Klachten & ZiektesPseudokroep bij kinderen

Pseudokroep bij kinderen

Klachten & ZiektesPseudokroep bij kinderen

Pseudokroep bij kinderen

Wat is Pseudokroep bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Pseudokroep bij kinderen?
 • Bij pseudokroep is de keel ontstoken. Dat komt meestal door een virus, zoals een verkoudheidsvirus.

  Het slijmvlies bij de stembanden in de keel wordt dikker. Hierdoor moet je kind hoesten en kan het moeilijk ademen. Door het dikke slijmvlies klinkt het hoesten zo hard. Hierdoor komt ook het gierende geluid bij het ademen.

  Meestal is pseudokroep niet ernstig.

  Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen jonger dan 6 jaar.

  Kijk voor meer informatie over Pseudokroep bij kinderen op www.thuisarts.nl
  • Wat kun je doen als je kind een aanval van pseudokroep krijgt?

   • rustig blijven 
    Als je kind een aanval van pseudokroep krijgt, kan dat heel spannend zijn. Je kind kan in paniek raken van het harde geluid. Paniek kan zorgen voor harder huilen. Hierdoor kan je kind het nog benauwder krijgen. Probeer daarom zelf rustig te blijven en praat rustig met je kind.
   • je kind afleiden 
    Leid je kind bijvoorbeeld af met een knuffelbeest, een boek, een speeltje of een filmpje. Of loop even met je kind naar buiten. 
    Je kunt ook met je kind bij een warme douche of in bad gaan zitten, als je kind dat prettig vindt. Er is geen bewijs dat de warme, vochtige lucht helpt bij pseudokroep. Maar het kan wel rust geven om dit te doen. 
    Let op: gebruik nooit stoom van een speciale keukenkraan met kokend water. Dat water is te heet en je kind kan zich verbranden.
   • je kind laten drinken 
    Geef je kind iets te drinken tegen de keelpijn, bijvoorbeeld koud water.
   Kijk voor meer informatie over Pseudokroep bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Spoed: Bel direct de huisarts of de huisartsen-spoedpost bij 1 of meer van de volgende dingen:

    • Je kind wordt suf.
    • Je kind is erg onrustig.
    • Je kind is heel benauwd.
    • Je kind ademt heel snel of moeilijk.
    • De spieren van de borstkas trekken in bij het ademen.
    • De neusvleugels bewegen bij het ademen.
    Kijk voor meer informatie over Pseudokroep bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Dexamethason
       Bij pseudokroep wordt soms dexamethason gebruikt. Dit remt de ontsteking en zwelling in het strottenhoofd. Er is dan meestal maar 1 dosis dexamethason nodig. De arts kan het voorschrijven als tabletten, capsules en drank of een injectie geven.

       Budesonide inhalatie
       Een inhalatie met budesonide werkt ontstekingsremmend en vermindert de zwelling in het strottenhoofd. Het is een luchtwegbeschermer en wordt in zeer specifieke gevallen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij pseudokroep. Budesonide wordt dan toegediend via een vernevelaar. Hiermee kan het kind de werkzame stof makkelijk inademen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 09-12-2015

       Laatst bijgewerkt NHG: 27-02-2024

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: