirizine ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Bij een allergische reactie en jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten en jeuk. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten en jeuk afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt ongeveer een dag aan.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind het medicijn ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel vruchtenyoghurt, jam of appelmoes. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag je fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat dan het medicijn minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
 • Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel. Laat uw kind die hoeveelheid opdrinken. Spoel het maatbekertje om met wat water en laat uw kind dat ook opdrinken.

Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan uw arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet innemen.

 • Heeft uw kind altijd last van allergieklachten, laat uw kind het dan elke dag innemen.
 • Heeft uw kind af en toe last, geef cetirizine dan als uw kind een allergische reactie heeft. Of een uur voordat u verwacht dat uw kind een allergische reactie krijgt. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar uw kind allergisch voor is.
 • Als uw kind last heeft van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid, dan kan uw kind de tablet het beste 's avonds innemen. Uw kind kan ook een halve tablet 's ochtends en een halve tablet 's avonds innemen. De kans op bijwerkingen is dan kleiner.

Hoe lang?

Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kan uw kind het gebruiken zolang hij klachten heeft.

Mocht u na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft uw kind waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met de arts.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over cetirizine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij oplettendheid nodig is, zoals tijdens het fietsen, spelen, leren of op school. Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft uw kind hier minder last van. Als uw kind hier last van heeft, kan uw kind dit medicijn het beste 's avonds innemen, of een halve tablet 's ochtends en een halve 's avonds.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Droge mond. Als uw kind last heeft van een droge mond kun je de aanmaak van speeksel stimuleren door uw kind (suikervrije) kauwgom te geven of door uw kind te laten zuigen op ijsblokjes.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.
 • Opwinding, slapeloosheid, verwardheid, agressie, beven en trillen.
 • Keelontsteking of ontsteking van de neusslijmvlies. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt.
 • Neusbloeding. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt.
 • Onwillekeurige bewegingen. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt. Neem contact op met de arts als u dit merkt bij uw kind.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Cetirizine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij cetirizine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 22-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!