metronidazol om in te nemen bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

metronidazol om in te nemen bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben.
Artsen schrijven metronidazol voor bij kinderen met:

 • infecties met parasieten, zoals:
  • giardiasis;
  • trichomonas;
 • infecties met amoeben, zoals;
  • dientamoeba-infectie;
  • amoeben-dysenterie;
 • infecties met bacteriën, bijvoorbeeld;
  • bacteriële vaginose;
  • maag- en darmzweer;
 • de stofwisselingsziekte 'organisch zuursyndroom'.

Het betreffen vaak infecties van het maagdarmkanaal met diarree.

Infecties van het maagdarmkanaal

Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft het kind diarree en moet vaak overgeven.
Een infectie met de helicobacter-bacterie kan een maagzweer of darmzweer in stand houden.

Metronidazol wordt gebruikt bij maagdarm-infecties veroorzaakt door parasieten of bacteriën. Zoals giardiasis, clostridium-difficile-infectie, microsporidiose, blastocystose, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie.

Kijk voor meer informatie over giardiasis bij Infecties door parasieten.
Kijk voor meer informatie over amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie bij Infecties door amoeben.
Kijk voor meer informatie over clostridium-difficile-infectie bij Infecties door bacteriën.
Kijk voor meer informatie over een helicobacter-infectie bij Maagzweer en darmzweer.

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal

Diarree bij kinderen

Metronidazol wordt gebruikt bij diarree veroorzaakt door parasieten of bacteriën. Zoals giardiasis, clostridium-difficile-infectie, microsporidiose, blastocystose, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie.

Kijk voor meer informatie over giardiasis bij Infecties door parasieten.
Kijk voor meer informatie over amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie bij Infecties door amoeben.
Kijk voor meer informatie over clostridium-infectie bij Infecties door bacteriën.

Lees meer over diarree bij kinderen

Infecties met parasieten

Parasieten zijn kleine ziekteverwekkers, die een ander levend wezen nodig hebben voor hun ontwikkeling. Zij voeden zich ten koste van hun gastheer. Voorbeelden van infecties door parasieten zijn giardiasis, trichomoniasis, amoeben-dysenterie en dietamoeba-infectie.

Kijk voor meer informatie over trichomonas bij Trichomonas-infectie.
Kijk voor meer informatie over amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie bij Infecties door amoeben.
Kijk voor meer informatie over giardiasis, hieronder:

Giardiasis

Giardiasis is een infectie met de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt vooral voor in de tropen onder primitieve omstandigheden, maar komt in de zomermaanden ook wel eens in Nederland voor. Kinderen kunnen het krijgen door besmet voedsel of water. Vooral kinderen tussen 5 en 14 jaar kunnen geïnfecteerd raken.

De parasiet vermenigvuldigt zich in de darmen. De darm raakt beschadigd, waardoor ernstige diarree ontstaat. De parasieten komen in de ontlasting terecht, wat anderen kan besmetten. Ook dieren kunnen de giardia-parasiet bij zich dragen.

Besmetting voorkomen
U kunt een giardia-infectie voorkomen door in gebieden waar giardia heerst steeds mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken. Het is belangrijk goed op de hygiëne te letten na toiletbezoek, en de nagels kort te houden.
Geef in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit.

Behandeling
Bij infecties met Giardia in de darm is metronidazol een eerste-keusmiddel.
Artsen schrijven het voor als een kuur van 3 tot 10 dagen.

Lees meer over infecties met parasieten

Trichomonas-infectie

De Trichomonas-infectie (‘trich’) is bij volwassenen een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Oorzaak
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas. De infectie kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

Verschijnselen
Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.
De eerste verschijnselen kunnen 1 tot 4 weken na de infectie ontstaan. Soms merkt men het pas na jaren of zijn er helemaal geen verschijnselen. Het is daardoor soms moeilijk vast te stellen wanneer de besmetting heeft plaatsgevonden.  

Vrouwen en meisjes hebben vaker klachten dan mannen.

 • Bij vrouwen en meisjes: als de vagina ontstoken is, kan dit jeuk en veel afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen kan hierdoor pijn doen.
  Als een meisje later zwanger wordt kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
 • Mannen en jongens merken vrijwel niets van een infectie. Sommigen krijgen last van een ontstoken plasbuis. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven.

Besmetting voorkomen
Gebruik van condooms tijdens seksueel contact, voorkomt besmetting met Trichomonas. Mocht uw kind besmet zijn en seksueel actief, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten.
Twijfelt u of uw kind besmet is? Overleg dan met de huisarts of met de GGD.

Behandeling
Behandeling is altijd nodig als uw kind seksueel actief is. Dus ook als hij of zij zelf geen last heeft van de infectie.
Bij kinderen met een trichomonas-infectie is metronidazol het eerste-keus-medicijn. Meestal schrijven artsen het voor als 1 dosis van een aantal tabletten om tegelijk in te nemen.
Soms schrijft de arts een lagere dosis voor. Bijvoorbeeld als de arts te veel bijwerkingen verwacht bij de eenmalige hoge dosis. De kuur duurt dan 7 dagen.

Lees meer over trichomonas-infectie

Infecties met amoeben

Oorzaak en verschijnselen
Een infectie met amoeben komt vooral in de tropen voor. Kinderen kunnen een infectie oplopen door besmet water of voedsel.
Metronidazol wordt gebruikt bij de volgende infecties met amoeben:

 • Dientamoeba-infectie. Deze vorm komt niet alleen in de tropen voor, maar ook in Nederland. Veel mensen dragen deze amoebe bij zich, zonder er last van te hebben. Vooral kinderen tussen 5 en 14 jaar zijn dragers van deze amoebe. Een enkele keer krijgen ze hier diarree en buikpijn van. De ziekte komt dus vooral bij kinderen voor.
 • Amoeben-dysenterie (een andere naam is amoebiasis). Deze vorm komt vooral voor in de tropen of subtropen. Uw kind kan de parasiet binnenkrijgen als het water of voedsel gebruikt dat met sporen van ontlasting is vervuild. De parasiet kan zich in de darmen nestelen. Hierdoor ontstaat ernstige diarree met slijm, buikpijn en koorts. De amoeben kunnen vanuit de darmen de lever bereiken. Dit heet leveramoebiasis.

Besmetting voorkomen
U kunt infecties met amoeben bij uw kind voorkomen door op reis mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken en te letten op de hygiëne. Laat uw kind in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit eten.

Behandeling

 • Bij een ernstige dientamoeba-infectie kan de arts proberen of een behandeling met een parasietdodend medicijn helpt. Meestal schrijven artsen dan het medicijn metronidazol voor. Het doodt de parasiet die de dientamoeba-infectie veroorzaakt. De kuur duurt meestal 10 dagen.
 • Bij amoeben-dysenterieschrijven artsen meestal metronidazol voor. Het wordt vaak gecombineerd met andere medicijnen tegen amoeben. Artsen schrijven het vaak voor als een kuur van 5 tot 10 dagen.
Lees meer over infecties met amoeben

Infecties met bacteriën

Toepassingen
Artsen schrijven metronidazol voor bij infecties door bepaalde bacteriën. Onder andere infecties met de clostridium-bacterie, zie hieronder.
Het kunnen infecties zijn op verschillende plaatsten in het lichaam. Bijvoorbeeld de darmen, de huid, de mond, keel, kaak of het tandvlees (gingivitis), de wortels van tanden en kiezen (parodontitis) of van de hele mond (ziekte van Plaut-Vincent).
Verder wordt het gebruikt bij bepaalde infecties bij kinderen met de chronische darmontsteking ziekte van Crohn. Bij deze infecties schrijven artsen metronidazol soms voor samen met andere antibiotica.
Artsen schrijven metronidazol ook voor om een infectie te voorkomen na een ingreep, bijvoorbeeld bij een aambeioperatie of een darmoperatie.

Een van de infecties waarbij metronidazol veel wordt gebruikt is:

Clostridium-difficile-infectie
Diarree door de clostridium-bacterie wordt ook wel CDAD genoemd: Clostridium Difficile geassocieerde Diarree.
Een darminfectie met Clostridium difficile merkt u vooral aan flinke diarree. Daarbij kan uw kind ook misselijk zijn of buikpijn, buikkramp of koorts hebben. Bij ernstig zieke of verzwakte kinderen kan een dergelijke infectie verschijnselen van uitdroging geven, of kan de darm niet meer werken.
Heel jonge kinderen lopen meer kans op een darminfectie. Ook kinderen die geopereerd zijn en in het ziekenhuis liggen, kinderen die een chemokuur tegen kanker krijgen en kinderen die langdurig afweeronderdrukkende medicijnen krijgen, bijvoorbeeld na transplantaties.
Bij diarree door de clostridium-infectie, kan de arts metronidazol voorschrijven. Dit antibioticum doodt de bacterie.

Lees meer over infecties met bacteriën

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten ten koste van andere gaan groeien. Vrouwen en meisjes  kunnen dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en jeukende vagina en schaamlippen.

Besmetting voorkomen
Het meisje kan een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Zij moet geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches gebruiken. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Aan meisjes vanaf 12 jaar die veel last hebben van de infectie, schrijven artsen meestal metronidazol voor. 
Het betreft dan een kuur van 7 dagen. Een eendaagse kuur is ook mogelijk.

Lees meer over bacteriële vaginose

Maagzweer en darmzweer

Oorzaak
Het blijkt dat bij een groot aantal mensen met een zweer van de maag of darm, de bacterie Helicobacter pylori aanwezig is. Veel mensen genezen van hun maag- of darmzweer als deze bacterie is uitgeroeid.

Behandeling
Bij deze behandeling wordt soms metronidazol gebruikt. Het wordt dan gecombineerd met een ander antibioticum en een maagzuurremmer.
Deze kuur duurt 7 dagen.

Lees meer over maagzweer en darmzweer

Stofwisselingsziekte

Bij bepaalde aangeboren stofwisselingsziekten ontstaan te veel afbraakproducten met zogenaamde organische zuren. Deze zuren worden onder andere in de darmen gemaakt door darmbacteriën.

Normaal gesproken ruimt het lichaam deze afbraakproducten zelf op, maar bij kinderen met deze stofwisselingsziekten gebeurt dat niet. Zij missen de enzymen om dat goed te doen. Men noemt het ook wel het 'organisch zuur-syndroom'. Een baby met deze stofwisselingsziekte is na de geboorte slaperig of suf, heeft een snelle ademhaling en moet vaak overgegeven.

Behandeling
Met een heel strikt dieet kunnen de verschijnselen verminderen. Maar de ziekte valt niet te genezen.
Meestal zal de arts levocarnitine of glycine voorschrijven. Dit helpt de organische zuren uit het bloed te verwijderen.
Om de aanmaak van organische zuren te verminderen schrijft de arts soms ook een kleine hoeveelheid metronidazol voor.

Lees meer over stofwisselingsziekte

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat metronidazol wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 1 jaar met giardiasis;
 • kinderen met trichomonas;
 • kinderen vanaf 1 jaar met amoeben-dysenterie;
 • kinderen met infecties met bacteriën;
 • kinderen vanaf 12 jaar met bacteriële vaginose.

Metronidazol is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant metronidazol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.
De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Er is ook onderzoek gedaan naar metronidazol bij:

 • kinderen vanaf 1 maand met giardiasis (parasiet);
 • kinderen vanaf 1 maand met amoeben-dysenterie (amoebe);
 • kinderen vanaf 1 maand met dientamoeba-infectie (amoebe);
 • kinderen vanaf 1 maand met microspordiosis (parasiet);
 • kinderen vanaf 1 maand met blastocystosis (parasiet);
 • kinderen met een maag- of darmzweer door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori;
 • kinderen met de stofwisselingsziekte 'organisch zuursyndroom'.

Deze aandoeningen en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt metronidazol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts metronidazol ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten.

Bij de stofwisselingsziekte 'organisch zuur-syndroom' werkt metronidazol, in zeer lage dosis, doordat het het aantal bacteriën in de darm vermindert. Er komen dan minder bacteriën die organische zuren maken. Metronidazol vermindert hierdoor de hoeveelheid organisch zuur in het bloed bij deze stofwisselingsziekte.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na een paar dagen merkt uw kind dat de ziekteverschijnselen afnemen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten: laat uw kind de tabletten innemen met een half glas water. In plaats van water kan uw kind de tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals appelmoes, jam of yoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Drank: schud de fles voor het gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met de bijgeleverde maatlepel of maatbeker. Spoel het maatbekertje na met wat water en laat dat ook opdrinken. Heeft u voor uw baby een doseerspuit gekregen? Trek de juiste hoeveelheid drank op in een doseerspuit. Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.
 • Infuus: deze wordt toegediend door een arts of verpleegkundige.

Wanneer?

Laat uw kind dit medicijn innemen bij een maaltijd of net na een maaltijd. Uw kind heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoe lang?

Metronidazol kan als een meerdaagse kuur of als een eenmalige dosis worden voorgeschreven. De arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Om bijwerkingen te voorkomen duurt de kuur meestal niet langer dan 10 dagen.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Ook al merkt het kind al vóór afloop van de kuur niets meer van de infectie: dit betekent nog niet dat alle ziekteverwekkers zijn verdwenen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over metronidazol bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:
Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerkingen voorkomen.

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn en misselijkheid.
  U kunt proberen misselijkheid te voorkomen door het medicijn met wat voedsel te geven.
  Zeer zelden komt ernstige diarree voor. Uw kind heeft dan last van waterdunne diarree, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Dit wijst op een ernstige ontsteking van de dikke darm. Waarschuw dan direct een arts.
 • Hinderlijke metaalsmaak.
 • Gebrek aan eetlust.
 • Hoofdpijn.
 • Draaiduizeligheid of coördinatieproblemen, met bijvoorbeeld zwalkend lopen.
 • Oogproblemen, zoals wazig zien of dubbelzien.
 • Stoornissen in de gevoelszenuwen. Uw kind merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen, handen of voeten. Waarschuw dan een arts. Nadat het kind met dit medicijn is gestopt, kan het nog een aantal weken tot maanden duren voor deze klachten over zijn.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Metronidazol is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • drank;
 • infuusvloeistof.

Metronidazol is ook te verkrijgen in vaginaal-zetpillen. Zie hiervoor de tekst metronidazol voor toepassing in de vagina bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij metronidazol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 24-01-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!