Klachten & ZiektesHartinfarct (hartaanval)

Hartinfarct (hartaanval)

Klachten & ZiektesHartinfarct (hartaanval)

Hartinfarct (hartaanval)

Wat is hartinfarct (hartaanval)?Hoe herken ik hartinfarct (hartaanval)?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij hartinfarct (hartaanval)?
 • Een hartinfarct is een beschadiging van de hartspier. De beschadiging ontstaat als de hartspier een tijd te weinig zuurstof krijgt.

  Per jaar krijgen 3 van de 1000 mannen en 2 van de 1000 vrouwen een hartinfarct. 

  De hartspier heeft zuurstof nodig om goed te werken. De hartspier krijgt bloed met zuurstof via bloedvaten die aan de buitenkant van het hart liggen (kransslagaderen).

  Is zo’n bloedvat erg vernauwd of helemaal afgesloten door verkalking of een bloedprop? Dan kan er te weinig bloed met zuurstof bij een groep spiercellen van het hart komen. Die spiercellen gaan dood. Dit is een hartinfarct. 

  Kijk voor meer informatie over hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl
  • Een hartinfarct kan de volgende klachten geven:

   • Pijn of een drukkend, knellend gevoel in of op de borst (soms in de bovenbuik). De pijn gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. De pijn is na 20 minuten nog steeds niet weg.
   • De pijn kan uitstralen naar:
    • linker arm,
    • rechter arm,
    • beide armen,
    • schouders,
    • hals,
    • kaak,
    • rug.
    • maagstreek
   • Zweten, klamme huid.
   • Misselijkheid en/of braken.
   • Een bleek of grauw uiterlijk.
   • Benauwdheid.
   • Onrustig gevoel.
   • Angst.

   Soms is er geen pijn in of op de borst maar bijvoorbeeld alleen pijn in de armen, hals, kaak of rug.

   Klachten die u ook kunt hebben en die vaker bij vrouwen, mensen met diabetes en oudere mensen voorkomen:

   • kortademig
   • snelle ademhaling
   • extreme moeheid
   • duizeligheid
   • onbestemd gevoel op de borst
   Kijk voor meer informatie over hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl
   • Bij klachten die wijzen op een hartinfarct belt de huisarts meteen een ambulance. In de ambulance en in het ziekenhuis wordt u zo snel mogelijk onderzocht:

    • In de ambulance wordt meteen een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Het hartfilmpje geeft een eerste aanwijzing of een bloedvat naar de hartspier (kransslagader) helemaal of gedeeltelijk afgesloten is.
    • Uw bloed wordt onderzocht op troponine. Troponine is een eiwit dat in de hartspiercel zit. Bij een hartinfarct lekt er troponine uit de hartspiercellen in het bloed. Te veel troponine wijst op hartschade.

    Doet het hartfilmpje vermoeden dat de kransslagader helemaal dicht zit? Dan krijgt u in het ziekenhuis zo snel mogelijk een hartkatheterisatie. Dit onderzoek maakt duidelijk waar de afsluiting en vernauwingen zitten.

    Doen de klachten, het hartfilmpje en het troponine vermoeden dat er in de kransslagader een vernauwing zit die plotseling gevaarlijk kan zijn voor de hartspier? Dan is ook een hartkatheterisatie nodig, maar deze hoeft niet altijd direct plaats te vinden. 

    Kijk voor meer informatie over hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl
    • Speciaal bij hartinfarct

     • Bloeddruk meten

     Een hoge bloeddruk zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Na een hartinfarct is dit risico ook verhoogd. Het is daarom belangrijk dat uw bloeddruk in de gaten wordt gehouden. In sommige apotheken kan de apotheker uw bloeddruk meten. Ook kunt u zelf thuis uw bloeddruk meten, door gebruik te maken van een bloeddrukmeter. Uw apotheker kan u begeleiden in het zelf meten van uw bloeddruk.

     • Stoppen met roken

     Roken zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Na een hartinfarct is dit risico ook verhoogd. Daarom is het belangrijk te stoppen met roken. In de apotheek kunt u nicotinevervangende middelen kopen die u kunnen helpen bij het stoppen met roken. Uw apotheker kan u advies geven over het gebruik van deze middelen.

     Roken kan ook de afbraak van bepaalde medicijnen versnellen. Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van die medicijnen in het bloed toenemen. Hierdoor kunnen ze sterker werken of bijwerkingen geven. U heeft dan een lagere dosering nodig. Geef het dus aan uw apotheker door als u stopt met roken. De apotheker kan dan controleren of de dosering van uw medicijn omlaag moet en dit doorgeven aan uw arts.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Geneesmiddelen bij een hartinfarct worden meestal preventief gebruikt. Dat wil zeggen dat ze worden gebruikt om de kans op een hartinfarct te verkleinen. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op een hartinfarct, bijvoorbeeld mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad.

       Antistollingsmiddelen
       Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartinfarct verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, acenocoumarol, carbasalaatcalcium, clopidogrel, dalteparine, enoxaparine, fenprocoumon, heparine, prasugrel, rivaroxaban en ticagrelor.

       ACE-remmers
       ACE-remmers verlagen de bloeddruk en verbeteren de pompkracht van het hart. Hierdoor verbetert de werking van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, trandolapril en zofenopril.

       Bètablokkers
       Bètablokkers verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

       Eplerenon
       Eplerenon wordt gebruikt bij ernstig hartfalen door een recent hartinfarct. Het verbetert de pompkracht van het hart, waardoor het hart beter werkt. De kans om aan een hartziekte te overlijden is dan kleiner.

       Calciumblokkers
       Calciumblokkers verlagen de bloeddruk, verminderen de zuurstofbehoefte van het hart en beïnvloeden de hartslag. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct verkleind. Deze middelen worden alleen voorgeschreven als andere geneesmiddelen niet in aanmerking komen. Voorbeeld is verapamil.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 13-04-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 30-06-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Dan zorgen we samen voor onze 4e award!

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: