Zorg van de ApothekerGrapefruit en medicijnen

Grapefruit en medicijnen

Zorg van de ApothekerGrapefruit en medicijnen

Grapefruit en medicijnen

Grapefruit en medicijnen

WisselwerkingGrapefruit(sap)Mineola’s Sinaasappels en mandarijnenContactBij welke medicijnen hoort deze waarschuwing?

Sommige medicijnen hebben een wisselwerking met grapefruit en grapefruitsap. Staat er op uw medicijn de etikettekst of sticker 'Pas op met grapefruit'? Dan gebruikt u een medicijn waarbij u beter niet te veel grapefruit kunt eten, of grapefruitsap kunt drinken. Dan is de kans op bijwerkingen namelijk groter.

 • Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet. Het effect is na ongeveer 3 dagen weer voorbij. Daarom is het belangrijk dat u niet te veel grapefruit(sap) inneemt. 

  • Mag ik grapefruit eten? 

   Wilt u grapefruit eten? Eet niet meer dan 2 dagen per week 1 of 2 grapefruits. En wacht na elke keer dat u grapefruit hebt gegeten minimaal 3 dagen totdat u weer grapefruit eet. Dus: als u op maandag grapefruit eet, wacht dan tot donderdag met het opnieuw eten van grapefruit.

   Mag ik grapefruitsap drinken?

   Wilt u grapefruitsap drinken? Drink niet meer dan 2 dagen per week een glas grapefruitsap. En wacht elke keer dat u grapefruitsap heeft gedronken minimaal 3 dagen totdat u weer grapefruitsap drinkt. Dus: als u op maandag grapefruitsap drinkt, wacht dan tot donderdag met het opnieuw drinken van grapefruitsap.


   Bent u gewend om veel of vaak grapefruits te eten, of grapefruitsap te drinken? Bespreek dit dan met uw apotheker of arts. Misschien is er een ander medicijn dat u kunt gebruiken dat wel goed samengaat met grapefruit(sap).

   • Het is niet duidelijk of u door mineola’s meer kans heeft op bijwerkingen. Daarom geldt voor mineola’s hetzelfde advies als voor grapefruit(sap): niet meer dan 1 of 2 dagen per week nemen, met minimaal 3 dagen ertussen.

    • Sinaasappels en mandarijnen kunt u gewoon eten. En sinaasappelsap kunt u gewoon drinken. U heeft dan geen grotere kans op bijwerkingen.

     • Krijgt u last van bijwerkingen die u niet eerder heeft gehad? En gebeurt dit nadat u grapefruitsap heeft gedronken of grapefruit heeft gegeten? Neem dan contact op met uw apotheker of huisarts.

      Heeft u vragen over het gebruik van grapefruit(sap) met uw medicijnen? Stel deze gerust aan uw apotheker.

      • Laatst bijgewerkt op 11-04-2022

       Disclaimer

       description

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: