vitamine E

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Wat doet vitamine E en waarbij gebruik ik het?

Vitamine E beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Extra vitamine E is te gebruiken bij een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte.

Vitamine- en mineralengebrek

Verschijnselen
Een gebrek aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en beschadiging van de hersenen.

Oorzaak
Een gebrek aan vitamine E komt nauwelijks voor en ontstaat alleen na jarenlang te weinig vitamine E. Een tekort aan vitamine E kan soms ontstaan bij bepaalde chronische aandoeningen, waarbij er te weinig vitamine E uit het voedsel wordt opgenomen zoals darmziektes, cystische fibrose en chronische cholestase (galstuwing). Uw arts kan aangeven bij welke aandoeningen u extra vitamine E nodig heeft.

Vitamine E zit in plantaardige olie en andere plantaardige producten, zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten weinig vitamine E.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Cystische fibrose

Verschijnselen
Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm in veel organen veel taaier dan normaal. Onder andere in de darmen. De darmen kunnen het voedsel daardoor niet goed verteren.

Om toch voldoende voeding binnen te krijgen is een energierijke voeding nodig met extra veel vitamines, zoals vitamine E.

Effect
Vitamine E vult het tekort als gevolg van cystische fibrose aan.

Lees meer over cystische fibrose

Ernstige leverziekte

Verschijnselen
Extra vitamine E wordt gebruikt bij de zeldzame ziekte 'chronische cholestase'. Dit is een aandoening waarbij de gal niet goed van de lever naar de darm kan worden afgevoerd. Hierdoor hoopt gal zich op in de lever. Dit geeft de volgende klachten: gele verkleuring van de huid of oogwit, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en jeuk.

Mensen met deze aandoening kunnen vetten niet verteren. Vitamine E is een vetoplosbaar vitamine. Vandaar dat mensen met deze aandoening onvoldoende vitamine E uit hun voedsel in het lichaam kunnen opnemen. Daardoor ontstaat een vitamine E-tekort.

Effect
Extra vitamine E is nodig om het vitamine E-tekort aan te vullen. Vaak wordt een wateroplosbare vorm van vitamine E (tocofersolan) gebruikt. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E wel opnemen.

Lees meer over ernstige leverziekte

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Vitamine E zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij gebruik om tekorten in ons lichaam aan te vullen zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Een vitaminegebrek is bij de meeste mensen in enkele dagen tot weken opgeheven. Bij cystische fibrose of erfelijke chronische cholestase zult u vitamine E langdurig moeten gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Af en toe een keer vergeten is niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het medicijn dan alsnog in.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik vitamine E gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is vitamine E verkrijgbaar?

De werkzame stof vitamine E zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Vitamine E heet ook wel tocoferol. Het is al tientallen jaren internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar als het merkloze Vitamine E of Tocoferol en onder verschillende merknamen. Het is meestal te krijgen in tabletten.

Vitamine E is ook aanwezig in veel multivitaminepreparaten. Op de verpakking of het etiket van het vitaminepreparaat vindt u soms het percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Bij deze hoeveelheid krijgen de meeste mensen meer dan voldoende vitamine E binnen.

Er bestaat ook een wateroplosbare vorm van vitamine E, tocofersolan. Deze is geschikter bij chronische cholestase, een leveraandoening waarbij vetten niet goed in de darmen worden opgenomen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 19-12-2011

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!