Klachten & ZiektesVerkoudheid

Verkoudheid

Wat is verkoudheid?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij verkoudheid?
 • Als u verkouden bent, voelt u zich niet heel ziek. U heeft last van een verstopte neus of een loopneus, een pijnlijke keel, lichte verhoging, hoofdpijn of hoesten.

  Als u zich wel heel ziek voelt of koorts heeft, heeft u misschien griep. Kijk voor meer informatie bij Griep. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen. U kunt besmet raken als u speekseldruppeltjes met een verkoudheidsvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die verkouden is, hoest of niest.

  Natuurlijk kunt u ook worden besmet wanneer u iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

  Een eenvoudige neusverkoudheid gaat gewoonlijk binnen een week over. Bepaalde verschijnselen, zoals hoest, kunnen langer aanhouden. Zeker als u rookt.

  • Hoest
   Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u zelf verlichten door een lepel honing in de mond te laten smelten.

   Keelpijn
   Bij keelpijn heeft u meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen moet de keel worden bevochtigd. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

   • Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij) of een verzachtende keeltablet. Het zuigen stimuleert de keelspieren- en klieren.
   • Een keelspray of hoestdrank blijft minder lang in de keel en stimuleert de keelspieren en -klieren niet en lijkt daarom minder zinvol bij keelpijn.
   • Iets kouds drinken, bijvoorbeeld gekoeld vruchtensap, of zuigen op een waterijsje.
   • Circa 4x per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kunt u zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruikt u 20 tot 30 ml zoutoplossing.
   • Met een eenvoudige hoest hoeft u in het algemeen niet naar uw huisarts. Is uw hoest echter na 3 weken nog niet over, dan is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

    In sommige gevallen kunt u beter meteen naar uw huisarts gaan.

    • Als u bloed of roestbruin slijm ophoest.
    • Bij benauwdheid.
    • Bij hoest met 'piepen'.
    • Als u zich zorgen maakt over de hoest.
    • Als u een medicijn gebruikt dat kriebelhoest kan veroorzaken (bijvoorbeeld captopril, enalapril, fosinopril of lisinopril).
    • Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer u last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn of een verstopte neus, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

     Hoofdpijn
     Bij hoofdpijn kunt u paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen geen problemen op en kan incidenteel worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

     Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Volwassenen mogen per keer 2 tabletten van 500 milligram gebruiken. Wacht na het innemen ten minste 4 uur voor u de volgende dosis neemt. Gebruik in elk geval nooit meer dan 6 tabletten per dag.

     Hoest
     Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

     • een verzachtende hoestdrank;
     • een medicijn te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

     Kijk voor meer informatie over hoestklachten onder hoest.

     Verstopte neus
     Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan. Als het lukt, snuit dan u neus voor gebruik van de spray of druppels.

     Gebruik deze medicijnen nooit langer dan een week achter elkaar. Bij langdurig gebruik loopt u namelijk het risico dat uw neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

     Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en u beter door uw neus kunt ademen. U kunt de neusdruppels langere tijd gebruiken.

     Loopneus
     Als u last heeft van een loopneus, kunt u een neusspray gebruiken die xylometazoline en ipratropium bevat. Deze is alleen geschikt voor volwassenen en mag niet langer dan een week achter elkaar worden gebruikt.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Decongestiva in de neus
       Decongestiva zijn medicijnen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en u weer beter door de neus kunt ademen. U mag deze medicijnen niet langer dan een week achter elkaar gebruiken, omdat u anders schade kunt aanrichten aan het neuslijmvlies. Voorbeelden zijn oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline.

       Er is ook een combinatie van ipratropium en xylometazoline, deze helpt ook tegen een loopneus. Ipratropium remt de vochtafscheiding van het slijmvlies.

       Natriumchloride in de neus
       Druppels of neusspray met natriumchloride (keukenzout) verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en kunt u weer beter door de neus ademen. Deze neusdruppels zijn in tegenstelling tot bovenstaande decongestiva niet schadelijk voor de neus. Ze zijn daarom geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar die sterkere neusdruppels met decongestiva nog niet mogen gebruiken, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen kan het de klachten verlichten.

       Paracetamol
       Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen.

       Paracetamol in combinatie met andere medicijnen
       Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan. Verder wordt paracetamol soms gecombineerd met propyfenazon, een andere pijnstiller. Ook zit er soms vitamine C bij. Dit lijkt niet echt iets toe te voegen aan de werking.

       Ontstekingsremmende pijnstillers
       Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De pijn rond de ogen en voorhoofd zal verminderen. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij verkoudheid. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen en naproxen.

       Kamille
       Heeft u problemen met het ademhalen door uw neus, dan kunt verbeteren door te stomen met heet water waaraan eventueel kamille is toegevoegd.

       (Levo)menthol
       Het inademen van (levo)menthol geeft gevoelsmatig `meer lucht`, vanwege de frisse, sterke geur. Het geeft een koud gevoel in de luchtwegen. De werking treedt meteen in. Het mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 2 jaar.

       Vitamine C
       Vitamine C zou de duur en de ernst van de verkoudheid verminderen. Dit is echter niet aangetoond.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 28-05-2018

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: