Klachten & ZiektesBacteriële vaginose

Bacteriële vaginose

Wat is bacteriële vaginose?Hoe herken ik bacteriële vaginose?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij bacteriële vaginose?
 • In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht.

  Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde soorten bacteriën gaan dan overheersen. Dit noemen we bacteriële vaginose.

  Bij bacteriële vaginose is het evenwicht tussen verschillende soorten bacteriën in de vagina verstoord. Er zijn extra veel bacteriën van (een of meer) bacteriënsoorten die in de vagina thuishoren. Het aantal melkzuurbacteriën is verminderd. De afscheiding ruikt daardoor anders en is minder zuur.   Verschillende factoren kunnen het evenwicht in de vagina verstoren. Bijvoorbeeld

  • het gebruik van vaginale spoelingen, zeep of -deoderant.
  • het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of corticosteroïden
  • het hebben van een ziekte zoals diabetes mellitus

  De precieze oorzaak blijft vaak onduidelijk.

  Er is geen besmetting of infectie.

  Een bacteriële vaginose is ook geen seksueel overdraagbare aandoening (soa). Iedereen draagt deze bacteriën al op de huid en slijmvliezen. U kunt uw partner dus niet besmetten en u kunt ook niet door uw partner besmet worden. De klachten kunnen wel verergeren na onbeschermde seks doordat het zaad de zuurgraad in de vagina verstoort.

  Kijk voor meer informatie over bacteriële vaginose op www.thuisarts.nl
  • Een bacteriële vaginose kan veel onaangenaam ruikende, grijswitte afscheiding veroorzaken.

   Het slijmvlies van de vagina is onveranderd, niet rood of gezwollen. Het doet geen pijn, ook niet bij het plassen of vrijen.

   Kijk voor meer informatie over bacteriële vaginose op www.thuisarts.nl
   • Omdat de oorzaken niet duidelijk zijn, is het moeilijk te zeggen hoe u bacteriële vaginose kunt voorkomen.

    Probeer de natuurlijke toestand van de vagina niet te verstoren.

    • Spoel bij het douchen de buitenkant van de schaamlippen met lauwwarm water af. Dat is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Het is niet nodig om u vaker of grondiger te wassen.
    • Gebruik geen vaginale douches, -spoelingen, zeep of -deoderant. Deze kunnen het vaginale slijmvlies irriteren en helpen niet. Ook het gebruik van probiotica of vitamine C vaginaal helpt niet.
    • Vrijen als de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren.
     • Neem de tijd om opgewonden te raken voor geslachtsgemeenschap.
     • Gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.
     • Vermijd vaginale seks zolang het slijmvlies van de vagina nog droog is of nog pijn doet.
    Kijk voor meer informatie over bacteriële vaginose op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Metronidazol
       Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en wordt onder andere gebruikt bij infecties van de geslachtsorganen. Metronidazol wordt als eenmalige dosis, als een meerdaagse kuur of als metronidazol vaginaalzetpillen (ovules) gebruikt bij bacteriële vaginose.

       Clindamycine voor in de vagina
       Clindamycine is een antibioticum van de lincomycine-groep. Het remt de groei van sommige bacteriën. Artsen schrijven de crème voor vaginaal gebruik voor bij bacteriële vaginose.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 03-08-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 02-05-2016

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: