Pseudokroep bij kinderen

Pseudokroep bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Pseudokroep bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is pseudokroep bij kinderen?

Pseudokroep is een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen. Het geeft zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden.

Uw kind heeft een zware blafhoest en kan benauwd worden.

Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening.

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar.

Pseudokroep wordt door een virus veroorzaakt. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat het hoesten en kan het moeite krijgen met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker.

Kijk voor meer informatie over Pseudokroep bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik pseudokroep bij kinderen?

Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak spannend om mee te maken. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier.

 • Uw kind is niet ziek, soms alleen verkouden.
 • ’s Avonds of ‘s nachts wordt het huilend wakker. Uw kind is dan benauwd.
 • Bij het inademen hoort u een gierend geluid.
 • Uw kind heeft een luide blafhoest en is soms hees.
 • De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.
Kijk voor meer informatie over Pseudokroep bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Bij een aanval van pseudokroep is het volgende van belang:

 • Blijf rustig. Wanneer u als ouder paniekerig wordt, draagt u de angst over op uw kind, waardoor de benauwdheid kan toenemen.
 • Probeer uw kind gerust te stellen en af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
 • Warme, vochtige lucht kan soms helpen de hoestprikkel te verminderen. Ga bijvoorbeeld samen met uw kind 10 tot 20 minuten naast de warme stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. U kunt ook een tijdje (20 tot 30 minuten) met uw kind in bad gaan zitten. De werking van stoom op pseudokroep is wetenschappelijk niet aangetoond. Maar op deze manier samen met uw kind bezig zijn kan al veel rust geven.
 • Merkt u dat uw kind de stoom of het bad niet prettig vindt, stop er dan mee.
 • Gebruik voor het stomen gewoon water, zonder iets erin. Toevoegingen (zoals menthol) kunnen de slijmvliezen namelijk irriteren. Bij kinderen onder de 2 jaar mag u sowieso geen menthol gebruiken.
 • Stoom nooit bij een speciale keukenkraan met kokend water (cooker). Het gevaar op verbranding is dan erg groot.
 • Geef uw kind iets te drinken dat de keel verzacht, bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.
Kijk voor meer informatie over Pseudokroep bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij pseudokroep bij kinderen?

Dexamethason
Bij pseudokroep wordt soms dexamethason gebruikt. Dit remt de ontsteking en zwelling in het strottenhoofd. Er is dan meestal maar 1 dosis dexamethason nodig. De arts kan het voorschrijven als tabletten, capsules en drank of een injectie geven.

Budesonide inhalatie
Een inhalatie met budesonide werkt ontstekingsremmend en vermindert de zwelling in het strottenhoofd. Het is een luchtwegbeschermer en wordt in zeer specifieke gevallen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij pseudokroep. Budesonide wordt dan toegediend via een vernevelaar. Hiermee kan het kind de werkzame stof makkelijk inademen.

Laatst bijgewerkt KNMP: 09-12-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 18-12-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij pseudokroep bij kinderen

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!