levomenthol bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

levomenthol bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Kinderen kunnen levomenthol gebruiken bij:

 • neusverkoudheid;
 • jeuk, zoals bij waterpokken.

Verkoudheid bij kinderen

Verschijnselen
Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en keel ontstoken en zwelt het op. Het slijmvlies gaat veel meer slijm aanmaken. Door de zwelling en de hoeveelheid slijm kan de neus van uw kind verstopt raken, waardoor uw kind slecht door de neus kan ademen. 

Oorzaken
Er zijn veel verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen geven. Als mensen dicht op elkaar zitten, zoals in de bus of op school, kan het virus zich makkelijk verspreiden.

Behandeling
Een verkoudheid gaat vanzelf over. Voorkom dat uw kind anderen besmet: laat hem bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje voor zijn neus en mond houden en laat het kind regelmatig zijn handen wassen. Neusklachten genezen sneller als u niet rookt.

Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water verlichting geven. U kunt voor uw kind kant-en-klare zoute neusspray of neusdruppels kopen.

Als dit onvoldoende helpt en als uw kind veel klachten heeft, kan hij kortdurend neusspray of neusdruppels met xylometazoline gebruiken. Laat uw kind dit medicijn niet langer dan 7 dagen gebruiken, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.

Sommige kinderen vinden het inademen van levomenthol bij verkoudheid prettig. Het heeft een frisse, sterke geur, waardoor men het gevoel heeft dat men 'meer lucht' heeft. Artsen raden het niet aan, omdat levomenthol de slijmvliezen kan prikkelen, waardoor de klachten kunnen verergeren. Ook helpt het niet de verkoudheid eerder te genezen.

Levomenthol is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar. Zij kunnen door levomenthol een ademhalingsstilstand krijgen.

Lees meer over verkoudheid bij kinderen

Jeuk

Insectenbeten, galbulten en waterpokken kunnen hevige jeuk veroorzaken. Dit kan zeer irritant zijn en uw kind uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.

Lees meer over jeuk

Waterpokken bij kinderen

Waterpokken is een erg besmettelijke kinderziekte. Het is te herkennen aan blaasjes over het hele lichaam blaasjes met jeuk. Bijna alle kinderen krijgen een keer waterpokken. Meestal in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella-zoster virus). Dit virus wordt overgedragen door hoesten of praten via druppels in de lucht. Of door direct contact met vocht uit de blaasjes. Als u kind besmet is, kan het nog twee tot drie weken duren voordat er blaasjes zichtbaar zijn. Uw kind is besmettelijk vanaf 1 dag voordat er vlekjes ontstaan totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. 

Verschijnselen
Bij waterpokken ontstaan er rode vlekjes over het lichaam, die daarna blaasjes worden. Ook heeft uw kind last van jeuk en soms ontstaat er koorts. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen ze korstjes. De korstjes verdwijnen vanzelf of worden soms littekens.

Behandeling
Voor gezonde kinderen is een behandeling tegen waterpokken niet nodig. Om de jeuk tegen te gaan kunt u de plekjes insmeren met een middel dat jeukstillend, verkoelend of indrogend werkt. Zoals levomenthol. Levomenthol werkt verkoelend.

Lees meer over waterpokken bij kinderen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat levomenthol wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 2 jaar met neusverkoudheid.

Levomenthol is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant levomenthol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen vanaf 2 jaar werkt en veilig is.

Daarnaast wordt levomenthol ook gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 2 jaar met jeuk, zoals bij waterpokken.

Deze aandoening staat niet in de bijsluiter. Maar ook in dit geval blijkt levomenthol te werken. Daarom schrijft de arts levomenthol ook voor bij kinderen met deze aandoening en van deze leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Kinderen jonger dan 2 jaar mogen levomenthol niet gebruiken. Als zij levomenthol inademen, kunnen ze moeilijker ademhalen of zelfs een ademstilstand krijgen.
Smeer levomenthol bij kinderen niet in de hals of in de buurt van mond en neus.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • Neusverkoudheid: sommige kinderen vinden het inademen van levomenthol bij verkoudheid prettig. Het heeft een frisse, sterke geur, waardoor het kind het gevoel heeft dat men 'meer lucht' heeft.
 • Jeuk, zoals bij waterpokken: levomenthol (menthol) heeft een verkoelend effect op de huid. Hierdoor voelt het kind de jeuk minder.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Het effect van levomenthol begint meteen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm en aandoening hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Jeuk

 • Zalf, crème of gel: in een dikke laag op de jeukende plekken bij uw kind aanbrengen.
 • Lotion: met een watje naar behoefte op de plekken bij uw kind aanbrengen. De lotion aan de lucht laten opdrogen, dus niet afdekken met verband.
 • Strooipoeder: de jeukende plekken bij uw kind bestrooien met het poeder.

Neusverkoudheid

 • Verkoudheidsbalsem: smeer de zalf op de borstkas en rug, zodat uw kind gedurende een wat langere tijd de geur kan inademen.
  Eventueel kan uw kind ook stomen met verkoudheidsbalsem: doe 1 tot 2 theelepels in een liter heet water in een kom. Pas op voor verbranding: laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen. Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding. Houd meteen op met stomen als u merkt dat uw kind er benauwd van wordt. Leg een handdoek over het hoofd van uw kind en de kom, en laat uw kind de damp gedurende 10 tot 15 minuten inademen. Laat uw kind de ogen gesloten houden. Laat het hoofd na afloop niet te snel afkoelen, en bedek hoofd en hals.
 • Stoomdruppels: druppel geleidelijk een aantal stoomdruppels in een liter heet water in een kom. Gebruik nooit meer dan 20 druppels per keer. Pas op voor verbranding: laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen. Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding. Houd meteen op met stomen als u merkt dat uw kind er benauwd van wordt. Leg een handdoek over het hoofd van uw kind en de kom, en laat uw kind de damp gedurende 10 tot 15 minuten inademen. Laat uw kind de ogen gesloten houden. Laat het hoofd na afloop niet te snel afkoelen, en bedek hoofd en hals.

Wanneer?

Jeuk

Uw kind mag levomenthol naar behoefte gebruiken.

Neusverkoudheid

Uw kind mag levomenthol naar behoefte gebruiken. De verkoudheidsbalsem 2 tot 4 keer per dag, en de stoomdruppels niet vaker dan 3 keer per dag.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over levomenthol bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Bemoeilijkte ademhaling en ademhalingsstilstand bij kleine kinderen. Deze bijwerking komt zelden voor. Gebruik levomenthol daarom niet bij kinderen jonger dan 2 jaar. Zij mogen het medicijn niet inademen. Smeer bij kleine kinderen ook geen huidproducten met levomenthol in de buurt van de neus of mond of op de borst, en gebruik geen stoomdruppels of capsules.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Levomenthol is voor kinderen te verkrijgen in:

 • crèmes;
 • gels;
 • lotion;
 • strooipoeder;
 • verkoudheidsbalsems in combinatie met andere stoffen;
 • stoomdruppels.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij levomenthol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 07-06-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

levomenthol bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!