piperacilline met tazobactam

piperacilline met tazobactam

Trefwoord
naar medicijnen

piperacilline met tazobactam

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over piperacilline met tazobactam

 • Piperacilline doodt bacteriën (antibioticum). Door tazobactam werkt piperacilline beter.
 • Bij infecties van de blaas, de huid en de longen (zoals bij bijna-verdrinking). Soms ook bij sepsis, cystische fibrose en diabetische voet.
 • Uw arts of verpleegkundige geeft u het infuus.
 • Piperacilline met tazobactam werkt binnen paar dagen.
 • Het is belangrijk dat u de kuur helemaal afmaken. U mag dus niet eerder of tussentijd stoppen met een kuur ook al merkt u niets meer van de infectie. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.
 • U kunt diarree krijgen. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Heeft u meerdere keren per dag diarree met buikkrampen of koorts? Waarschuw dan een arts. Drink voldoende water als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
 • Huiduitslag komt voor. Een enkele keer komt dit door overgevoeligheid. Ook kunt u dan benauwd worden, koorts krijgen of flauwvallen. Raadpleeg dan meteen een arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef dat door aan uw apotheker.

Wat doet piperacilline met tazobactam en waarbij gebruik ik het?

Piperacilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Het werkt tegen infecties met bacteriën. Sommige bacteriën kunnen piperacilline afbreken, zodat ze niet meer goed werken. Tazobactam gaat dit tegen en zorgt ervoor dat piperacilline beter werkt. Samen doden ze meer soorten bacteriën dan piperacilline alleen.
Artsen schrijven de combinatie voor bij infecties met bacteriën, zoals ernstige longontsteking, blaasontsteking en huidontsteking (soms ook bij diabetische voet).

Artsen schrijven de combinatie soms voor bij ernstige reacties van het lichaam op infecties (sepsis) en bij luchtweginfecties door een bijna-verdrinking en bij kinderen door cystische fibrose (CF).

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Piperacilline doodt veel soorten bacteriën. Sommige bacteriën kunnen piperacilline afbreken, zodat ze niet meer goed werken. Tazobactam houdt dit tegen. Hierdoor doodt de combinatie meer soorten bacteriën dan piperacilline alleen.

Via een infuus komt piperacilline met tazobactam in het bloed terecht en verspreidt zich zo over het lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht. Het kan dus verschillende infecties aanpakken, als de bacterie gevoelig is voor piperacilline met tazobactam. Bijvoorbeeld bacteriën die zich verspreid heeft in de bloedvaten.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Piperacilline met tazobactam kan worden gebruikt bij een bijna-verdrinking om luchtweginfecties te voorkomen. Bij een bijna-verdrinking kan iemand vies of modderig water inademen en inslikken. Daarin kunnen bacteriën zitten die ernstige infecties veroorzaken, zoals een longontsteking. Verder wordt piperacilline met tazobactam ook gebruikt bij kinderen met luchtweginfecties door cystische fibrose.

Kijk voor meer informatie bij Longontsteking en Cystische fibrose.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Meestal schrijft uw arts bij een longontsteking amoxicilline, doxycycline of azitromycine voor. Als deze niet helpen of als de longontsteking heel ernstig is, kan de arts piperacilline met tazobactam voorschrijven.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
 

Lees meer over longontsteking

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem en snij- of bijtwonden, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Vooral mensen met diabetes hebben veel kans op dergelijke infecties, bijvoorbeeld aan de voeten (diabetische voet). Ook mensen met een verminderde doorbloeding van de benen en mensen met een verminderde weerstand hebben sneller een huidinfectie.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek. Vooral mensen met diabetes of hartfalen kunnen ernstig ziek worden van een huidinfectie.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende om de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is en u heeft koorts. Dan kan de arts kiezen voor een antibioticum. Artsen schrijven piperacilline met tazobactam voor als andere antibiotica niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over huidinfectie

Blaasontsteking

Verschijnselen
Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.

Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan.
Bij mannen, zwangere vrouwen of bij vrouwen met ernstige klachten, kan de arts een antibioticum voorschrijven. Ook als de infectie het nierbekken of de prostaat heeft bereikt, schrijft de arts een antibioticum voor. 

Als andere antibiotica niet werken of niet gebruikt kunnen worden, kan uw arts piperacilline met tazobactam voorschrijven.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over blaasontsteking

Cystische fibrose

Verschijnselen
De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan. Dit slijm is bijvoorbeeld nodig om afvalstoffen te vervoeren. Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij deze ziekte is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden daarom moeilijker uit de longen verwijderd, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Behandeling
Als een CF-patiënt een luchtweginfectie heeft, is een intensieve behandeling met antibiotica nodig. Welk antibioticum er nodig is, hangt af van de soort bacterie. Soms wordt bij kinderen met CF die een luchtweginfectie heeft een infuus met piperacilline met tazobactam gebruikt.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over cystische fibrose

Sepsis

Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren. Uw lichaam reageert zo heftig op de infectie, dat u ernstige ziekteverschijnselen kunt krijgen. Ook bacteriën in het bloed of bepaalde gifstoffen kunnen zo'n reactie geven.

Verschijnselen
Een sepsis merkt u aan koorts of juist een te lage temperatuur, een snelle ademhaling en een snelle hartslag. Bij een ernstige sepsis kan uw bloeddruk dalen. Hierdoor krijgen de nieren onvoldoende bloed en kunnen ze niet meer werken. Dit kan levensbedreigend zijn.

Oorzaak
Een sepsis komt vaak door een infectie met een bacterie, maar kan ook komen door infecties met virussen of schimmels. Verschillende soorten infecties kunnen een sepsis veroorzaken, zoals, griep, een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.
Behandeling
Als de sepsis door bacteriën komt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van het antibioticum bij sepsis hangt af van welke bacterie de sepsis veroorzaakt en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is. 
Bij lichte sepsis zijn dat antibiotica om in te nemen. Een ernstige sepsis wordt behandeld met een antibioticuminfuus in het ziekenhuis, zoals een infuus met piperacilline met tazobactam.

Effect
Het infuus werkt meteen en één dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over sepsis

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Diarree. Dit gaat vanzelf over binnen enkele dagen. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd. Krijgt u ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Ontstoken slijmvliezen van mond, mondhoeken, keelholte, vagina of poepgat. Het is meestal een schimmelinfectie van de slijmvliezen. Dat komt doordat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is veranderd. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in uw mond, een zwarte tong, of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
 • Minder rode bloedcellen en minder bloedplaatjes. Zeer zelden minder witte bloedcellen. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid en een bleke huid, bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.
 • Hoofdpijn of koorts
 • Moeite met slapen
 • Maagdarmklachten zoals, misselijk gevoel, overgeven, verstopping, maag en buikpijn.
 • Huiduitslag en jeuk. Zeer zelden huiduitslag met rode vlekjes en bultjes. Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.
 • Irritatie op de plaats van het infuus, zoals pijn en ontsteking van het bloedvat. Waarschuw uw arts als de plaats rond de infuusnaald pijnlijk, rood en gezwollen wordt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Gewrichtspijn, spierpijn en koude rillingen.
 • Opvliegers.
 • Minder bloedsuiker, een te lage bloedsuiker merkt u aan honger, een bleek gezicht, beven en zweten. Heeft u deze klachten? Het helpt om wat zoets te eten of te drinken, zoals suikerklontjes, een lepel honing, extra zoete limonade of een sportdrank.
 • Te weinig kalium in het bloed. Soms kunt u dit merken aan spierzwakte, spierkramp of spierpijn. Heeft U last van deze klachten? Dan zal uw arts de hoeveelheid kalium in het bloed controleren
 • Lage bloeddruk, u kunt licht gevoel in het hoofd of duizelig gevoel krijgen. Heeft u hier last van? Sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel.
 • Heeft u epilepsie? Bij een hoge dosering van het infuus kunt u eerder een aanval krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Heeft u aangeboren verlengde QT-interval? Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kan de arts u een ander middel voorschrijven.
 • Heeft u de spierziekte myasthenia gravis? Dan kunnen de klachten erger worden door dit medicijn. Overleg hierover met uw arts.
 • Bent u zwaarder dan 100 kg? Overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat uw arts de dosering moet aanpassen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige zal het infuus aanbrengen.

Wanneer?
Meestal krijgt u 3 keer per dag een infuus van 30 minuten.

Hoelang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Meestal duurt een kuur 5 tot 14 dagen. Houd er rekening mee dat u niet tussentijd mag stoppen met een kuur en het geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de afspraak vergeten? Bel dan zo snel mogelijk het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik piperacilline met tazobactam gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • De capsules met buiktyfusvaccin werken minder goed door piperacilline met tazobactam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Dit is geen probleem als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De injectie kunt u wel samen gebruiken met dit medicijn.
 • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline. Deze medicijnen en piperacilline met tazobactam werken beiden minder goed als ze samen gebruikt worden. Dit is vooral belangrijk bij ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking. Bij andere infecties is combinatie van tetracyclines met piperacilline met tazobactam geen probleem.
 • De bloedverdunners, acenocoumarol en fenprocoumon. Piperacilline met tazobactam kan ervoor zorgen dat acenocoumarol en fenprocoumon sterker werken. Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst laten weten dat u piperacilline met tazobactam gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met dit medicijn of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander veilig medicijn, zoals amoxicilline.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.
Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

 • een andere dosering;
 • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
 • een ander medicijn.


Lever

Werken uw lever minder (levercirrose)? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts het voorschrijft. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Bij de (weinige) mensen met levercirrose die dit medicijn gebruikten, zijn tot nu toe nog geen veranderingen gezien in de werking van de lever, en in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is piperacilline met tazobactam verkrijgbaar?

De werkzame stof piperacilline met tazobactam zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Piperacilline is sinds 1980 en tazobactam sinds 2005 internationaal op de markt. Deze combinatie is op recept verkrijgbaar als infuus onder het merkloze Piperacilline/Tazobactam.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 22-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Gerelateerde thema's

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

18 February 2005

Mijn zoontje lag in het ziekenhuis met longontsteking, na een dag of 8 ging het veel slechter met hem. Hij kreeg uitslag over het hele lichaam en hoge koor...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!