sumatriptan bij kinderen

naar medicijnen

sumatriptan bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Sumatriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine en clusterhoofdpijn zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven sumatriptan voor bij kinderen met:

  • migraine;
  • clusterhoofdpijn.

Migraine

Verschijnselen
Bij migraine kan uw kind aanvallen hebben van bonzende hoofdpijn, meestal aan beide kanten van het hoofd. Bij kinderen is de hoofdpijn meestal minder hevig en anders van aard dan bij volwassenen. Bij kinderen staan juist de bijverschijnselen zoals misselijkheid, braken of duizeligheid vaker op de voorgrond. Bij heel jonge kinderen kan hoofdpijn soms geheel afwezig zijn. Diarree komt ook veel voor. Ook is uw kind vaak overgevoelig voor licht en geluid. Een deel van de kinderen met migraine ziet ongeveer 30 minuten voor de aanval vreemde sterretjespatronen of zwarte vlekken. Dit worden de zogenaamde aura-verschijnselen genoemd.

Sommige kinderen voelen de aanval enkele uren tot dagen van te voren aankomen door stemmingsveranderingen, zoals prikkelbaarheid of een depressief gevoel, een verandering van eetlust, zoals trek in zoetigheid, of het vaker moeten geeuwen.

Bij kinderen duurt een migraineaanval vaak minder lang dan bij volwassenen. Bij jonge kinderen duurt een aanval soms 1 tot 4 uur. Na een korte slaap is de aanval meestal weer voorbij. Het is niet helemaal duidelijk hoe migraine bij kinderen ontstaat.

Oorzaak
De oorzaak van migraine is niet bekend, waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren. Wel weet men dat tijdens een migraineaanval de bloedvaten in de hersenen korte tijd zijn vernauwd en daarna sterk verwijd.

Behandeling
Kinderen met migraine blijken heel verschillend op migrainemiddelen te reageren. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Het is dus meestal een kwestie van proberen.

Artsen schrijven een medicijn als sumatriptan voor als pijnstillers gecombineerd met medicijn die de misselijkheid bestrijden, onvoldoende helpen.

Als uw kind meer dan 2 aanvallen per maand heeft, kan hij medicijnen proberen die de aanvallen voorkomen. Eerste-keuzemiddelen zijn dan bètablokkers, zoals propranolol.

Lees meer over migraine

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een hevige, borende pijn aan één kant van het hoofd rondom of achter het oog. De hoofdpijnaanval begint plotseling zonder voorafgaande verschijnselen.

De pijn gaat samen met een tranend rood oog en zwelling van het neusslijmvlies, loopneus en hevig zweten van het voorhoofd aan de aangedane zijde. De aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan 1 tot 8 keer per dag optreden.

De aanvallen komen vrijwel altijd in “clusters” van weken tot maanden voor en treden doorgaans 's nachts op. Een klein aantal patiënten krijgt een chronische vorm van clusterhoofdpijn. Hierbij is de pijn vrijwel continu aanwezig. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Lees meer over clusterhoofdpijn

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat sumatriptan wordt gebruikt bij:

  • kinderen vanaf 12 jaar met migraine.

Sumatriptan is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant sumatriptan bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar sumatriptan bij:

  • kinderen vanaf 6 tot 12 jaar met migraine;
  • kinderen met clusterhoofdpijn.

Deze aandoeningen en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt sumatriptan te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts sumatriptan ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Sumatriptan vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine en clusterhoofdpijn zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Sumatriptan werkt alleen tijdens een aanval. Uw kind kan het dus niet gebruiken om een aanval te voorkomen. Na gebruik nemen de klachten geleidelijk af en duurt de aanval minder lang. Het kan gedurende 24 uur werken.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De neusspray begint na een kwartier te werken, een kwartier tot 3 uur na sprayen is het effect maximaal.


Het effect van sumatriptan bij migraine verschilt per persoon. Als sumatriptan niet goed bij uw kind werkt, kan een ander triptan-antimigrainemiddel wel effect hebben.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Elk buisje met neusspray bevat 1 dosis voor eenmalig gebruik in 1 neusgat. Plaats de spraykop in de neus van uw kind en spuit het buisje vervolgens leeg in 1 neusgat.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet gebruiken.

Uw kind kan dit medicijn gebruiken bij de eerste hoofdpijnverschijnselen van migraine of clusterhoofdpijn. Uw kind kan sumatriptan ook nog gebruiken als de aanval al enkele uren aan de gang is. Sumatriptan heeft geen effect op de aura-verschijnselen.

Helpt de 1e dosis goed, maar keert de aanval binnen 24 uur terug? Dan kan uw kind een 2e dosis nemen. Zorg ervoor dat uw kind de 2 doses niet te snel achter elkaar neemt. De tussenpoos tussen de 1e en 2e dosis moet minimaal 2 uur zijn. Gebruik niet meer dan 2 buisjes per 24 uur.

Als de 1e dosis niet helpt, heeft het geen zin dat uw kind een 2e dosis neemt. Overleg dan met de arts of een ander migrainemiddel mogelijk is.

Hoe lang?

Uw kind mag dit medicijn alleen gebruiken om de klachten tijdens een aanval van migraine of clusterhoofdpijn te verminderen. Zodra de aanval voorbij is, heeft het kind het niet meer nodig tot de volgende aanval opkomt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over sumatriptan bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Sumatriptan is voor kinderen te verkrijgen in neusspray.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij sumatriptan bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 04-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

sumatriptan bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.