miconazol op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

miconazol op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Miconazol kan bij kinderen worden gebruikt bij schimmelinfecties van de huid, zoals:

 • luieruitslag;
 • voetschimmel;
 • schimmelnagels;
 • eikelontsteking.

Miconazol kan ook worden gebruikt voor de behandeling van putjeszolen.

Schimmelinfecties van de huid

Verschijnselen

Uw kind merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels of in de liezen (‘smetten’). Ook de nagels kunnen geïnfecteerd raken. De nagels worden dan geelbruin en brokkelig.

Oorzaak

De oorzaak is een infectie met bepaalde schimmels of gisten, zoals de Candida-gist. Deze schimmels en gisten zijn altijd wel aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke, schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmelinfecties steeds terugkomen.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Luieruitslag

Bij luieruitslag of luiereczeem zijn de billen rood, geïrriteerd en schilferig. Soms is de huid kapot.

Luieruitslag ontstaat doordat urine en ontlasting op de huid inwerken. Dit gebeurt vooral in een vochtig warme omgeving, zoals in een luier. Doordat de luier tegen de babyhuid wrijft kan de huid ook beschadigen. In sommige gevallen ontstaan schimmelinfecties, zoals infecties met de Candida-gist.

Behandeling
U kunt luieruitslag voorkomen door de volgende maatregelen.   

 • Regelmatig verschonen, minstens 7 keer per dag. Vooral een poepluier zo snel mogelijk verwisselen.
 • Bij elke verschoning de billen met lauw water schoonmaken, zachtjes droogdeppen en aan de lucht laten drogen.
 • Geen zeep gebruiken. Zeep maakt  de huid minder zuur, waardoor schimmel- en gistinfecties eerder ontstaan.
 • Laat de baby regelmatig een tijdje met blote billen liggen.

Bij beginnende irritatie kunt u een zalf met zinkoxide (zinkolie, zinkoxidevaselinecrème, ZOK-zalf of zinkzalf) gebruiken. Dit beschermt de huid tegen de inwerking van irriterende stoffen uit de urine. Ziet u rond de plekken een schilferige rand, dan kan er een schimmelinfectie zijn ontstaan. Raadpleeg dan de arts. Als het een schimmelinfectie is, dan kan de arts een middel met miconazol voorschrijven.

Bij een schimmelinfectie kan de schimmel ook in de mond en in de keel zitten. Bij een infectie in de mond (spruw) kan de arts miconazol voor toepassing in de mond voorschrijven.

Lees meer over luieruitslag

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook zwemmerseczeem genoemd.

 

Lees meer over voetschimmel

Schimmelnagels

Schimmelnagels zijn dikke, geelwitte brokkelige nagels. Ze worden ook wel kalknagels genoemd.

Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten. Een behandeling is daarom meestal niet nodig.

Als uw kind er toch last van heeft, of als de nagel erg opvalt, kan de arts besluiten toch iets aan de schimmelnagel te doen. Meestal zal de arts uw kind een anti-schimmelmedicijn om in te nemen voorschrijven, zoals itraconazol of terbinafine. Als dit niet mogelijk is, dan kan er ook een anti-schimmelmedicijn, zoals miconazol, in een crème of nagellak worden gebruikt.

Lees meer over schimmelnagels

Eikelontsteking

Verschijnselen

Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling

Komt de eikelontsteking door een schimmel? Dan kan een antischimmelmedicijn helpen. De antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een antischimmelmedicijn in een crème voldoende. Zoals een crème met miconazol.

Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antischimmelmedicijn voor om in te nemen.

Lees meer over eikelontsteking

Putjeszolen

Een andere naam voor putjeszolen is pitted keratolysis.

Verschijnselen
Bij putjeszolen zitten er kleine putjes (kratertjes) in de eeltlaag van de voetzool, vooral op drukplekken, zoals op de bal van de voet, op de hiel en aan de rand van de tenen. Soms op de handpalmen.
De voeten kunnen onaangenaam ruiken, jeuken of pijn doen. De huid is soms bruin of groen verkleurd.
Putjeszolen zijn onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn.

Oorzaak
De oorzaak ligt bij een combinatie van warmte, vocht en bacteriën.

Behandeling
Als uw kind minder last van zweetvoeten heeft, neemt de kans op putjeszolen ook af. Laat uw kind daarom ventilerende schoenen dragen, bijvoorbeeld van leer. Wissel verschillende schoenen af en laat de schoenen tussendoor goed drogen, laat uw kind sokken dragen die het transpiratievocht goed kunnen absorberen en gebruik eventueel een deodorant voor de voeten.
Helpen deze maatregelen niet, dan kan de arts miconazolcrème aan uw kind voorschrijven om de bacterie te bestrijden.

Lees meer over putjeszolen

Ervaring bij kinderen

Miconazol op de huid is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 1 maand met schimmelinfecties van de huid, zoals luieruitslag, eikelontsteking, voetschimmel, en schimmelnagels. De arts kan miconazol ook voorschrijven bij kinderen jonger dan 1 maand met luieruitslag. Registratie betekent dat de fabrikant miconazol op de huid bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar miconazol bij kinderen met putjeszolen. Deze ziektes staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt miconazol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts miconazol ook voor bij kinderen met deze ziektes. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Miconazol doodt de schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering bij uw kind afnemen. Ook kan miconazol de groei van de bacteriën bij putjeszolen tegengaan, waardoor de klachten bij uw kind afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Schimmelinfecties: de jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie echt is genezen. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind dit medicijn nog enige tijd gebruiken.
 • Putjeszolen: het duurt een aantal weken voordat de infectie echt is genezen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm en ziekte hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Gebruik de crème of zalf bij huidinfecties, voetschimmel, luieruitslag of putjeszolen. De nagellak (tinctuur) op schimmelnagels. Strooi bij voetschimmel of schimmelnagels ook poeder in de sokken en schoenen van uw kind.

 • Huidinfecties en luieruitslag: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of zalf daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen en afdrogen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de crème 2 cm breder dan de ontstoken plekken.
 • Schimmelnagels: houd de nagels van uw kind zo kort mogelijk. Vóór elke toepassing goed schoonmaken. Als na 2 tot 3 weken de nagel loslaat, doorgaan met de behandeling tot een nieuwe, gezonde nagel is aangegroeid. Dat duurt circa 8 maanden.
 • Eikelontsteking: vóór elke toepassing de eikel en voorhuid spoelen en droogdeppen. Smeer de crème in een dunne laag op de eikel en voorhuid.
 • Putjeszolen: smeer de crème op de plekjes.

Wanneer?

Breng dit medicijn 1 of 2 keer per dag bij uw kind aan. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel miconazol te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het douchen en/of 's avonds voor het slapengaan.

Hoe lang?

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als uw kind te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren.

 • Huidinfecties, eikelontsteking en voetschimmel: meestal 2 tot 6 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Luieruitslag: meestal 2 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Schimmelnagels: meestal 8 maanden, ook als de geïnfecteerde nagel al eerder is losgekomen. Deze lange periode is nodig om een nieuwe gezonde nagel te laten aangroeien.
 • Putjeszolen: meestal 2 tot 6 weken. Andere medicijnen tegen zweetvoeten kunt u langer blijven gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over miconazol op de huid bij volwassenen.

Een bijwerking waarvan bekend is dat deze bij kinderen kan voorkomen, is:

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Uw kind merkt dit aan huiduitslag, rode plekken, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg de arts.
  In zeldzame gevallen kan het kind last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. Uw kind kan daarbij erg benauwd worden. Ook ontstaat in zeldzame gevallen een ernstige huidafwijking met blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
  Als uw kind overgevoelig is, mag het kind dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat uw kind overgevoelig is voor miconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat uw kind dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Miconazol is voor kinderen te verkrijgen in:

 • crème;
 • zalf;
 • strooipoeder;
 • nagellak (tinctuur).

Miconazol is ook te verkrijgen in orale gel. Zie hiervoor de tekst miconazol voor toepassing in de mond bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij miconazol op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 22-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

miconazol op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!