budesonide inhalatie bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

budesonide inhalatie bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Budesonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Een inhalatie met budesonide werkt ontstekingsremmend en vermindert overgevoeligheidsverschijnselen. Het is een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven budesonide inhalatie voor bij kinderen met:

 • astma;
 • pseudokroep.

Astma bij kinderen

Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor uw kind kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar uw kind allergisch voor is. Er zijn periodes waarin uw kind gevoeliger is voor deze prikkels.

Lees meer over astma bij kinderen

Pseudokroep bij kinderen

Pseudokroep is een aanval van hevig hoesten bij een jong kind veroorzaakt door een luchtweginfectie. Vooral bij kinderen tot 5 jaar komt pseudokroep voor. Uw kind heeft dan een zware blafhoest en is benauwd. Dit gebeurt meestal ‘s avonds of ’s nachts. Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf over en medicijnen zijn meestal niet nodig. Binnen enkele uren is de aanval voorbij. Als een kind tijdens een aanval erg benauwd is, dan kan de arts bijvoorbeeld een budesonide vernevelaar voorschrijven.

Lees meer over pseudokroep bij kinderen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat budesonide inhalatie wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 6 maanden met astma;
 • kinderen vanaf 1 maand met pseudokroep.

In de bijsluiter van uw kind kan een andere leeftijdsgrens staan. Dit hangt af van het inhalatieapparaat.

Budesonide inhalatie is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant budesonide inhalatie bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar budesonide inhalatie bij:

 • kinderen jonger dan 6 maanden met astma.

Dit staat niet in de bijsluiter. Maar ook in dit geval blijkt budesonide inhalatie te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts budesonide inhalatie ook voor bij kinderen jonger dan 6 maanden met astma. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • Astma: budesonide is een luchtwegbeschermer. Budesonide remt ontstekingen en beschermt zo de luchtwegen. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor de prikkels die benauwdheid veroorzaken. Het aantal aanvallen van benauwdheid zal dan afnemen. Mogelijk heeft uw kind daardoor minder vaak de aanvalsmedicatie nodig.
  Uw kind kan budesonide niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen.
  Als de oorzaak van de benauwdheid nog niet duidelijk is, kan de arts soms een proefbehandeling met budesonide starten. Als de klachten verminderen, is er veel kans dat er sprake is van astma, een overgevoeligheid of ontstekingen.
 • Pseudokroep: budesonide vermindert de zwelling in het strottenhoofd die bij aan aanval optreedt. Hierdoor is uw kind minder benauwd.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Astma: Doordat de conditie van de longen verbetert, merkt uw kind meestal binnen 1-2 weken dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. Soms duurt het langer, maar binnen 4 weken merken de meeste mensen effect. Na een aantal maanden is het effect van budesonide optimaal. Uw kind moet het dan wel consequent gebruiken, meestal is dat 2 keer per dag.
 • Pseudokroep: binnen 30 minuten tot 2 uur merkt uw kind dat hij minder benauwd is.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Goed inhaleren is lastig en vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in de longen van uw kind terechtkomen.
 • De apotheekmedewerker zal u of uw kind uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kan uw kind een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of uw kind alle handelingen goed uitvoert.
 • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of uw kind nog op de juiste manier inhaleert.
 • Lukt het uw kind niet om goed te inhaleren? Vraag de arts of apotheker om advies. Er zijn verschillende typen inhalatieapparaatjes. Bij astma is mogelijk een ander type apparaat geschikter voor uw kind.
 • Uw kind kan budesonide in 3 vormen inhaleren: als poeder, als spray of als vernevelvloeistof. Bij pseudokroep wordt alleen de vernevelvloeistof gebruikt. Het nadeel van poederinhalaties is dat je krachtig moet kunnen inademen om het poeder goed in de longen te krijgen. Nadeel van een inhalatiespray is dat je tegelijkertijd de spray moet indrukken en inademen. Veel kinderen vinden dat moeilijk. Nadeel van een vernevelaar is dat u deze dagelijks moet schoonmaken en dat deze groot is en lastig mee te nemen.

Inhalatiepoeder

Het inhalatiepoeder zit in capsules of in een patroon voor een Novolizer of een Turbuhaler.

 • De capsules of het schijfje plaatst uw kind in een inhalatieapparaatje. Met het inhalatieapparaatje prikt uw kind de capsule of de ruimtes op het schijfje kapot, waarna uw kind het poeder kan inhaleren. De capsulewand bestaat uit gelatine. De schilfers hiervan zijn niet schadelijk voor de longen. De apparaatjes kunnen na verloop van tijd slijten, waardoor de capsules of het schijfje niet meer goed worden opengeprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer 3 tot 6 maanden. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als uw kind het al enkele maanden gebruikt.
 • De Turbuhaler bevat 50 of 200 inhalaties. Elke keer dat uw kind de geribbelde knop draait, valt een dosis poeder in het daarvoor bestemde vakje. Dat gaat alleen goed als uw kind de turbuhaler rechtop houdt bij het draaien. Daarna kan uw kind het medicijn inhaleren. Als alle porties poeder op zijn, heeft uw kind een nieuw apparaat nodig. U kunt zien dat het apparaat bijna leeg is, als in het doorzichtige venster op de zijkant een rode kleur verschijnt. Uw kind heeft dan nog ongeveer 20 doses over. U kunt dan op tijd een nieuw apparaat aanvragen voor uw kind.
 • Een patroon met 200 inhalaties plaatst uw kind in de Novolizer. Elke keer dat uw kind de gekleurde knop indrukt, wordt een dosis poeder klaargemaakt voor inhalatie. Uw kind hoort een dubbele klik en het controlevenster wordt groen. Dat gaat alleen goed als uw kind de Novolizer horizontaal houdt bij het indrukken. Daarna kan uw kind het medicijn inhaleren. Het inhaleren is goed gegaan als uw kind een klik heeft gehoord en het controlevenster weer rood is. U kunt zien dat de patroon leeg is als de teller op het apparaat op nul staat. U kunt dus op tijd een nieuwe patroon aanvragen voor je kind.
 • Laat uw kind na het inhaleren de mond spoelen met een slok water en dat vervolgens uitspugen. Daarna neemt uw kind nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. Uw kind zorgt er zo voor dat alle budesonide uit de mond is verdwenen. Uw kind voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in de mond. Als uw kind na het inhaleren gaat eten of de tanden poetst is de kans op schimmelinfecties en heesheid nog kleiner.

Inhalatiespray

 • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaërosol of verstuiver genoemd. Voor iedere verstuiving moet uw kind het spuitbusje stevig schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt iedere keer evenveel budesonide vrij.
 • Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kan uw kind ook gebruikmaken van een voorzetkamer, de Nebuhaler. Dit is een metalen voorzetstuk, waar uw kind de inhalatiespray inspuit. Uw kind kan dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken kan uw kind in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als je deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt uw kind het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar school of een andere plek? Vraag dan de arts 2 apparaten voor te schrijven. Uw kind kan ze dan op beide plekken achterlaten.
 • Laat uw kind na het inhaleren de mond spoelen met een slok water en dat vervolgens uitspugen. Daarna neemt uw kind nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. Uw kind zorgt er zo voor dat alle budesonide uit de mond is verdwenen. Uw kind voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in de mond. Als uw kind na het inhaleren gaat eten of de tanden poetst, is de kans op schimmelinfecties en heesheid nog kleiner.

Vernevelvloeistof

 • Bewaar de vernevelvloeistof op kamertemperatuur. Moet u het meenemen op een korte reis, vervoer het dan in een koelbox.
 • Van de arts of verpleegkundige van het ziekenhuis krijgt u een gedetailleerde instructie. Hieronder volgen een aantal aandachtspunten.
  • De vernevelaar kan gemakkelijk vervuilen met ziekteverwekkers. Het is daarom belangrijk hem dagelijks schoon te maken.
  • Vraag om een extra toelichting als u nog vragen heeft over de toediening en het onderhoud. Het gebruik van een vernevelapparaat is niet eenvoudig.
  • Laat uw kind na het inhaleren de mond spoelen met een slok water en dat vervolgens uitspugen. Daarna neemt uw kind nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. U zorgt er zo voor dat alle budesonide uit de mond is verdwenen. U voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in de mond. Als uw kind na het inhaleren gaat eten of de tanden poetst is de kans op schimmelinfecties en heesheid nog kleiner.

Wanneer?

 • Astma: Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet gebruiken.
  Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als uw kind 2 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld vóór het ontbijt en vóór het avondeten.
  Gebruikt uw kind ook regelmatig een luchtwegverwijder? Dan kan uw kind budesonide het best vlak daarna inhaleren. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen 'ruimer', waardoor budesonide dieper in de longen kan komen.
 • Pseudokroep: als uw kind een aanval heeft, kan hij direct budesonide gebruiken.

Hoe lang?

Astma

 • Binnen 10 dagen zal uw kind merken dat hij minder erg en minder vaak benauwd is. Pas na een aantal weken is het effect optimaal.
 • Als de benauwdheidsklachten verdwenen zijn, is het mogelijk dat de arts uw kind adviseert over te stappen op een lagere dosering of een lagere sterkte.
 • Heeft uw kind astma en is er na 3 maanden nog onvoldoende effect? Dan is het mogelijk dat de arts een hogere dosering voorschrijft. Ook kan de arts een medicijn dat de luchtwegen verwijdt erbij adviseren.

Pseudokroep

 • Gebruik dit medicijn alleen als uw kind een aanval heeft.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over budesonide inhalatie bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Bij kinderen een geringe vertraging van de lengtegroei. Dit kan komen door dit medicijn, maar ook door de ziekte zelf. Een groeivertraging door dit medicijn treedt vooral op tijdens de eerste 3 maanden van het gebruik. Meestal lopen kinderen deze groeiremming op latere leeftijd weer gewoon in. Eventueel zal de arts de groei controleren. En als het nodig is de behandeling aanpassen. Dit blijkt bijna nooit nodig te zijn.
 • Psychische klachten en gedragsveranderingen bij kinderen. Tijdelijke veranderingen in gedrag, die per persoon kunnen verschillen. Uw kind kan energieker, prikkelbaar, depressief, angstig of agressief worden, of last hebben van slapeloosheid. Mocht uw kind veel last hebben van deze bijwerkingen, vraag dan de arts om advies.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Budesonide voor inhalatie is voor kinderen te verkrijgen in:

 • inhalatiepoeder;
 • inhalatiespray;
 • vernevelvloeistof.

Budesonide wordt bij kinderen met astma ook gebruikt in combinatie met formoterol. Zie hiervoor de tekst formoterol met budesonide inhalatie.

Daarnaast is budesonide ook te verkrijgen in:

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij budesonide inhalatie bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 29-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

budesonide inhalatie bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!