Klachten & ZiektesSepsis

Sepsis

Klachten & ZiektesSepsis

Sepsis

Wat is sepsis?Hoe herken ik sepsis?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij sepsis?
 • Bij een sepsis heeft u een infectie, waar uw lichaam heel heftig op reageert.

  Een sepsis komt vaak door een infectie met een bacterie. Maar een sepsis kan ook komen door een infectie met een virus of schimmel. Allerlei soorten infecties kunnen een sepsis veroorzaken, zoals een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.

  Bij een sepsis reageert uw lichaam zo heftig op die infectie, dat u ernstige ziekteverschijnselen krijgt. Als een sepsis niet goed behandeld wordt, kunt u eraan overlijden.

  Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren. Deze reactie veroorzaakt de klachten. Ook bacteriën in het bloed of bepaalde gifstoffen kunnen zo'n reactie geven.

  Sommige mensen noemen sepsis "bloedvergiftiging". Dat is een verwarrend woord. Want er zijn ook andere ziekten die bloedvergiftiging worden genoemd. Bijvoorbeeld een ontsteking van een lymfevat (lymfangitis). En als er bacteriën in het bloed zitten (bacteriëmie) wordt dat ook vaak bloedvergiftiging genoemd. Om verwarring te voorkomen gebruiken we daarom het woord bloedvergiftiging liever niet.

  Vaak denken mensen dat er bij een sepsis bacteriën in de bloedbaan zitten. Dat is niet altijd zo. Als er bacteriën in het bloed zitten (=bacteriëmie) kan dit soms een sepsis veroorzaken. U kunt echter ook een sepsis krijgen zonder dat er bacteriën in uw bloed zitten.

  Als u een sepsis heeft, kunt u erg ziek worden. Uw bloeddruk kan dalen en uw organen, zoals uw nieren, krijgen te weinig bloed. Dit kan ervoor zorgen dat uw organen het niet meer doen. Dit kan levensbedreigend zijn.

  Ongeveer 1 op de 4 mensen met een sepsis overlijdt hieraan. U moet dus snel in het ziekenhuis worden behandeld.

  Kijk voor meer informatie over sepsis op www.thuisarts.nl
  • Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een infectie. U kunt de volgende verschijnselen hebben:

   • koorts (temperatuur hoger dan 38 graden) of juist te lage temperatuur (temperatuur lager dan 36 graden);
   • een snelle ademhaling (in rust 22 keer per minuut of meer);
   • een snelle hartslag (in rust meer dan 90 keer per minuut);
   • verwardheid of sufheid;
   • een grauwe of bleke huid;
   • u voelt zich erg ziek of zwak (niet meer op uw benen kunnen staan);
   • niet of weinig plassen;
   • een lage bloeddruk (bovendruk 100 mmHg of lager).

   U kunt nog meer verschijnselen hebben bij een sepsis. Dat hangt af van wat voor infectie u heeft. Bijvoorbeeld:

   • hoesten;
   • benauwdheid;
   • pijn bij het plassen;
   • buikpijn;
   • misselijkheid of overgeven;
   • minder eetlust;
   • hoofdpijn.

   De verschijnselen van een sepsis kunnen bij elke infectie ontstaan, of u nu een ernstige of een milde infectie heeft. Soms is het zelfs niet eens duidelijk waar de infectie zit. U kunt bijvoorbeeld een sepsis hebben door een blaasontsteking zonder dat u klachten van de blaasontsteking heeft. Maar u kunt door de sepsis toch ernstig ziek worden. Dit komt vooral bij ouderen voor.

   De snelheid waarmee u ziek(er) wordt, zegt iets over de ernst van uw situatie. Hoe sneller uw klachten erger worden, des te sneller moet u behandeld worden. 

   Kijk voor meer informatie over sepsis op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Antibacteriële middelen
      Antibacteriële middelen worden ook wel antibiotica genoemd en hebben een groeiremmende of dodende werking op bacteriën.
      Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van het antibioticum bij sepsis hangt af van welke bacterie de sepsis veroorzaakt en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 27-07-2015

      Laatst bijgewerkt NHG: 06-10-2015

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: