Voedselallergie bij kinderen

Voedselallergie bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Voedselallergie bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is voedselallergie bij kinderen?

Bij overgevoeligheid geeft bepaald voedsel klachten. Bijvoorbeeld: koemelk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad, noten, pinda of tarwe. Klachten zijn bijvoorbeeld huiduitslag, diarree of hoesten.

Eet uw kind het voedingsmiddel niet meer, dan verdwijnen de klachten. Als uw kind het dan weer gaat eten, komen de klachten terug.

Overgevoelig zijn voor bepaald voedsel kan komen door:

 • een allergie: dat is een overdreven reactie van het afweersysteem. Bijvoorbeeld na het eten van koemelk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad, noten, pinda of tarwe.  4 op de 100 mensen heeft zo'n voedselallergie. De kans dat uw kind dit heeft is groter als er in uw familie voedselallergie of andere allergieën voorkomen, zoals astma, hooikoorts en eczeem. Kinderen met hooikoorts kunnen ook allergisch zijn voor vruchten met een pit, zoals appel en pruim. Ze krijgen na het eten ervan een branderig jeukend gevoel rond de mond. Soms met wat roodheid en zwelling.  
 • overgevoeligheid van de darmen voor gluten. Dit heet coeliakie. Gluten is een eiwit en zit in graanproducten, zoals brood en pasta.   
 • een afwijking in de darm waardoor die melk niet goed kan verteren. De darm maakt dan te weinig lactase. Deze stof is nodig om melk te verteren. Als een kind veel melk drinkt, krijgt het darmkrampen en diarree. Bewerkte melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geeft meestal geen klachten. 
  Kijk voor meer informatie over Voedselallergie bij kinderen op www.thuisarts.nl

  Hoe herken ik voedselallergie bij kinderen?

  Elke keer dat een kind het voedingsmiddel binnen krijgt waarvoor het gevoelig is, krijgt het dezelfde klachten. Bijvoorbeeld:

  • Klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus.
  • Klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree.
  • Huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, zwelling, eczeem.
  • Longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, snurken, slijm, benauwdheid.

  Uw kind kan 1 soort klachten hebben. Bijvoorbeeld alleen mondklachten. Dan is het meestal overgevoeligheid, geen allergie. Misschien heeft uw kind verschillende klachten tegelijk. Bijvoorbeeld klachten van de huid én de buik. Of van de huid én ademhalen. Dan is het meestal wel een allergie. Bij een allergie is het afweersysteem te actief, bij overgevoeligheid niet. 

  Kijk voor meer informatie over Voedselallergie bij kinderen op www.thuisarts.nl

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Algemeen

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  Welke medicijnen worden gebruikt bij voedselallergie bij kinderen?

  Antihistaminica
  Anti-allergie medicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Ze kunnen de voedselovergevoeligheid niet genezen, maar kunnen wel helpen om klachten tijdelijk te verminderen. Bij acute voedselallergie wordt het antihistaminicum cetirizine soms gebruikt.

  Laatst bijgewerkt KNMP: 23-04-2015
  Laatst bijgewerkt NHG: 19-02-2015

  Disclaimer

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  Medicijnen te gebruiken bij voedselallergie bij kinderen

  Thuisarts.nl

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

  Naar thuisarts.nl

  Vraag het de webapotheker

  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

  Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
  Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!