Hartinfarct (hartaanval)

Hartinfarct (hartaanval)

naar klachten & ziektes

Hartinfarct (hartaanval)

Wat is hartinfarct (hartaanval)?

Een hartinfarct is een beschadiging van de hartspier. De beschadiging ontstaat als de hartspier een tijd te weinig zuurstof krijgt.

Per jaar krijgen 3 van de 1000 mannen en 2 van de 1000 vrouwen een hartinfarct.

Bloed neemt in de longen zuurstof op en brengt dit via de kransslagaderen naar de hartspier. Bij een hartinfarct stroomt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hartspier. Dat gebeurt als een kransslagader ernstig vernauwd is en wordt afgesloten door een bloedstolsel.

Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik hartinfarct (hartaanval)?

Een hartinfarct kan de volgende klachten geven:

 • Pijn of een drukkend, knellend gevoel in of op de borst (soms in de bovenbuik). De pijn gaat niet weg bij rustig zitten of liggen.
 • De pijn kan uitstralen naar:
  • linker arm,
  • rechter arm,
  • beide armen,
  • schouders,
  • hals,
  • kaak,
  • rug.
 • Zweten, klamme huid.
 • Misselijkheid en/of braken.
 • Een bleek of grauw uiterlijk.
 • Benauwdheid.

Soms is er geen pijn in of op de borst maar bijvoorbeeld alleen pijn in de armen, hals, kaak of rug.

Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Door gezond te leven kunt u de kans op klachten of op een nieuw hartinfarct verkleinen. Bovendien voelt u zich waarschijnlijk prettiger wanneer u gezond leeft.

 • Stop met roken. Roken is de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten. Hoe eerder u stopt hoe beter. Als u stopt heeft u al direct minder kans om opnieuw een hartinfarct te krijgen.
 • Blijf zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, zonder te forceren. Bouw de activiteiten geleidelijk op en houd rekening met uw lichamelijke mogelijkheden. Tijdens de inspanning moet u nog in staat zijn te praten. Ga bijvoorbeeld drie tot vijf keer per week (20 tot 60 minuten) wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen. Overgewicht vormt een extra belasting voor uw hart.
 • Eet gezond. Gebruik veel plantaardige voedingsmiddelen, verse groenten en fruit. Gebruik weinig vet en kies dan bij voorkeur voedingsmiddelen met meervoudig onverzadigde vetten zoals in plantaardige olie, vis of noten.
 • Beperk het gebruik van alcohol tot één glas per dag en drink liefst niet elke dag alcohol.
 • Probeer oorzaken van stress aan te pakken. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan.
Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Krijgt u weer dezelfde klachten als tijdens uw hartinfarct? Bel dan direct 112!

Bel direct de huisarts of bel 112 in een van de volgende situaties:

 • Als u voor het eerst na het infarct een pijnlijk drukkend gevoel op de borst krijgt, dat niet direct overgaat.
 • Als u al vaker pijn op de borst heeft gehad bij inspanning (angina pectoris), en het pilletje (of de spray) onder de tong niet werkt zoals u gewend bent.
 • Als de klachten na het pilletje (of de spray) onder de tong direct weer terugkomen.

In bovenstaande gevallen heeft u mogelijk weer (kans op) een hartinfarct. Zeker als u ook bleek, klam en zweterig bent en een angstig, onrustig en misselijk gevoel heeft. Blijf nadat u gebeld heeft rustig wachten tot er hulp en vervoer naar het ziekenhuis is.

Als de klachten wel binnen enkele minuten overgaan, maar voor het eerst zijn opgetreden (of bij minder inspanning dan u gewend bent), neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost om te overleggen. Mogelijk moeten uw medicijnen dan worden aangepast.

Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Speciaal bij hartinfarct

 • Bloeddruk meten

Een hoge bloeddruk zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Na een hartinfarct is dit risico ook verhoogd. Het is daarom belangrijk dat uw bloeddruk in de gaten wordt gehouden. In sommige apotheken kan de apotheker uw bloeddruk meten. Ook kunt u zelf thuis uw bloeddruk meten, door gebruik te maken van een bloeddrukmeter. Uw apotheker kan u begeleiden in het zelf meten van uw bloeddruk.

 • Stoppen met roken

Roken zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Na een hartinfarct is dit risico ook verhoogd. Daarom is het belangrijk te stoppen met roken. In de apotheek kunt u nicotinevervangende middelen kopen die u kunnen helpen bij het stoppen met roken. Uw apotheker kan u advies geven over het gebruik van deze middelen.

Roken kan ook de afbraak van bepaalde medicijnen versnellen. Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van die medicijnen in het bloed toenemen. Hierdoor kunnen ze sterker werken of bijwerkingen geven. U heeft dan een lagere dosering nodig. Geef het dus aan uw apotheker door als u stopt met roken. De apotheker kan dan controleren of de dosering van uw medicijn omlaag moet en dit doorgeven aan uw arts.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij hartinfarct (hartaanval)?

Geneesmiddelen bij een hartinfarct worden meestal preventief gebruikt. Dat wil zeggen dat ze worden gebruikt om de kans op een hartinfarct te verkleinen. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op een hartinfarct, bijvoorbeeld mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad.

Antistollingsmiddelen
Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartinfarct verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, acenocoumarol, carbasalaatcalcium, fenprocoumon, heparine, dalteparine, enoxaparine, clopidogrel, prasugrel en ticagrelor.

ACE-remmers
ACE-remmers verlagen de bloeddruk en verbeteren de pompkracht van het hart. Hierdoor verbetert de werking van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, trandolapril en zofenopril.

Bètablokkers
Bètablokkers verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

Eplerenon
Eplerenon wordt gebruikt bij ernstig hartfalen door een recent hartinfarct. Het verbetert de pompkracht van het hart, waardoor het hart beter werkt. De kans om aan een hartziekte te overlijden is dan kleiner.

Calciumblokkers
Calciumblokkers verlagen de bloeddruk, verminderen de zuurstofbehoefte van het hart en beïnvloeden de hartslag. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct verkleind. Deze middelen worden alleen voorgeschreven als andere geneesmiddelen niet in aanmerking komen. Voorbeeld is verapamil.

Laatst bijgewerkt KNMP: 16-12-2016
Laatst bijgewerkt NHG: 05-12-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij hartinfarct (hartaanval)

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.