Zorg van de ApothekerBijwerkingen

Bijwerkingen

Zorg van de ApothekerBijwerkingen

Bijwerkingen

Bijwerkingen

Apotheker helpt bij voorkomen van bijwerkingenBijwerkingen staan in de bijsluiterMaag- en darmklachten door medicijnenHoofdpijn en duizeligheid als bijwerkingSeksuele bijwerkingenOvergevoeligheid of allergische reactieGewenning en verslaving aan medicijnenWisselwerking van medicijnenStrenge controle overheid op medicijnenBijwerkingen melden: heel belangrijk

Medicijnen kunnen u helpen. Maar ze kunnen ook bijwerkingen geven. Hoe voorkomt u bijwerkingen? Of hoe maakt u bijwerkingen minder erg? Het helpt de medicijnen op de goede manier te gebruiken. Lees de informatie op het etiket. Hebt u vragen? Stel ze aan uw apotheker. Heeft u toch last van bijwerkingen? Overleg dan met uw apotheker of arts.

 • Uw apotheker kijkt of u medicijnen veilig kunt gebruiken. En of de medicijnen geen extra bijwerkingen geven. 

  Bij ouderen, kinderen, of zwangere vrouwen is de kans op bijwerkingen soms groter. Ook hier kijkt de apotheker naar.

  Sommige bijwerkingen kunt u zelf minder erg maken of voorkomen door het medicijn goed te gebruiken. Het goede gebruik staat op het etiket. Uw apotheker kan u helpen en advies geven.

  • De belangrijkste bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Met die informatie kunnen artsen en apothekers bekijken of u het medicijn veilig kunt gebruiken. Soms bespreekt de arts of apotheker dit met u.

   Vaak of zelden?

   In de bijsluiter staan alle bijwerkingen die gebruikers hebben gemeld. Er zijn bijwerkingen waarvan veel mensen last krijgen. Maar er zijn ook bijwerkingen die bijna niet voorkomen. 

   In veel bijsluiters staat bij elke bijwerking hoe vaak deze voorkomt. Staat dit niet in de bijsluiter van uw medicijn? Dan kunt u die informatie vinden op deze website in de rubriek 'Medicijnen'.

   Zwarte driehoek: extra toezicht

   In sommige bijsluiters staat een omgekeerde zwarte driehoek met de tekst ‘Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring’. Dit betekent dat men het medicijn nog beter in de gaten houdt.

   Dit betekent niet dat het medicijn onveilig is. Vaak gaat het om een nieuw medicijn en is nog niet zoveel bekend over bijwerkingen. Of het gaat om een medicijn waarvan weinig bekend is als mensen het voor een langere tijd gebruiken.

   Gebruikt u een medicijn met een omgekeerde zwarte driehoek in de bijsluiter? Dan is het belangrijk om al uw bijwerkingen te melden bij uw arts, apotheker of bijwerkingencentrum Lareb.

   • Soms kan uw maag niet tegen een medicijn. U kunt dan last krijgen van maagpijn, misselijkheid, buikpijn of diarree. Soms moet het lichaam even wennen aan het medicijn; daarna gaan de klachten meestal over. Bespreek het met uw arts of apotheker als de klachten al enkele dagen of weken duren. Of bespreekt het als de klachten erger worden.

    Maagklachten kunt u vaak voorkomen door een medicijn tijdens of vlak na het eten in te nemen. Maar sommige medicijnen moet u juist op een lege (nuchtere) maag innemen. Dit staat dan op het etiket met daarbij hoe lang u dan niet mag eten. Vraag bij twijfel uw apotheker wat het beste tijdstip van inname is.

    • Sommige medicijnen geven bijwerkingen als hoofdpijn of duizeligheid. Als uw lichaam went aan het medicijn, gaan deze bijwerkingen meestal voorbij. Als de klachten ernstig zijn, bespreekt dit dan met uw arts of apotheker. Bespreek het ook als u er lang last van heeft.

     • Van sommige medicijnen kunt u last krijgen van seksuele bijwerkingen. Voorbeelden zijn: minder zin in seks of niet meer kunnen klaarkomen. Mannen kunnen soms minder makkelijk een erectie krijgen. Bij de informatie over uw medicijn op deze website ziet u of u veel kans heeft op deze bijwerkingen. Zo hebben medicijnen tegen depressie (antidepressiva) of medicijnen voor het hart soms seksuele bijwerkingen. Vaak zijn de bijwerkingen erger in het begin en worden ze daarna minder. Helaas gaan bij sommige mensen de seksuele bijwerkingen niet voorbij.

      Bij seksuele klachten is niet altijd te zeggen of deze komen door de medicijnen. Van antidepressiva kunt u bijvoorbeeld minder zin krijgen in seks. Maar van de klacht zelf, een depressie, ook.

      Maakt u zich zorgen over seksuele bijwerkingen? Of heeft u last van seksuele bijwerkingen? U kunt dit bespreken met uw arts of apotheker. Zij kunnen bekijken of een seksuele klacht door een medicijn kan komen. Als dit zo is, kunnen zij een oplossing zoeken.

      • Soms zorgt een medicijn voor jeukende bultjes of uitslag. Dan kan het zijn dat u overgevoelig of allergisch bent voor het medicijn. Dit kan gebeuren bij bijna alle medicijnen. Het kan optreden bij het eerste gebruik maar ook als u het medicijn al lange tijd gebruikt.

       Vertel het altijd aan uw arts en apotheker als u overgevoelig bent voor een medicijn. Uw apotheker legt deze informatie vast. Zo voorkomt de apotheker dat u dit medicijn nog een keer krijgt. Soms mag u dan ook andere medicijnen niet gebruiken. Als u dan een nieuw medicijn krijgt, kijkt de apotheker of u dit medicijn veilig kunt gaan gebruiken.

       • Soms kunnen medicijnen verslavend werken. Voorbeelden zijn: sterke pijnstillers, slaapmiddelen en rustgevende medicijnen. De kans op verslaving wordt groter als u het medicijn voor langere tijd gebruikt. Overleg met uw arts of apotheker als u nog maar moeilijk zonder het medicijn kan.

        • Gebruikt u meer medicijnen? Dan kunnen de medicijnen invloed hebben op elkaar. Hierdoor kunnen de medicijnen minder goed werken. Soms kunnen er dan meer bijwerkingen optreden.

         Uw apotheker kijkt altijd na of uw medicijnen met elkaar samen kunnen. Hiervoor moet uw apotheker weten welke medicijnen u gebruikt. Vertel het dus aan uw apotheker als u medicijnen ophaalt bij een andere apotheek, of bij de drogist.
         En gebruik nooit zomaar medicijnen van uw partner of buurman, of iemand anders. Overleg altijd vooraf met uw apotheker of dit veilig kan.

         • Een medicijn moet goed werken en veilig zijn. De overheidsinstelling College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft een goedkeuring als het medicijn aan alle eisen voldoet. Bij de beoordeling houdt het CBG rekening met:

          • de ernst van de klacht of ziekte waarvoor u het medicijn kunt gebruiken. Als de klacht of ziekte niet ernstig is, mag een medicijn geen ernstige bijwerkingen hebben;
          • bestaande veilige medicijnen tegen de ziekte waar het medicijn voor is. Als er al veilige medicijnen bestaan, zal een nieuw middel met ernstige bijwerkingen niet snel een goedkeuring krijgen.

          Ook als een medicijn al is goedgekeurd, houdt het CBG in de gaten of er misschien nieuwe bijwerkingen zijn. Als deze nieuwe bijwerkingen vaak voorkomen of ernstig zijn, kan het CBG het medicijn van de markt halen.
          Soms doet niet het CBG deze beoordeling maar doet de European Medicines Agency (EMA) dit voor heel Europa.

          • Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt alle meldingen over bijwerkingen van de medicijnen die in Nederland te krijgen zijn. Hierdoor houden ze de veiligheid van de medicijnen in de gaten. Artsen, apothekers en gebruikers van medicijnen kunnen bijwerkingen melden.

           Hoe meld ik een bijwerking?

           Denkt u dat u een bijwerking heeft van een medicijn? Bespreek dit dan met uw apotheker of uw arts en meld dit bij het Bijwerkingencentrum Lareb

           Andere ervaringen met medicijnen kunt u melden bij Meldpuntmedicijnen.nl. Bijvoorbeeld dat de verzekering uw medicijn niet vergoedt. Of dat u problemen heeft met de verpakking.

           Wat gebeurt er met mijn melding?

           Bijwerkingencentrum Lareb bewaart alle meldingen anoniem. Zij onderzoeken deze meldingen ook. Soms is dan een aanpassing van de bijsluiter van een medicijn nodig.

           Het is dus belangrijk dat u mogelijke bijwerkingen meldt bij Bijwerkingencentrum Lareb, uw apotheker of uw arts. Zo werken we samen aan een veiliger medicijngebruik in Nederland!

           • Laatst bijgewerkt op 23-01-2024

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: