Hartinfarct (hartaanval)

Hartinfarct (hartaanval)

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Hartinfarct (hartaanval)

Wat is hartinfarct (hartaanval)?

De zesde ziekte is een ziekte met hoge koorts en lichtrode vlekjes. De oorzaak is een virus.

Vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar krijgen het. Maar de zesde ziekte komt ook bij volwassenen voor.

De zesde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (herpesvirus type 6) . Waarschijnlijk wordt het virus bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen.

Na de besmetting duurt het nog 1 tot 2 weken voordat het kind ziek wordt.

Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik hartinfarct (hartaanval)?

Bij de zesde ziekte heeft uw kind plotseling hoge koorts (39°C tot 40,5° C). Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet.

Na 3 tot 5 dagen daalt de temperatuur snel. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp. De vlekjes jeuken niet.

De uitslag verdwijnt binnen 1 tot 2 dagen.

Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Zorg dat uw kind voldoende drinkt.
 • Eten is minder belangrijk.
 • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt.
 • Uw kind hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
 • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk extra toedekken.
 • Als uw kind zich goed voelt, dan mag het naar het kinderdagverblijf.
Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

In het algemeen hoeft u de huisarts niet te bellen als u denkt dat uw kind de zesde ziekte heeft.

Bel wel:

 • als uw kind jonger is dan 3 maanden;
 • als u twijfelt of als u het niet vertrouwt;
 • als u merkt dat uw kind steeds zieker wordt.

Hoe merkt u dat uw kind steeds zieker wordt?

 • Uw kind drinkt niet of te weinig.
 • Uw kind braakt steeds.
 • Uw kind wordt suf.
 • Uw kind wordt benauwd of gaat heel snel ademen.
 • Uw kind blijft huilen of gaat kreunen.
 • Uw kind krijgt een grauwe huidskleur.

Wordt uw kind zieker? Lees ook Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind?

Kijk voor meer informatie over Hartinfarct (hartaanval) op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Speciaal bij hartinfarct

 • Bloeddruk meten

Een hoge bloeddruk zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Na een hartinfarct is dit risico ook verhoogd. Het is daarom belangrijk dat uw bloeddruk in de gaten wordt gehouden. In sommige apotheken kan de apotheker uw bloeddruk meten. Ook kunt u zelf thuis uw bloeddruk meten, door gebruik te maken van een bloeddrukmeter. Uw apotheker kan u begeleiden in het zelf meten van uw bloeddruk.

 • Stoppen met roken

Roken zorgt voor een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Na een hartinfarct is dit risico ook verhoogd. Daarom is het belangrijk te stoppen met roken. In de apotheek kunt u nicotinevervangende middelen kopen die u kunnen helpen bij het stoppen met roken. Uw apotheker kan u advies geven over het gebruik van deze middelen.

Roken kan ook de afbraak van bepaalde medicijnen versnellen. Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van die medicijnen in het bloed toenemen. Hierdoor kunnen ze sterker werken of bijwerkingen geven. U heeft dan een lagere dosering nodig. Geef het dus aan uw apotheker door als u stopt met roken. De apotheker kan dan controleren of de dosering van uw medicijn omlaag moet en dit doorgeven aan uw arts.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij hartinfarct (hartaanval)?

Geneesmiddelen bij een hartinfarct worden meestal preventief gebruikt. Dat wil zeggen dat ze worden gebruikt om de kans op een hartinfarct te verkleinen. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op een hartinfarct, bijvoorbeeld mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad.

Antistollingsmiddelen
Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartinfarct verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, acenocoumarol, carbasalaatcalcium, fenprocoumon, heparine, dalteparine, enoxaparine, clopidogrel, prasugrel en ticagrelor.

ACE-remmers
ACE-remmers verlagen de bloeddruk en verbeteren de pompkracht van het hart. Hierdoor verbetert de werking van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, trandolapril en zofenopril.

Bètablokkers
Bètablokkers verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

Eplerenon
Eplerenon wordt gebruikt bij ernstig hartfalen door een recent hartinfarct. Het verbetert de pompkracht van het hart, waardoor het hart beter werkt. De kans om aan een hartziekte te overlijden is dan kleiner.

Calciumblokkers
Calciumblokkers verlagen de bloeddruk, verminderen de zuurstofbehoefte van het hart en beïnvloeden de hartslag. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct verkleind. Deze middelen worden alleen voorgeschreven als andere geneesmiddelen niet in aanmerking komen. Voorbeeld is verapamil.

Laatst bijgewerkt KNMP: 16-12-2016
Laatst bijgewerkt NHG: 04-12-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij hartinfarct (hartaanval)

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.