meropenem

meropenem

Trefwoord
naar medicijnen

meropenem

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over meropenem

 • Meropenem doodt bacteriën (antibioticum). Het werkt binnen elke dagen.
 • U gebruikt het bij infecties van luchtwegen (zoals bij cystische fibrose en bijna-verdrinking), huid, blaas en hersenvliezen. Verder ook bij sepsis.
 • Uw arts of verpleegkundige geeft de spuit of het infuus. U kunt pijn krijgen op de plaats van de spuit of het infuus, maar dit moet binnen enkele minuten overgaan. Gaat de pijn niet over? Raadpleeg dan uw arts.
 • U kunt last krijgen van overgeven en diarree. Drink dan voldoende vocht om niet uit te drogen. Krijgt u ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts? Waarschuw dan uw arts.
 • U kunt ook huiduitslag krijgen door allergie. U merkt dit aan benauwd zijn, flauwvallen of u krijgt koorts en zwelling van het gezicht, mond of tong. Uw arts zal u tijdens het infuus of de spuit goed controleren. Als u allergisch bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef door aan uw apotheker dat u allergisch bent voor meropenem.

Wat doet meropenem en waarbij gebruik ik het?

Meropenem behoort tot de carbapenem-antibiotica. Carbapenem-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals:

 • Luchtweginfecties, zoals longontsteking en luchtweginfecties door cystische fibrose;
 • Blaasontsteking;
 • Huidinfectie;
 • Hersenvliesontsteking;
 • Sepsis.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Meropenem doodt veel soorten bacteriën. Via een infuus of spuit komt meropenem in het bloed terecht en verspreidt zich zo over het lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht. Het kan dus verschillende infecties aanpakken, als de bacterie gevoelig is voor meropenem. 

Meropenem wordt gebruikt bij infectie van luchtwegen, urinewegen, huid en hersenvliezen. Verder wordt het ook gebruikt bij vrouwen die infectie kunnen oplopen tijdens of na de bevalling (kraamvrouwenkoorts) en bij mensen met te weinig witte bloedcellen (febriele neutropenie) die veel kans hebben op infecties.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Meropenem kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking en bij luchtweginfecties door cystische fibrose (CF).

Kijk voor meer informatie bij longontsteking en cystische fibrose.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Meestal schrijft uw arts bij een longontsteking penicillines, doxycycline of azitromycine voor. Als deze niet helpen of als de longontsteking heel ernstig is, kan de arts meropenem voorschrijven.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over longontsteking

Cystische fibrose

Cystische fibrose (CF) is een erfelijke ziekte. Een andere naam hiervoor is cystic fibrosis of taaislijmziekte. Het is een ziekte van de klieren die slijm aanmaken. Deze klieren zitten bijvoorbeeld in de longen, alvleesklier, lever, darmen en mond. 
Normaal is slijm nodig om afvalstoffen te vervoeren. Maar bij mensen met CF is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden daarom moeilijker uit de longen verwijderd, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Behandeling
Als een CF-patiënt een luchtweginfectie heeft, is een intensieve behandeling met antibiotica nodig. In sommige gevallen schrijft de arts meropenem voor, als andere antibiotica niet helpen of niet gebruikt kunnen worden.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden

Lees meer over cystische fibrose

Blaasontsteking

Verschijnselen
Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.
Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.
Bij mannen kan ook de prostaat ontsteken. De prostaat is een klier onder de blaas bij mannen. De plasbuis loopt vanuit de blaas eerst door de prostaat en vervolgens door de penis naar buiten.
Bij een prostaatinfectie kunt u een zeurderige pijn in de onderbuik hebben en soms ook pijn bij het plassen.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. 
Bij mannen, zwangere vrouwen of bij vrouwen met ernstige klachten, kan de arts een antibioticum voorschrijven. Ook als de infectie het nierbekken of de prostaat heeft bereikt, schrijft de arts een antibioticum voor. 
Als andere antibiotica niet werken of niet gebruikt kunnen worden, kan uw arts meropenem voorschrijven.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over blaasontsteking

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, bijt- of snijwonden kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. 

Verschijnselen
Bij een huidinfectie kan uw huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk zijn. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende om de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.
Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is en u heeft koorts. Dan kan de arts kiezen voor een antibioticum. Artsen schrijven meropenem voor als andere antibiotica niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over huidinfectie

Hersenvliesontsteking

Verschijnselen
Verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, lusteloosheid en pijnlijke gewrichten. Vaak ontstaat nekstijfheid, u kunt de kin dan niet meer op de borst doen.

In sommige gevallen kunnen kleine huidbloedinkjes ontstaan. Als u hierop duwt met een glas, blijven deze kleine paarsrode vlekjes zichtbaar - ze verbleken niet bij drukken. Dit ontstaat als de bacterie in het bloed terechtkomt en daar gaat groeien. Dit is een zeer ernstige situatie, die snelle opname in het ziekenhuis nodig maakt.

Oorzaak
Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde virussen of bacteriën. Het wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd.

Behandeling
Wanneer de verwekker een bacterie is, schrijft de arts meestal het antibioticum benzylpenicilline voor. Bij onvoldoende werking of bij allergie voor dit antibioticum kan de arts ceftriaxon of cefotaxim voorschrijven.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over hersenvliesontsteking

Sepsis

Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren. Uw lichaam reageert zo heftig op de infectie, dat u ernstige ziekteverschijnselen kunt krijgen. Ook bacteriën in het bloed of bepaalde gifstoffen kunnen zo'n reactie geven.

Verschijnselen
Een sepsis merkt u aan koorts of juist een te lage temperatuur, een snelle ademhaling en een snelle hartslag. Bij een ernstige sepsis kan uw bloeddruk dalen. Hierdoor krijgen de nieren onvoldoende bloed en kunnen ze niet meer werken. Dit kan levensbedreigend zijn.

Oorzaak
Een sepsis komt vaak door een infectie met een bacterie, maar kan ook komen door infecties met virussen of schimmels. Verschillende soorten infecties kunnen een sepsis veroorzaken, zoals, griep, een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.

Behandeling
Als de sepsis door bacteriën komt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van het antibioticum bij sepsis hangt af van welke bacterie de sepsis veroorzaakt en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is.

Effect
Het infuus met meropenem werkt meteen en één dosis werkt 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden

Lees meer over sepsis

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijk gevoel, overgeven, diarree en buikpijn. Drink voldoende vocht om niet uit te drogen. Krijgt u ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts? Waarschuw dan een arts.
 • Hoofdpijn
 • Te veel bloedplaatjes. Dit merkt u aan tintelingen in handen en voeten, blauwe vingers en tenen, problemen met zien, hevige pijn in een kuit of kortademigheid. Waarschuw dan ook een arts.
 • Huiduitslag en jeuk
 • Pijn en ontsteking op plaats van injectie

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstoken slijmvliezen van mond, mondhoeken, keelholte, vagina of poepgat. Het is meestal een schimmelinfectie van de slijmvliezen. Dat komt doordat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is veranderd. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in uw mond, een zwarte tong, of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
 • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid en een bleke huid, bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.
 • Ontsteking van de dikke darm. U heeft dan last van meerdere keren op een dag waterdunne diarree met buikpijn, krampen en soms koorts. Neem dan direct contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Uw arts zal u tijdens het infuus of de spuit goed controleren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Via een spuit: uw arts of verpleegkundige zal meropenem in 5 minuten langzaam in uw bloed spuiten.
 • Via een infuus: uw arts of verpleegkundige geeft het infuus. Meestal duurt het infuus per keer 15 - 30 minuten.

Krijgt u meropenem thuis?
U mag alleen meropenem thuis geven bij uzelf of aan iemand anders als uw arts of verpleegkundige u heeft geleerd om dit te doen. Volg hiervoor de uitleg van uw arts of verpleegkundige.

Wanneer?
U krijgt 3 keer per dag een infuus of een spuit.

Hoelang?
Hoelang u dit antibioticum moet gebruiken, hangt af van de soort infectie. Denk eraan dat u het antibioticum niet tussentijd of eerder mag stoppen dan uw arts het voorschrijft. Dit komt doordat de bacteriën meestal nog niet helemaal zijn verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u dit medicijn in het ziekenhuis krijgt:

 • Bent u de afspraak vergeten? Bel dan zo snel mogelijk het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.

Als u dit medicijn thuis krijgt:

 • U gebruikt dit medicijn 3 keer per dag: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende spuit of infuus normaal krijgt? Geef dan de spuit of het infuus alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten injectie over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik meropenem gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • Epilepsiemedicijn valproïnezuur kan door meropenem minder goed werken. U mag meropenem niet samen met valproïnezuur gebruiken. Uw arts zal een ander antibioticum voorschrijven.
 • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline. Deze medicijnen en meropenem werken beiden minder goed als ze samen gebruikt worden. Dit is vooral belangrijk bij ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking en sepsis. Bij andere infecties is combinatie van tetracyclines met meropenem geen probleem.
 • De antistollingsmiddelen, acenocoumarol en fenprocoumon. Antibioticum, zoals meropenem kan ervoor zorgen dat acenocoumarol en fenprocoumon minder goed werken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of als u ermee stopt.
 • De capsules met buiktyfusvaccin werken minder goed door meropenem. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Dit is geen probleem als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Dit komt doordat de baby dit medicijn nauwelijks opneemt.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden. Of dat een ander medicijn geschikter is.

Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is.
Bijvoorbeeld:

 • een andere dosering;
 • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
 • een ander medicijn.

Lever

Werken uw lever minder (levercirrose)? Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik ernstig overgewicht heb of een maagverkleining heb gehad?

Maagverkleining

Heeft u een maagverkleining gehad? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn na een maagverkleining is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

Ernstig overgewicht

Heeft u ernstig overgewicht? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Uw overgewicht heeft geen invloed op de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte). Dan heeft u ernstig overgewicht.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u te vroeg stopt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet helemaal verdwenen. Hierdoor kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is meropenem verkrijgbaar?

De werkzame stof meropenem zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Meropenem is sinds 1994 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en infuus onder de merknaam Meronem en als het merkloze Meropenem.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

26 August 2020

Kreeg Meronem ter behandeling voor Klebsiella pneumonie bacterie. Deze bacterie is resistent voor alle antibiotica in tabletvorm. Hoe is dit gekomen? Mijn ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!