Zorg van de ApothekerUw apotheker geeft antwoordStoppen met roken

Stoppen met roken

Zorg van de ApothekerUw apotheker geeft antwoordStoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Waarom stoppen?Hoe stoppen?Wat kan de apotheker doen?Medicijnen bij stoppenVeelgestelde vragenNuttige links

Roken is slecht voor de gezondheid. Dat weet eigenlijk iedereen wel. Maar wist u dat roken ook invloed kan hebben op het effect van medicijnen? Uw apotheker kan u helpen om te stoppen met roken.

 • Stoppen met roken verbetert de gezondheid. Zo krijgt u meer lucht, een beter uithoudingsvermogen (conditie), en werken het hart en de vaten beter. Verder is er minder kans op ziektes, zoals longkanker en hart- en vaatziekten. Ook voor uw omgeving is stoppen met roken een goede keuze. Als andere mensen de rook van uw sigaret inademen, heeft dit ook invloed op hun gezondheid.

  Soms is het extra belangrijk om te stoppen met roken. Vertel aan uw arts en apotheker dat u wilt stoppen met roken. Zij kunnen u advies geven en uw medicijnen aanpassen als dat nodig is.

  U heeft astma of COPD

  Bij astma en COPD zijn er luchtwegklachten. Roken kan leiden tot deze luchtwegklachten deze erger maken. Door te stoppen met roken krijgt u minder klachten.

  Gebruikt u het medicijn theofylline en en wilt u stoppen of minderen met roken? Geef dit dan door aan uw arts en apotheker.
  Door roken werkt theofylline minder goed. Als u stopt of mindert met roken, werkt de theofylline dus juist sterker. Hierdoor kunt u (meer) bijwerkingen krijgen of kunnen bijwerkingen erger worden.
  Daarom is het vaak nodig dat u minder theofylline gebruikt als u minder rookt, u krijgt dan een lagere dosering.

  U heeft diabetes mellitus (suikerziekte)

  Door te stoppen met roken kunt u minder last krijgen van uw diabetes mellitus (suikerziekte). Zo heeft u minder kans op nieuwe klachten, zoals minder goed kunnen zien en een slechtere werking van de nieren.

  Heeft u diabetes en gebruikt u insuline en wilt u stoppen of minderen met roken? Geef dit dan door aan uw arts en apotheker. Rokers hebben meer insuline nodig dan niet-rokers. Als u stopt of mindert met roken, heeft u minder insuline nodig.

  U hebt een hart- of vaatziekte, hoge bloeddruk of hoog cholesterol

  Door te stoppen met roken kunnen uw bloeddruk en cholesterol omlaag gaan. Hierdoor hebt u minder kans op hart- en vaatziekten.

  Gebruikt u een bètablokker (bijvoorbeeld metoprolol) of flecaïnide en wilt u stoppen of minderen met roken? Geef dit dan door aan uw arts en apotheker. Door roken werken deze medicijnen minder goed. Als u stopt of mindert met roken, werken deze medicijnen dus juist sterker. Daarom is het vaak nodig dat u minder van deze medicijneen gebruikt als u minder rookt, u krijgt dan een lagere dosering.

  Gebruikt u nicotinepleisters of nicotinekauwgum en heeft u kort geleden een hartaanval (hartinfarct) of een hersenbloeding (beroerte) gehad? Deze medicijnen zijn dan niet veilig om zonder hulp gebruiken. Hetzelfde geldt bij angina pectoris (pijn op de borst) of ernstige hartritmestoornissen. Vraag in deze gevallen uw huisarts om hulp bij het stoppen met roken.

  U bent zwanger of wilt zwanger worden

  Roken tijdens de zwangerschap  kan slecht zijn voor uw baby. De kans is groter dat uw kindje te vroeg wordt geboren. Of een te laag geboortegewicht heeft of overlijdt vlak voor of na de geboorte. Ook is de de kans op wiegendood groter bij kinderen van rokende moeders.

  Vraag ook aan uw partner om te stoppen met roken als u zwanger bent. Meeroken is net als roken slecht voor u en voor uw baby.

  U heeft een jong kind

  Als u een jong kind heeft, is het ook belangrijk dat u en uw partner niet roken. Het inademen van rook is voor kinderen nog slechter dan voor volwassenen. Jonge kinderen van rokende ouders hebben vaker klachten. Bijvoorbeeld vaker middenoorontstekingen en vaker problemen met de luchtwegen.

  U bent vrouw, boven de 35 jaar en gebruikt hormonale anticonceptie

  Door te roken hebt u meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, een beroerte en een bloedstolsel (trombose). Als u ook ‘de pil’ gebruikt, wordt deze kans nog groter. Sommige vrouwen gebruiken in plaats van ‘de pil’ een ander middel om te voorkomen dat ze zwanger worden: een andere vorm van anticonceptie. Dit zijn bijvoorbeeld de anticonceptiering of -pleister en het hormoonafscheidend spiraaltje of staafje. Bij vrouwen ouder dan 35 jaar vergroten deze middelen de kans op hart- en vaatziekten. Zeker als u ouder dan 35 jaar bent, kunt u dus beter stoppen met roken. Als dit niet lukt, kunt u kiezen voor een ander middel of een andere methode voor anticonceptie zonder hormonen. Voorbeelden zijn condooms of het koperspiraaltje.

  • Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Nicotinevervangers zoals nicotinepleisters of nicotinekauwgum kunnen helpen. Vaak is stoppen gemakkelijker als hulp krijgt van de huisarts of de GGD.

   Verslaving

   Stoppen met roken kan lastig zijn. U bent immers verslaafd aan de nicotine. U kunt lichamelijk en geestelijk verslaafd zijn.

   • Het lichaam is verslaafd aan de nicotine in de sigaretten. Als u een tijdje niet rookt, gaat u zich minder fijn voelen. U bent bijvoorbeeld prikkelbaar en rusteloos. Deze klachten verdwijnen meestal na een paar weken. Als de klachten te heftig zijn, kunnen medicijnen u helpen.
   • De geestelijke kant heeft te maken met de gewenning aan het roken. Vooral in het begin kan het lastig zijn om niet te roken in situaties waarin u dat gewend was, zoals bij de koffie, op een feestje of bij stress. Deze drang om te roken kan langer duren. Begeleiding en coaching kunnen u helpen om hiermee om te gaan.

   Medicijnen

   Medicijnen kunnen u helpen om de klachten na stoppen te verlichten. Er zijn 2 opties: nicotinevervangers en andere medicijnen. Lees hier meer over onder het kopje ‘Medicijnen bij stoppen met roken’.

   Hulp (begeleiding) en coaching

   U kunt hulp krijgen in de vorm van een stoppen-met-rokenprogramma. Dit kan veel steun bieden. Er zijn verschillende vormen van begeleiding.

   • Telefonische coaching
    Een coach belt u op regelmatig op om advies te geven en u te ondersteunen.
   • Persoonlijke coaching
    U heeft minimaal 4 ontmoetingen met een coach. Dit kan uw huisarts zijn, maar ook uw apotheker, uw praktijkondersteuner, een verpleegkundige of een psycholoog.
   • Groepstraining
    Deze training duurt meerdere weken. Hierin stopt u samen met andere mensen met hulp van een deskundige. Het voordeel is dat u elkaar kunt steunen.
   • Er zijn veel andere manieren om te stoppen met roken. Hiervan is niet duidelijk of deze helpen. Deze vallen buiten de deskundigheid van de apotheker en van deze website.

   Kijk voor de adressen van organisaties die hulp aanbieden bij stoppen met roken de website van het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

   Vergoeding

   De zorgverzekeraar vergoedt soms methoden om te stoppen met roken. Neem voor informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

   • U kunt altijd bij uw apotheker terecht met vragen of voor advies. De apotheker kan antwoord geven op vragen zoals:

    • Kies ik voor nicotinevervangers en in welke vorm?
    • Heeft stoppen met roken effect op de medicijnen die ik gebruik? Moet de dosering bijvoorbeeld omhoog of omlaag?
    • Kan ik nicotinetherapie samen met mijn medicijnen gebruiken?

    Maak een afspraak bij uw apotheek of loop gewoon even binnen. 

    • Medicijnen kunnen helpen om klachten na stoppen te verminderen. Of medicijnen nemen de zin in een sigaret weg. Meestal krijgt u medicijnen samen met hulp bij het stoppen met roken. Er zijn 2 soorten medicijnen die kunnen helpen bij het stoppen met roken: nicotinevervangers en medicijnen op recept.

     Nicotinevervangers

     Nicotinevervangers helpen tegen klachten na stoppen met roken. Dit zijn klachten zoals humeurigheid, ongeduldigheid, prikkelbaarheid, rusteloosheid, slapeloosheid, angst, slechte concentratie, koude rillingen, tintelingen aan handen en voeten, een tragere hartslag, meer eetlust en ‘dikker worden’ (gewichtstoename). U kunt nicotinevervangers kopen bij de apotheek of de drogist. Hiervoor is geen recept nodig.

     Soms vergoedt uw zorgverzekeraar de nicotinevervangers en heeft u wel een recept nodig. Informeer bij uw zorgverzekeraar en/of bij uw arts of uw zorgverzekeraar deze vergoedt.

     Goed om te weten over nicotinevervangers:

     • Er bestaan verschillende vormen: pleisters, kauwgom, tabletten om op te zuigen, tabletten voor onder de tong, mondspray en inhalatievloeistof. Overleg met uw arts of apotheker welke vorm voor u geschikt is en hoe u deze gebruikt.
     • Soms mag u geen nicotinevervangers gebruiken. Bijvoorbeeld als u zwanger bent, borstvoeding geeft of een hart- en vaatziekte heeft (gehad). Maar juist dan is stoppen met roken erg belangrijk. Overleg daarom met uw huisarts over hulp bij het stoppen met roken.
     • Voordat u begint met nicotinevervangers moet u eerst stoppen met roken. Als u blijft roken en hierbij nicotinevervangers gebruikt, krijgt u te veel nicotine binnen. Dit kan zorgen voor bijwerkingen en ernstige (hart)problemen.

     Lees meer over de werking, de bijwerkingen en het gebruik van nicotinevervangers bij ‘Nicotine’ onder het kopje ‘Medicijnen’ op deze website.

     Andere medicijnen

     Ook andere medicijnen kunnen u helpen bij het stoppen met roken. Deze medicijnen kunnen de trek in een sigaret wegnemen. Of ze nemen het lekkere gevoel tijdens het roken weg. Uw huisarts of specialist kunnen deze medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen schrijft de arts vaak voor samen met een hulp bij het stoppen met roken (begeleidingstraject). Soms kunt u deze medicijnen zniet gebruiken met uw andere medicijnen. Uw apotheker kijkt dit na voordat u deze medicijnen krijgt.

     Er zijn 2 geschikte medicijnen hiervoor: bupropion (Zyban) en nortriptyline (Nortrilen). Tot 2021 was er ook nog varenicline (Champix) maar dit medicijn voor stoppen met roken is uit de handel.


     Goed om te weten over bupropion (Zyban)

     • Bupropion vermindert de klachten na stoppen met roken en de behoefte om te roken.
     • Bupropion mag u niet gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
     • Bupropion vermindert het reactievermogen. Uw apotheker zal u informatie geven over het medicijn en de invloed op de rijvaardigheid.
     • Als u bupropion gebruikt, kunt u beter geen of heel weinig alcohol drinken.
     • Kijk voor meer informatie over bupropion onder ‘Medicijnen’ op deze website.

     Goed om te weten over nortriptyline (Nortrilen)

     • Ik ga stoppen met roken. Is het verstandig om dit ter sprake te brengen in de apotheek?
      Dit is zeker een goed idee. Uw apotheker kan u deskundig advies geven over het stoppen met roken en kan u begeleiden als u medicijnen gebruikt. Wel of niet roken kan namelijk invloed hebben op uw medicijnen. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen diabetes, astma of COPD of hartritmestoornissen. Het kan zo zijn dat de dosering na het stoppen met roken moeten worden aangepast.

      Zijn nicotinevervangers werkelijk medicijnen?
      Ja, nicotinevervangers zijn echt medicijnen. Net als elk medicijn kan ook een nicotinevervanger bijwerkingen hebben. Lees daarom voor gebruik altijd de bijsluiter. Uw apotheker kan u vertellen of een nicotinevervanger samen mag met uw andere medicijnen of bij uw klachten en ziektes. Als u wilt stoppen met roken, vraag dan om advies in uw apotheek.

      Waarom mislukt het stoppen met roken toch vaak als iemand nicotinevervangers gebruikt?
      Roken is een verslaving. Na stoppen met roken moet u hier lichamelijk en geestelijk aan wennen. De behoefte om te roken in bepaalde situaties blijft bestaan, bijvoorbeeld bij de koffie of in gezelschap. Veel mensen vinden het moeilijk deze gewoonte af te leren. Nicotinevervangers werken alleen bij stoppen met roken als ze lang genoeg gebruikt en als u het gebruik langzaam vermindert. Als u wilt stoppen met roken, vraag dan om advies in uw apotheek.

      Ik gebruik een middel tegen depressie en ik wil graag stoppen met roken. Kan ik bupropion of nortriptyline gebruiken?
      Bupropion en nortriptyline zijn medicijnen tegen depressie (antidepressiva) die ook helpen bij stoppen met roken. Het gebruik van 2 antidepressiva naast elkaar is meestal niet nodig. Daarnaaast kan het gebruik van  bupropion/nortriptyline met andere antideppressiva leiden tot meer bijwerkingen. Zo kan de combinatie van medicijnen het reactievermogen verder verminderen. Het is dus niet altijd verstandig deze medicijnen samen te gebruiken. Overleg dit met uw arts of apotheker. Mogelijk kunt u beter op een andere manier stoppen met roken.

      • www.rokeninfo.nl en www.ikstopnu.nl
       Websites van het Trimbos-instituut waarop veel informatie staat over roken en manieren om te stoppen. Wie informatie of advies wil over stoppen kan bellen met de informatielijn: 0800 19 95. Op deze sites vindt u ook informatie over de wetgeving rondom roken.

       www.hartstichting.nl
       Op de site van de Nederlandse Hartstichting vindt u onder ‘Gezond leven’ informatie over de schade van roken op uw hart en bloedvaten.

       www.longfonds.nl
       De site van het Longfonds biedt veel informatie over astma en COPD.

       www.rookvrijookjij.nl
       Op deze site vindt u informatie over roken en verschillende manieren om te stoppen.

       www.luchtsignaal.nl
       Hier vindt u informatie over telefonische coaching en groepstrainingen.

       https://www.kwaliteitsregistersmr.nl/ 
       Op deze site vindt u informatie over telefonische coaching, groepstrainingen en persoonlijke coaching. Hier vindt u ook de adressen en contactgegevens van hulpverleners bij u in de buurt.

       www.stoptober.nl
       In oktober organiseert men ieder jaar stoptober. Hierdoor stoppen duizenden Nederlanders in oktober samen 28 dagen met roken. Met een app en via social media-kanalen motiveren de deelnemers elkaar om het vol te houden.

       • Laatst bijgewerkt op 13-03-2024

        Disclaimer

        description

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: