Neusinfecties

Neusinfecties

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Neusinfecties

vergroot
terug naar boven

Wat zijn neusinfecties?

Neusinfecties zijn ontstekingen van de huid op of bij de neus. Hier wordt niet verkoudheid bedoeld.

Door besmetting met bacteriën kan een ontsteking ontstaan. Meestal is dit op een van de neusvleugels. Er ontstaat een pijnlijk bultje, of een nattend plekje met korsten. Soms ontstaat een steenpuist ontstaan of een krentenbaard.

Neusinfecties zijn besmettelijk. Sommige mensen zijn drager van deze bacteriën (stafylokokken) zonder dat zij zelf last hebben van neusinfecties. Toch kunnen zij anderen wel besmetten.

Hoe herken ik neusinfecties?

U heeft een pijnlijk bultje, een nattend plekje, gelige korstjes of een steenpuist op of bij de neus.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Dek de plek af met een pleister of gaasje om besmetting van anderen te voorkomen.
 • Probeer zo veel mogelijk van de plek af te blijven.
 • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
 • Gebruik een eigen handdoek en verschoon die dagelijks.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Heeft u een steenpuist op of bij uw neus zitten, raadpleeg dan uw huisarts. Die kan beoordelen of het nodig is om antibiotica voor te schrijven.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij neusinfecties?

Mupirocine neuszalf
Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken.

Mupirocine belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af. Mupirocine neuszalf wordt toegepast bij bepaalde neusinfecties en bij zogenoemde 'neusdragers'. U bent een 'neusdrager' als u een bepaalde bacteriesoort, stafylokokken, in uw neus heeft zonder dat u er zelf last van heeft. U kunt er wel anderen mee besmetten. Dit is vooral een probleem bij mensen die in een ziekenhuis of zorginstelling werken.

Laatst bijgewerkt NHG: 20-11-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij neusinfecties

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!