mupirocine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

mupirocine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Mupirocine is een antibioticum, het doodt bepaalde bacteriën.

Artsen schrijven mupirocine voor bij kinderen met huidinfecties, zoals:

 • krentenbaard;
 • ontstoken eczeem.

Artsen schrijven het ook voor om neusinfecties met een stafylokok-bacterie uit te roeien.

Huidinfectie

Oorzaak en verschijnselen
Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem en bij wonden, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid.
In ernstige gevallen ontstaat koorts en voelt het kind zich ziek.

Behandeling
Bij een huidinfectie zonder koorts is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de aangedane huid goed schoon te maken en te ontsmetten met bijvoorbeeld een desinfecterende shampoo of zeep met povidonjodium. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.
Artsen schrijven antibiotica voor als de huidinfectie niet vanzelf overgaat of als de klachten ernstig zijn.

Bij een huidinfectie in diepere huidlagen, is meestal een antibioticum nodig dat het kind via de mond inneemt.
Bij huidinfecties aan de oppervlakte kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, geïnfecteerde wondjes, zweren en ontstoken haarzakjes.

Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Als dat niet mogelijk is, kan de arts mupirocine-zalf voorschrijven.

Diepe huidinfecties (cellulitis) voorkomen
Heeft uw kind vaak cellulitis (een huidinfectie diep in de huid) of komt deze steeds terug? De arts kan bepalen of de bacterie die de infectie veroorzaakt afkomstig is uit de neus van uw kind.
In dat geval kan de arts adviseren deze bacterie met een mupirocine-neuszalf te bestrijden door een aantal dagen de zalf in de neus te smeren. Zo zal die bacterie uit de neus verdwijnen. Uw kind heeft dan minder kans dat bacteriën uit de neus nieuwe huidinfecties veroorzaken.

Lees meer over huidinfectie

Krentenbaard bij kinderen

Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar. Het  wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk. Er kunnen ware epidemieën zijn op scholen of kinderdagverblijven.

Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Als het kind veel plekken heeft, kan het ook koorts en opgezette klieren in de hals, oksels of liezen krijgen.

Behandeling
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Als dat niet mogelijk is, kan de arts mupirocine-zalf voorschrijven.
Wanneer de infectie erg uitgebreid is en het kind koorts heeft, zal de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven.

Krentenbaard voorkomen
Heeft uw kind vaak krentenbaard of komt het steeds terug? Uw arts kan bepalen of de bacterie die de infectie veroorzaakt afkomstig is uit de neus van het kind.
In dat geval kan uw arts adviseren deze bacterie met een mupirocine-neuszalf te bestrijden door een aantal dagen de zalf in de neus te smeren. Zo zal die bacterie uit de neus verdwijnen. Er is dan minder kans dat bacteriën uit de neus nieuwe huidinfecties veroorzaken.

Lees meer over krentenbaard bij kinderen

Ontstoken eczeem

Verschijnselen
Bij eczeem is de huid vaak droog, rood en schilferig. Soms jeukt de huid, waardoor het kind gaat krabben en de huid nog meer beschadigt. Een huidinfectie met bacteriën kan dan gemakkelijk ontstaan. De huid is dan pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er kunnen blaren met pus en korsten zijn.

Behandeling
Meestal gebruikt uw kind voor het eczeem al een zalf of crème met bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Dit herstelt de huid, waardoor de besmetting vaak vanzelf overgaat.

Helpt dit niet, dan kan de arts een antibioticum-crème of zalf voorschrijven. Het corticosteroïd moet uw kind tijdens die behandeling ook blijven gebruiken.
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Als de bacterie niet gevoelig is voor fusidinezuur schrijft de arts mupirocine-zalf voor.

Als de infectie te uitgebreid is, zal de arts uw kind capsules of tabletten met een antibioticum voorschrijven. Deze werken vaak beter dan de crème of zalf met een antibioticum.

 

Lees meer over ontstoken eczeem

Neusinfecties

Mupirocine neus-zalf wordt toegepast bij kinderen die ziekteverwekkende stafylokokken in hun neus hebben (neusdragers). De bacterie veroorzaakt in de neus zelf meestal geen klachten, maar kan wel ontstekingen veroorzaken van de huid van het kind. En het kind kan er anderen mee besmetten.

Behandeling
Een neuszalf met een antibioticum wordt gebruikt bij kinderen die neusdrager zijn en:

 • huisgenoot zijn van iemand die gevoelig is voor de infectie of in de gezondheidszorg werkt;
 • een huidinfectie hebben met deze bacterie die maar niet overgaat of steeds terugkomt;
 • dialyse ondergaan of geopereerd gaan worden, waardoor zij meer kans hebben zichzelf te besmetten.
Lees meer over neusinfecties

Ervaring bij kinderen

Mupirocine is officieel geregistreerd bij kinderen met een leeftijd vanaf 1 maand. Registratie betekent dat de fabrikant mupirocine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht.
Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Mupirocine doodt bacteriën, met name stafylokok-bacteriën en streptokok-bacteriën. Dit zijn bacteriën die vooral voorkomen op huid en slijmvliezen, zoals in de neus.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na een paar dagen nemen de klachten af.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe een kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Voorbereiding:

 • Raak de plekken zo min mogelijk aan.
 • Was voor en na de behandeling uw handen. Gebruik eventueel een vingercondoom. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Maak de geïnfecteerde plekken en een stukje er omheen eventueel voorzichtig schoon.
 • Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken met een beetje babyolie of met een oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water, die u steeds vers maakt.

Aanbrengen op de huid per toedieningsvorm:

 • Gewone zalf: breng de zalf dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met steriel verband of gaas.
 • Neuszalf: breng met de pink in elk neusgat van uw kind een kleine hoeveelheid zalf aan. Knijp vervolgens de neusvleugels dicht of vraag uw kind dit te doen. Masseer daarbij zacht om de zalf verder te verspreiden.
 • Laat het medicijn niet in ogen of mond komen. Dit veroorzaakt irritatie. Komt het toch in de ogen of mond? Spoel de ogen en mond direct grondig uit met water.
 • Probeer te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen:
  • laat uw kind niet krabben aan de plekken. Knip de nagels van uw kind kort en plak de aangedane huid eventueel af met steriel verband of gaas. Maak steeds goed schoon onder de nagels;
  • geef het kind een eigen handdoek en verschoon deze dagelijks;
  • bij krentenbaard: laat het kind niet in het gezicht krabben. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid af met steriel verband of gaas. Bedek de handjes eventueel door er kousjes of katoenen wantjes over aan te trekken.

Wanneer?

Verdeel de behandelingen over de dag. Dan heeft het medicijn een constant effect.

Hoelang?

De arts bepaalt hoelang uw kind dit medicijn moet gebruiken.

 • Gewone zalf: de kuur duurt meestal 6 tot 10 dagen.
 • Neuszalf: de kuur om stafylokok-bacteriën in de neus uit te roeien duurt meestal 5 tot7 dagen.

Gebruik de zalf niet langer dan 10 dagen achter elkaar.

Neem contact op met uw arts als de zalf geen effect heeft of als de aandoening zich uitbreidt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over mupirocine bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Mupirocin is voor kinderen te verkrijgen in:

 • gewone zalf;
 • neuszalf.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij mupirocine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 06-09-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

mupirocine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!