Medicijnenvitamine E bij kinderen

vitamine E bij kinderen

Medicijnenvitamine E bij kinderen

vitamine E bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Vitamine E beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

  Artsen schrijven extra vitamine E voor bij kinderen met een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte.

  • Verschijnselen
   Een gebrek aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en beschadiging van de hersenen.

   Oorzaak
   Een gebrek aan vitamine E komt nauwelijks voor en ontstaat alleen na jarenlang te weinig vitamine E. Een tekort aan vitamine E kan soms ontstaan bij:

   • bepaalde chronische aandoeningen, waarbij er te weinig vitamine E uit het voedsel wordt opgenomen zoals darmziektes, cystische fibrose en chronische cholestase (galstuwing). De arts kan aangeven bij welke aandoeningen uw kind extra vitamine E nodig heeft;
   • te vroeg geboren baby's.

   Vitamine E zit in plantaardige olie en andere plantaardige producten, zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten weinig vitamine E.

   • Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm in veel organen veel taaier dan normaal. Onder andere in de darmen. De darmen kunnen het voedsel daardoor niet goed verteren.

    Om toch voldoende voeding binnen te krijgen is een energierijke voeding nodig met extra veel vitamines, zoals vitamine E.

    • Extra vitamine E wordt gebruikt bij de zeldzame ziekte 'chronische cholestase'. Dit is een aandoening waarbij de gal niet goed van de lever naar de darm kan worden afgevoerd. Hierdoor hoopt gal zich op in de lever. Dit geeft de volgende klachten: gele verkleuring van de huid of oogwit, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en jeuk.

     Kinderen met deze aandoening kunnen vetten niet verteren. Vitamine E is een vetoplosbaar vitamine. Vandaar dat kinderen met deze aandoening onvoldoende vitamine E uit hun voedsel in het lichaam kunnen opnemen. Daardoor ontstaat een vitamine E-tekort.

     Behandeling
     Extra vitamine E is nodig om het vitamine E-tekort aan te vullen. Vaak wordt een wateroplosbare vorm van vitamine E (tocofersolan) gebruikt. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E wel opnemen.

    • Vitamine E is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant vitamine E niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar vitamine E bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts vitamine E ook voor bij kinderen vanaf 1 maand. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

     • Vitamine E beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Extra vitamine E vult het tekort aan vitame E in het lichaam aan.

      • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

       Hoe?

       Laat uw kind de tabletten innemen met een half glas water.

       • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
       • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
       • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

       Wanneer?

       Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Meestal moet uw kind dit medicijn 2 of 3 keer per dag innemen. Soms is 1 keer per dag voldoende. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet uw kind minder snel een dosis.

       Hoe lang?

       Een vitaminegebrek is bij de meeste kinderen in enkele dagen tot weken opgeheven. Bij cystische fibrose of erfelijke chronische cholestase zal uw kind vitamine E langdurig moeten gebruiken. Bij cholestase is er te veel gal in de lever.

       • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over vitamine E bij volwassenen.

        Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

        Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

        • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
         Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
         Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
         Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
         • Vitamine E is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

          • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij vitamine E bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

           • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
           • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
           • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

           Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

           Laatst bijgewerkt op 03-01-2023

           Disclaimer

           Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

           Vond u deze informatie nuttig?

           Vind een apotheek

           Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
           Vind een apotheek blob

           Vraag het de webapotheker

           Vraag het de webapotheker

           Vraag het de webapotheker

           Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
           Informatie wordt bijgewerkt: